Premier League - Feszültség nincs, tisztelet viszont van a ma egymás ellen meccselő Klopp-Lampard párosban
Feszültség nincs, tisztelet viszont van a ma egymás ellen meccselő Klopp-Lampard párosban
Fotó: Europress/AFP

Feszültség nincs, tisztelet viszont van a ma egymás ellen meccselő Klopp-Lampard párosban

Nánási AntalNánási Antal
2020/09/20 11:10
A Premier League 2020/2021-es idényének második fordulója máris meghozza az első igazi rangadót, a legutóbbi kiírás bajnoka, a Liverpool ugyanis a jelentősen megerősödő Chelsea otthonába látogat ma délután. Az igazi csemegének ígérkező mérkőzés felvezetéseként a két menedzser sajtótájékoztatóján elhangzott gondolatokból szemezgettünk.

Mindössze három játéknappal ezelőtt, a legutóbbi bajnokság utolsó előtti fordulójában csapott össze legutóbb a két csapat, akkor a Chelsea látogatott Liverpoolba, a feladata pedig a kupaátadáshoz való asszisztálás volt. A mérkőzés aztán remek színvonalat, óriási küzdelmet és igazi gólzáport hozott, melynek végén a bajnoki serleg átvételére készülő Vörösök nyertek 5-3-ra. Azóta eltelt egy átigazolási időszak (a piac azonban igazából még nyitva van), amelynek során a Chelsea komoly összegeket módosítva csábított minőségi játékosokat a keretébe, bejelentkezve ezzel a bajnoki címre. A Liverpool transzferidőszakának csendességét mindössze a görög Kostas Tsimikas leigazolása jelezte, hogy aztán pénteken hivatalossá váljon, amit az utóbbi hetekben sokan és sok helyen rebesgettek: Thiago Alcantara a Bayern Münchent elhagyva Liverpoolba szerződött. Sőt, tegnap újabb igazolást jelentett be a klub, hiszen hivatalossá vált, hogy Diogo Jota is Liverpoolban folytatja.

Jürgen Klopp még a Thiago-transzfer hivatalossá válása előtt válaszolt az újságírók kérdéseire, így meglehetősen ködösen fogalmazott a spanyol világbajnok akkor még lehetséges átigazolását illetően. Azt azonban kijelentette, hogy akárki is érkezik, az egészen biztosan nem kényszeríti ki egy másik játékos távozását, cáfolva ezzel a Wijnaldum-Barcelona kapcsolat hitelességét. A vasárnapi mérkőzéssel kapcsolatban elárulta, a Chelsea játékára való felkészüléssel kapcsolatban igencsak sötétben tapogatózik:

„Nagyon korán találkozunk, őszintén szólva fogalmunk sincs arról, hogy Frank milyen összeállításban és formációban áll majd fel ellenünk. Rengeteg lehetősége lesz arra, ahogyan a csapatát felküldheti a pályára.”

A Liverpool német menedzsere azzal kapcsolatban is kapott kérdést, hogy mi lehet csapata parádés idegenbeli hatékonyságának titka, hiszen az elmúlt szezon 19 vendégként lejátszott mérkőzéséből 14-et megnyertek a Vörösök.

„Különösebb titok nincs, igyekszünk ugyanúgy kezelni a hazai és a vendég meccseket is. Nyilván, érezzük a különbséget távol a saját stadionunktól, ezzel együtt mindig az aktuális ellenfélre koncentrálunk, megpróbáljuk hozzá igazítani a játékunkat. A Chelsea ellen még a mostani, zártkapus körülmények között is nehéz dolgunk lesz, remek csapattal és kitűnő menedzserrel kerülünk szembe, de szeretnénk jó eredményt elérni.”

Jürgen Klopp természetesen nem kerülhette el, hogy a Frank Lampardhoz fűződő, a külső szemlélő számára feszültnek tűnő viszonyáról is kérdezzék. A német edző igyekezett lehűteni a kedélyeket, egyszersmind cáfolva a közte és Lampard közötti rivalizálás meglétét:

„Ezt a dolgot az újságírók fújták fel, szó sincs semmilyen rivalizálásról Frank és köztem. Tisztelem, mind edző, de személyesen nem ismerem, és kb. háromszor találkozunk egy évben. Lehet, hogy a meccs hevében mindketten mondunk olyat, amit utána megbánunk, de egy futballmeccsen ez teljesen szokványos. Ettől még ugyanúgy tisztelem a pályafutását, nincs ebben a történetben ennél több.” 

klopp-lampard2.jpgFotó: Europress/AFP

Frank Lampard sajtótájékoztatója elején, újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy Ben Chillwell, Hakim Ziyech és Christian Pulisic sérülés, Thiago Silva pedig erőnléti problémák miatt nem lesz ott a Liverpool elleni keretben. A londoni kékek élén második idényét kezdő szakember elmondta továbbá, hogy csapatának nagyon korán jön egy ekkora feladat, mint a Liverpool, az új játékosoknak ugyanis nem volt még elegendő idejük a kívánt játékstílus elsajátítására:

„Tulajdonképpen nem volt előszezonunk, ezt jó ha tisztán látjuk. Időbe telik, amíg az új játékosok felveszik a ritmust, és a csapat elindul abba az irányba, amit kijelöltem. Tavaly nem volt elég mély a keretünk arra, hogy minden eshetőségre felkészüljünk, legyen az sérülés vagy eltiltás, remélhetőleg idén ezzel már nem lesz gond. De ehhez is idő kell.”

Miután Lampard sajtófélórája idején Klopp már túl volt a maga tájékoztatóján, a Chelsea menedzserét szembesítették a német kettejük rivalizálási mítoszának elhesegetéséről szóló kijelentésével. Válaszában a Chelsea-t játékosként is szolgáló menedzser igazodott a kollégája által elmondottakhoz:

„A közöttünk lévő rivalizálás feltételezése inkább fakad kreatív tévések üres adásidőt kitöltő ötleteiből, mint a valóságból. Egyetértek Jürgennel, nincs ezen mit ragozni. Játékosként is nagyra tartottam, amit pedig a Liverpoollal elért, amióta itt van, az lenyűgöző, és ennek az eredménynek ő egy nagyon fontos láncszeme. Nyilván az oldalvonal mellett állva mindketten átszellemülünk és kicsit vehemensebbek vagyunk, de a Jürgen irányába táplált tiszteletemen ez semmit sem változtat.”

A Chelsea-Liverpool mérkőzés 17:30-kor kezdődik a Stamford Bridge-en. A játéknap további mérkőzésein a Southampton fogadja a Gareth Bale-t visszaszerző Tottenhamet, ezen kívül Newcastle United-Brighton és Leicester City-Burnley találkozókat rendeznek. 

Hozzászólások