Premier League - Nemrég csapata egyik legjobbja volt, a mostani szezonban viszont többet verekedett, mint ahány gólt előkészített
Nemrég csapata egyik legjobbja volt, a mostani szezonban viszont többet verekedett, mint ahány gólt előkészített
Fotó: Europress/AFP

Nemrég csapata egyik legjobbja volt, a mostani szezonban viszont többet verekedett, mint ahány gólt előkészített

Németh DánielNémeth Dániel
2020/11/22 18:08
Dani Ceballos az előző idény során kulcsszerepet játszott az Arsenal játékában, meghatározó eleme volt az FA-kupa-győztes csapatnak is. Nyáron nagy reményekkel hosszabbították meg kölcsönszerződését, és az öröm is kölcsönös volt a közös folytatás miatt, az új szezonra azonban kiszorult a kezdőből és a botrányok sem kerülték el.

A középpályás már az FA-kupa-döntőt megelőzően jelezte Mikel Arteta felé, hogy szívesen maradna még egy évet az Arsenalnál. A fiatal edzőt nem kellett sokat győzködni, hogy rábólintson a lehetőségre, hiszen a középpályás szép lassan meghatározó játékos lett a rendszerében. Többnyire Granit Xhaka mellett kapott lehetőséget, és nem is működtek együtt rosszul: az FA-kupa-győzelemben mindkét játékosnak meghatározó szerepe volt. Miután sikerült megállapodni a Real Madriddal, a 24 éves futballista kölcsönszerződését meghosszabbították.

"Nagyszerű időszakot töltöttem el a klubnál az előző szezonban, és nem voltak kétségeim, hogy szeretnék visszatérni" - mondta Ceballos. "Való igaz, hogy akadtak más lehetőségeim, maradhattam volna a Real Madridnál, és a spanyol bajnokságon belül egyéb érdeklődőim is voltak. De nagyon boldog voltam azzal, amit Mikel felépített az érkezése óta. Ő a megfelelő ember, hogy visszajuttassa a klubot arra a szintre, amit megérdemelne. Ez az én hitem szerint a Bajnokok Ligája, ahol Európa legjobb klubjaival versenyezne."

Itt még felhőtlen volt a viszony Arteta és Ceballos között.Fotó: Europress/AFP

Tökéletesnek tűnt a párosítás. Ceballos megkapta a lehetőséget, hogy folytathassa az előző idényben megkezdett munkát, és a jó teljesítményére építve megpróbálja kiharcolni a helyét az Európa-bajnokságra készülő spanyol válogatottban. Artetának pedig kapóra jött, hogy megtarthatta a játékosát, aki stílusban passzolt az elképzeléseihez, ráadásul már a Premier League-hez is alkalmazkodott. Arról nem is beszélve, hogy az Arsenal teljesítményjavulásában meghatározó szerepet vállalt kiváló játékával a 2019/20-as szezon végén.

"Imádom Dani szenvedélyét és elkötelezettségét, ráadásul nagyon jól képzett futballista" - nyilatkozta Arteta. "Boldogok vagyunk, hogy ismét üdvözölhetjük. Már alig várjuk, hogy ott folytathassa, ahol abbahagyta."

Ez nem épp a tervek szerint alakult. Önmagában beszédes, hogy Ceballos többször verekedett össze a csapattársaival, mint amennyi gólt előkészített, ráadásul a nyolc Premier League-meccsből csak négyszer kapott lehetőséget kezdőként, amely találkozókon teljesen veszélytelen volt a kapura. Egyetlen gólpasszát szeptemberben osztotta ki, Eddie Nketiah volt eredményes a West Ham United elleni mérkőzés hajrájában. Ironikus, hogy alig egy héttel később a két játékos között feszült jelenetekre került sor, ráadásul a BT Sports kamerái előtt.

Nketiah ugyanis zokon vette, hogy a Fulham elleni találkozó előtti bemelegítéskor, az egyik passzgyakorlat során a spanyol középpályás egy kései becsúszással eltalálta a támadó lábát. Egy indulatos szópárbajt követően Ceballos kétszer is meglökte fiatal csapattársát, a párost végül Sead Kolasinacnak kellett szétválasztania. Az incidenst gyorsan elsimították, maga Arteta sem tulajdonított neki nagy jelentőséget, úgy állt hozzá, hogy Nketiah és Ceballos egyaránt frusztrált volt, mert nem került be a kezdőbe a Craven Cottage-en.

Az Arsenal egyiptomi középpályása szintet lépett, a londoniak kulcsjátékosa lett | Eurosport

Az Arsenal egyiptomi középpályása, Mohamed Elneny meglepően jó teljesítményt nyújt ebben a szezonban, szintet lépett a Besiktasnál töltött kölcsönszerződésének lejárta után, csapata egyik legjobbja volt az utóbbi mérkőzéseken, még csapattársait is lenyűgözte a játéka. Emblematikus pillanatok játszódtak le a Manchester United-Arsenal bajnoki mérkőzés 91. percében.

Az Arsenal vezetőedzőjének nemrég ismét kínos kérdésekre kellett válaszolnia azt követően, hogy Ceballos megint összeverekedett az egyik csapattársával, ezúttal David Luizzal. A páros az edzés során talált egymásra, a hírek szerint Luiz arconcsapta Ceballost, miután feldühítette a középpályás alattomosnak vélt becsúszása. Arteta ezúttal is visszafogottan értékelte a helyzetet, és azt állította: sikerült megoldania a két játékos közötti problémát. Ceballos hozzáállása kapcsán azonban így is sok kérdést vet fel a helyzet.

"Hogy ez véletlen-e vagy sem, nem változtat túl sok mindenen" - állította Arteta. "Sokkal inkább az általunk megkövetelt versenyszellemre és elvárásokra utal vissza. Nyilvánvaló, hogy van egy jól meghatározható vonal a versenyzésből fakadó esetek, illetve aközött, amikor ez már másik irányba megy el, amit mi nem szeretnénk támogatni, amit nem akarunk a csapatban. Ez alapvetően egy kontaktsport, amelyben megtörténnek balesetek. Az a lényeg, hogyan kezeljük ezt a csapaton belül, és hogyan tudunk onnan továbblépni" - hangsúlyozta az edző.

Ceballos hasonló helyzetben találta magát, mint amiben Arteta megérkezése előtt volt. Akkor a sérülését követően nehezen verekedte magát a kezdőbe, időnként még az utazó keretbe sem került be, edzője pedig nyilvánosan próbálta jobb teljesítményre ösztönözni. Januárban még az sem volt elképzelhetetlen, hogy visszatér Spanyolországba, de inkább a maradás mellett döntött, ami jól sült el: sikerült Arteta bizalmába férkőznie, és rendszeresen ott találta magát a csapat kezdőjében az idény második felében.

Most is valami hasonló utat kellene bejárnia, hogy bizonyíthassa a képességeit. Thomas Partey sérülése és Mohamed Elneny pozitív covidtesztje miatt nagyobb szerep hárulhat Ceballosra és az utóbbi időben szintén kispadra szoruló Xhakára. Ez a páros hatékonyan dolgozott az előző idényben, és az Aston Villa elleni 3-0-s vereséget feledtetni igyekvő Ágyúsok abban bíznak, ezúttal is megoldják a feladatot. Ceballosnak egyszer már sikerült visszatalálni a helyes útra és bizonyítani az értékét az Arsenalban. Vajon most is képes lesz hasonlóra?

via goal.com

Hozzászólások