Premier League - Négy bajnoki, nulla gól, mégsem kell aggódnia a Chelsea-nek az 50 milliós igazolás miatt
Négy bajnoki, nulla gól, mégsem kell aggódnia a Chelsea-nek az 50 milliós igazolás miatt
Fotó: Europress/AFP

Négy bajnoki, nulla gól, mégsem kell aggódnia a Chelsea-nek az 50 milliós igazolás miatt

Németh DánielNémeth Dániel
2020/10/10 06:16
Timo Werner a nyár egyik legnagyobb fogása volt a Chelsea részéről. A német válogatott támadóért hivatalosan 50 millió fontot fizetett a londoni klub, ennek megfelelően sokat is várnak tőle. A német bajnokságról való átváltás egyelőre nem alakult zökkenőmentesen, az első négy bajnokin legalábbis nem szerzett gólt. A vészharangokat azért még felesleges kongatni.

Az eddig lejátszott négy Premier League-mérkőzése során Werner már röpke pillanatok erejéig megmutatta, miért várhatnak tőle sokat a Chelsea-nél. A német válogatott támadó élesnek tűnt, különösen a Brighton elleni mérkőzésen, amelyen egy büntetőt is kiharcolt, az Angol Ligakupában pedig nagyszerű gólt vágott a Tottenham Hotspur kapujába. Egyelőre a bajnokságban adós maradt a gólokkal, ám a vészharangokat még nem kell kongatni, hiszen azt már az egyik legelső nyilatkozatában elmondta, mennyire más a Premier League, mint a Bundesliga volt.

Frank Lampard a West Ham elleni 4-0-s győzelmet követően, biztatás gyanánt, átkarolta az 50 millió fontos igazolást, akinek az előző idényben nem volt négy meccsnél hosszabb góltalan sorozata a Lipcse színeiben. A lassú kezdés a világ egyik leggyorsabb játékosától önmagában véve csak ironikus, olyan szempontból viszont kifejezetten érdekes, hogy idő előtt távozott előző klubjától a tökéletes beilleszkedés érdekében. Július közepétől már a lelátóról figyelte a Chelsea meccseit, miközben volt csapattársai BL-elődöntőig meneteltek.

A Chelsea 53 millió eurós német csatára az óriási védőkön lepődött meg a leginkább a PL-debütálásán | Eurosport

A Chelsea két német válogatott nyári szerzeménye is kezdőként mutatkozott be a londoniaknál a Premier League első fordulójában. Frank Lampard csapata nem jó játékkal ugyan, de 3-1-re győzött a Brighton otthonában, Timo Werner elmesélte, milyen különbségeket tapasztalt a PL és a Bundesliga között.

Werner iránt számos európai topklub érdeklődött, így volt lehetősége válogatni. A német támadót a Lamparddal történő beszélgetés győzte meg a váltásról, az angolok menedzsere ugyanis kedvező feltételeket ígért a futballistának. "Azt mondta, Timo, szabadon mozoghatsz a pályán, bízom benned. Nagyon jó kis beszélgetés volt" - mondta a támadó egy interjúban. Vagyis Wernernek nem egy konkrét szerepkört ígértek meg, hanem azt, hogy szabadon támadhatja az üres területeket a játékszituációtól és a szándékaitól függően.

Ennek az első néhány mérkőzésen is megvoltak a jelei, a jelenséget ráadásul felerősítette Hakim Ziyech és az előző idényt erősen záró Christian Pulisic hiánya is. Wernerre elsősorban középcsatárként számított Lampard a Brighton ellen, de gyakran kihúzódott a bal oldalra, amikor Ruben Loftus-Cheek feljebb merészkedett a túloldalon. A Liverpool ellen máris módosult a terv, Kai Havertz volt a visszavont támadó, Werner pedig a bal oldalon tűnt fel, Andreas Christensen piros lapja azonban keresztülhúzta a számításokat. 

