Premier League - Új csodacsapat alakul Londonban, és ez még csak a kezdet
Új csodacsapat alakul Londonban, és ez még csak a kezdet
Fotó: Europress/AFP

Új csodacsapat alakul Londonban, és ez még csak a kezdet

Nagy BenjáminNagy Benjámin
2020/06/19 20:20
A Chelsea lehet a járvány utáni éra és az új szezon első nagy nyertese. José Mourinho szerint mindent megengedhetnek maguknak - de mi mindent?

Nehéz azt állítani, hogy a Premier League 2016/17-es idényének bajnoki aranyérme óta a Chelsea igazán sikeres éveket fut. London kék felének ugyan jutott egy FA-kupa-győzelem és egy Európa-liga-siker, ám mindeközben alapjaiban kellett újragondolniuk stratégiájukat, főleg a keret mélységét, minőségét tekintve.

Antonio Conte, majd Maurizio Sarri sem igazán töltötte be azt az űrt, amit Roman Abramovicsék megkívántak, ráadásul ezalatt az átigazolások terén inkább veszítettek, mint nyertek - Eden Hazard távozásával mindenképpen új alapokra kellett helyezni a csapatot, Frank Lampardnak bele is telt néhány hónapba, amíg stabilizálta a taktikát. 

A klublegenda kinevezése kétségtelenül jót tett a Chelsea jövőjének, hisz az angol nem egy és nem két évre tervez, ráadásul a lehetőségekhez mérten minden támogatást megkap, hogy megvalósítsa ötleteit. Ezek a lehetőségek pedig adottak, és koronavírus ide, koronavírus oda, Abramovicsék pénzügyi forrásai nem apadtak el. 

Ellepik a tucatjátékosok a Premier League sztárklubjait? | Eurosport

Sejthető, hogy a járvány után más világ jön a futballpiacon, de nem feltétlen várná az ember a "valakit igazolunk, hogy legyen új emberünk" gondolkodást az angol élcsapatoktól. Pedig van rá esély.

Persze az éremnek két oldala van. Egyrészt nem eszeveszett, következetlen átigazolási politikát folytatnak, olyan fiatal, hiányposztra igazolt, tehetséges és valóban kezdőbe való játékosokkal töltik fel a keretet, akik érkezése hosszabb távon megoldást jelenthet mindenféle gondra. Ehhez társul Lampard érzéke, aki bátran nyúl a Chelsea akadémistáihoz, miközben korábban nem igazán volt jellemző rájuk, hogy a saját nevelésű tehetségeket házon belül tartanák, sokkal inkább lepasszolták őket kölcsönbe. 

Az igazság az, hogy mindeközben még mindig legalább négy kezdőcsapatnyira való Chelsea-játékos futballozik (vagy épp nem) valamelyik európai csapatnál, ugyanakkor az olyanok, mint Billy Gilmour, Fikayo Tomori, Reece James és Tammy Abraham egyre több esélyt kapnak, amivel többé-kevésbé sikerül is élniük - a felsorolt négy névből Gilmour és James számára minden adott, hogy a világ egyik legjobbja legyen saját posztján. 

A siker azonban szintén kétélű fegyver. Hiába a jövőépítés, a mai európai klubfutballban lehetetlen igazi klasszisok nélkül érvényesülni, márpedig a kékek keretében N'Golo Kantén kívül nemigen találni olyan játékost, akit a szűken vett világelithez lehetne sorolni. Ez tökéletesen látszott a Premier League-ben és a Bajnokok Ligájában is, a bajnoki folytatást a 4. helyről várják, jócskán a jelenleg egy szinttel feljebb álló Liverpool, Manchester City kettős mögött, míg a legrangosabb kupasorozatban a Bayern München lényegében eldöntötte a továbbjutás sorsát Londonban (0-3). 

Az említett kettősség eléréséhez jót tett, hogy feloldották a Chelsea átigazolási tilalmát, így ezen a nyáron valóban olyanok érkezhetnek a Stamford Bridge-re, akik vagy betöltik az adott hiányposztot, vagy helyettesítik a már idősödő játékosokat. Álvaro Moratát 50 millió fontért adták el végleg az Atléticónak, helyette eddig Hakim Ziyech és Timo Werner érkezését jelentették be. A kettős összesen 83,7 millió fontba került (a marokkói 36, a német 47,7 - a leosztás kedvéért), ám ami ennél is fontosabb, hogy a támadószekció egy csapásra változhat meg, hiszen a Kanté, Kovacic/Jorginho kettős előtt felépülhet egy Pulisic, Mount, Ziyech, Werner négyes, aminek átlagéletkora 23,25 év.

Kereken ennyi lehet utóbbi szám akkor is, ha Kai Havertz-cel meg tudnak egyezni, bár tegyük hozzá, nem valószínű, hogy a Leverkusen német középpályása Londonba teszi székhelyét, egyrészt a 90 millió fontos összeg, másrészt a Bayern és a Real Madrid túllicitálása miatt. Az sem reális, hogy Cristiano Ronaldo a Chelsea-nél folytatja, mint ahogy Miralem Pjanic vagy épp Philippe Coutinho sem. 

Akire még egyértelműen várhatnak a kékek szurkolói, az Ben Chilwell, de ő is csak akkor válthat, ha Marcos Alonso vagy épp Emerson távozik. A távozók oldalán Jorginho neve is felmerült, ám Lampard számít rá a belső posztokon, kegyvesztetté így sokkal inkább Willian és Pedro válik: mindketten harmincon felül járnak, hisz az új szerzemények mellett nem feltétlen kapnának sok percet - a spanyolt az AS Romával boronálták össze, idő kérdése lehet, mikor jelentik be őt. A támadók közül Abraham és Olivier Giroud biztos marad, Michy Batshuayit pedig fél Anglia szeretné, a hírek szerint korrekt ajánlat esetén vihetik is. 

A jövő tehát fényesedni látszik a Chelsea-nél, Ziyech és Werner átigazolásával párhuzamosan pedig a korábbi sikertréner, José Mourinho is így látja. "Azt vesznek és azt csinálnak, akit és amit csak akarnak" - fogalmazott a Tottenham portugál edzője. Más kérdés, hogy a józan ész határain belül teszik ezt. 

Hozzászólások