Premier League - Kollektív sikerként kezeli a Premier League, hogy újra nézők előtt rendezhettek futballmeccset
Kollektív sikerként kezeli a Premier League, hogy újra nézők előtt rendezhettek futballmeccset
Fotó: Europress/AFP

Kollektív sikerként kezeli a Premier League, hogy újra nézők előtt rendezhettek futballmeccset

Nánási AntalNánási Antal
2020/09/01 14:55
Több mint öt hónapnyi zárt kapuk mögötti játékot követően rendeztek ismét nézők előtti futballmérkőzést a hétvégén Angliában. A brit kormány által kijelölt tesztesemények labdarúgó sorát nyitó Brighton-Chelsea felkészülési mérkőzésre 2500 szurkolót engedtek be, a tapasztalatok pedig kedvezőek.

Miközben a koronavírus második/sokadik hulláma söpör végig változó intenzitással Európán, a júliusban újraéledő nemzetközi sportéletben is megkezdődött az új körülményekhez való alkalmazkodás. Láthattuk, amint a Liverpool üres stadionban ünnepelte harminc éve áhított bajnoki címét, mint ahogyan azt is, hogy több ezer ember előtt emelte a magasba a Ferencváros az újabb bajnoki címért járó serleget. A napokban követhetjük figyelemmel a magyar és a francia kerékpáros körversenyt, ahol a versenytáv megtételén kívül mindenki mindenhol maszkot visel, ahogyan azt is láthatjuk, milyen egy buborékba zárt tenisztorna.

A futball hazájában, hasonlóan a többi topligához, kitartottak a teljes bezártság melletti mérkőzésrendezés mellett, ennek megfelelően az üres Wembley-ben nyerte meg szombaton a Community Shild-et a Liverpoolt tizenegyesekkel verő Arsenal. Ugyancsak szombaton azonban Brightonban 2500 szurkoló láthatta a helyszínen, ahogy a Chelsea vendégjátékán Timo Werner megszerzi az első gólját kékben, majd Pascal Gross egyenlítő gólja kialakítja a végeredményt. A számos biztonsági intézkedést és különleges protokollt életbe léptető mérkőzés után Richard Masters, a Premier League vezetője elismerően nyilatkozott a tapasztaltakról:

„A Brighton & Hove Albion fantasztikus munkát végzett annak érdekében, hogy újra nézők előtt rendezhessen mérkőzést. A siker, miszerint 2500 szurkoló foglalhatott helyett az Amex Stadionban, rendkívül előremutató, megsokszorozza az energiát, amit abba a munkába fektetünk, hogy minél hamarabb ismét teljes kapacitással üzemelhessenek stadionjaink. A liga szorosan együttműködik a klubokkal és a kormányzattal annak érdekében, hogy ezt a célt a lehető leghamarabb elérjük.”

Mint ahogyan arról mi is beszámoltunk, a stadionba kilátogató szurkolók számára kötelező volt a maszkviselés arra az időre, amíg elfoglalták helyüket. A székekig vezető úton több kézfertőtlenítőt is kihelyeztek a szervezők, akik az elfoglalható ülőhelyek kijelölésekor ügyeltek a biztonságos távolság (1,5 m) megtartására. A hazai szurkolók fegyelmezettségét jól mutatja, hogy a mérkőzéshez hasonlóan a menedzserekkel ezúttal a pályán elkészített interjúk idejére is a helyükön maradtak, nem csoda tehát, hogy a Brighton ügyvezetője is büszkén éltette a csapat szurkolóit egy a mérkőzést követő nyilatkozatában.

Szurkolói instrukciók az Amex Stadion felé vezető útonSzurkolói instrukciók az Amex Stadion felé vezető útonFotó: Europress/AFP

A hazaiak menedzsere, Graham Potter is látható elégedettséggel, és talán némi meghatottsággal is a hangjában vont mérleget a mérkőzés után az Amex gyepén:

„Nagyon jó érzés újra a nézőkkel együtt itt lenni. Csodás volt ismét hallható buzdítást kapni a pályán, a közönség nagyszerű volt ma.”

A vendég Chelsea menedzsere, Frank Lampard is elégedetten nyilatkozott a nézők jelenlétéről azzal együtt is, hogy Londonból senki sem utazhatott el a mérkőzésre:

„A szurkolók jelenléte kihatott a pályán történtekre, jó volt újra zajban játszani. Szeretnénk minél hamarabb mi is átélni a hazai támogatás érzését a Stamford Bridge-en, de tudjuk jól, hogy az egészség és a biztonság előbbre való. Remélem ez egy jó teszt volt, és a liga megteheti a következő lépést a stadionok megnyitása felé.”

A mérkőzésnek otthont adó klub és a liga elismerése mellett a szombati találkozó kormányzati körökben is sikert aratott, sőt, szintlépést generált a szurkolók stadionokba való visszatérésére irányuló országos programban. A mérkőzés másnapján ugyanis a brit kormány bejelentette a Sporttechnológiai Innovációs Csoport (Sport Tech Innovation Group) létrehozását, amely osztály feladata az lesz, hogy a high-tech megoldások sporthelyszíneken való alkalmazását elősegítse. A terület államtitkára, Oliver Dowden egyébként úgy fogalmazott a mérkőzést követően, hogy „a startpisztoly eldördült, egy nagy lépéssel egy mérföldkövet is elértünk. Folytatjuk a megkezdett munkát mindaddig, amíg mindenki vissza nem térhet a stadionokba.”

A Chelsea következő brightoni látogatására nem kell sokat várni, hiszen a két csapat szeptember 14-én éppen egymás ellen nyitja a Premier League következő szezonját. 

via Sky Sports

Hozzászólások