Tammy Abraham bevetésével még inkább szélre szorult, azonban még így is megkapta az esélyt, hogy ha a helyzet úgy alakul, együtt éljen a játékkal és középre húzódjon. Egy idő után helyet is cseréltek, majd az átszervezéseket követően Abraham a jobb oldalon fejezte be a mérkőzést, ahonnan sikerült megszereznie a Chelsea egyenlítő gólját. "Timónak és Kainak talán nincs favorizált szerepköre a pályán, én viszont tudom, hol szeretném őket játszatni. Ezt a sérülések miatt nem sikerült megoldani, és időnként muszáj alkalmazkodni."

werner-min.jpgFotó: Europress/AFP

Werner a Palace ellen ismét a bal oldalon kapott helyet, és hiába próbálták bevonni a játékba, nem sikerült megadnia a kellő lendületet. Passzivitása aggasztotta is a félidei 0-0-t követően egy kicsit Lampardot. "Nem engedhetjük meg, hogy a Palace hátsó négyese azt gondolja, könnyű dolguk volt a támadóinkkal szemben. Ez volt az üzenetem a félidőben. Több sebesség, több mozgás." Werner játékában mindkettő meghatározó, messze neki volt a legtöbb intenzív sprintje a Crystal Palace elleni mérkőzésen.

Már négy bajnoki alapján tisztán látszódik, hogy Werner új dimenziót jelent a Chelsea támadójátékában a futóteljesítmény terén. Lampardnak kevés lehetősége volt kontrákra felkészíteni a csapatát - ez a Crystal Palace ellen teljesen esélytelen volt-, márpedig Werner az átmeneti fázisokban a legveszélyesebb. Egy betömörülő védelem ellen - mint amilyen Roy Hodgson csapatáé volt - terület nélkül, a passzjátékára építve kell megoldást találnia. Werner ezen a területen nagyon sokat fejlődött Julian Nagelsmann irányítása alatt.

"Az elmúlt pár szezon során a mozgásának nagy részét az átmeneti fázisok tették ki, most viszont már képes a kombinatív játékban is részt venni. Sokkal jobban bevonják a támadásépítésbe, több labdaérintéssel próbálkozik, és az új szerepköre is jót tett a fejlődésének, mert a mélyen védekező csapatok ellen gyakrabban húzódik középre. Ez az az út, amin végig kell mennie, hogy Európa legjobbjai közé kerüljön. Sok csapat védekezik mélyen, ezért alternatív módokat is találnia kell, hogy veszélyesen tudjon játszani, és ebben egyértelműen fejlődött."

werner-nagelsmann-min.jpgFotó: Europress/AFP

Az mindenképpen a német játékos mentalitását dicséri, hogy szándékában áll bővíteni az eszköztárát: "a sokoldalúság meghatározó volt a fejlődésemben, és szeretnék még jobb lenni" - mondta. Természetesen a Chelsea alapvetően az erősségei miatt látott benne elegendő fantáziát a pénzcsap megnyitásához, vagyis az előző idényben 28 Bundesliga-gólt szerző támadót e szerint próbálják majd a csapatba építeni. Tavaly az ellentámadásokat követően Werner volt Németország legjobb játékosa, magasra tolt pozícióját a gyakori leshelyzetek is jelezték.

Leginkább úgy tudja szétszedni az ellenfelek védelmét, ha megfuthatja a védelem mögött nyíló területeket, erre azonban alig volt lehetősége a Chelsea-nél. Várhatóan a top 6 csapatok ellen mutathatja meg leginkább ezen képességét, már amennyiben a csapata pályán tud tartani 11 játékost.

Az egyik nagy kérdés, hogy ki lenne az ideális társ a német válogatott támadó mellett. Valószínűleg egy olyan partnerre lenne szüksége, aki - a Sadio Mané/Roberto Firmino vagy Heung-Min Son/Harry Kane párosokhoz hasonlóan - képes mélyen visszalépni a labdákért, kimozgatva ezzel a védőket, megnyitva előtte a területet. Lampardnak azonban nem feltétlenül áll ilyen játékos a rendelkezésre, így más utat kell találnia, hogy valódi csapatot kovácsoljon ebből az elképesztően tehetséges keretből. 

via Sky Sports

Hozzászólások