Premier League - Öt hónap után hétvégén ismét nézők előtt rendeznek futballmérkőzést Angliában
Öt hónap után hétvégén ismét nézők előtt rendeznek futballmérkőzést Angliában
Fotó: Europress/AFP

Öt hónap után hétvégén ismét nézők előtt rendeznek futballmérkőzést Angliában

Nánási AntalNánási Antal
2020/08/28 13:53
Ritkán kísér különösebb médiafigyelem egy mezei előszezonbeli labdarúgó mérkőzést, még akkor is, ha azt történetesen a Chelsea vívja egy másik Premier League-ben szereplő ellenféllel szemben. A szombati Brighton-Chelsea összecsapás azonban kétségkívül nagyobb hype-ot kap majd, mint amit vélhetően a játék megkívánna, hiszen máricus óta ez lesz az első labdarúgó mérkőzés az Egyesült Királyságban, amelyet ha csak korlátozott létszám mellett, de nézők előtt rendeznek meg.

A brit kormány vonatkozó szervének minapi döntése alapján az országban folytatódhat az a tesztsorozat, amely különböző típusú és lebonyolítású sportágak eseményeire enged be korlátozott számban nézőket, így tesztelve az életbe léptetett egészségügyi intézkedéseket, valamint távolságtartási szabályozásokat. A folyamat első eseménye a közelmúltban végetért snooker világbajnokság döntője volt Sheffieldben, ahol a torna teljes zártkapus lebonyolítása után a döntőre végül beengedtek 300 nézőt a Crucible színházba. A program következő fázisában a szombati Brighton-Chelsea mérkőzésre 2500 szurkoló válthat jegyet az Amex Stadionba, akik a házigazda tájékoztatása szerint a klub bérletesei, valamint dolgozói közül kerülhetnek ki. A további részlegesen nyilvános futballmérkőzések között találunk női felkészülési és éles ligameccset, valamint az angol ligarendszeren kívüli bajnokságok számára kiírt kupa döntőjét, amelynek a Wembley stadion ad otthont.

A terv és a kiválasztott események listájának nyilvánosságra hozatalakor Oliver Dowden államtitkár örömének adott hangot az események fokozatos újbóli látogathatósága miatt:

„Tudom, hogy a csapatok és szurkolóik alig várják, hogy újra egyesüljenek a stadionokban, azonban fontos leszögeznünk, hogy óvatosan kell eljárnunk, amikor fokozatosan újra megnyitjuk stadionjainkat a nézők előtt. Nagyon örülök, hogy a fertőzési adatok egy olyan szintre csökkentek, hogy elkezdhetjük a nyilvános események tesztüzemét. Mindenkit biztosíthatok afelől, hogy továbbra is szoros együttműködésben dolgozunk az egészségügyi szervekkel, valamint a sportszervezetekkel annak érdekében, hogy egyre több szurkoló számára nyíljanak meg a stadionok kapui.”

Oliver DowdenOliver DowdenFotó: Europress/AFP

Az államtitkár fertőzési adatokkal kapcsolatos derűlátásának némileg ellentmond, hogy a szombati tesztmérkőzés vendégének keretéből négy szabadságról visszatért játékos produkált pozitív koronavírustesztet. Tammy Abraham, Fikayo Tomori, Mason Mount és Christian Pulisic természetesen azonnal izolálta magát társaiktól, és egyelőre karanténban várja a további intézkedéseket. A Chelsea keretében további négy játékos kapcsán áll fenn a fertőzés gyanúja, a meg nem nevezett labdarúgók egyelőre szintén Frank Lampard keretétől elszigetelten várják a további utasításokat. A kékek játékosainak fertőzése olyannyira nem egyedülálló, hogy angol sajtóhírek szerint 12 PL klub keretében vannak jelenleg igazolt esetek, az izolálás és a folyamatos tesztelés azonban eddig megakadályozta a fertőzések elterjedését.

Zászló fertőtlenítés a Stamford Bridge-enZászló fertőtlenítés a Stamford Bridge-enFotó: Europress/AFP

A játékosok teszteléséhez hasonlóan a stadionban szombaton helyet foglaló nézőket is ellenőrzik majd a szervezők. A Brighton közleménye szerint a szurkolók csak a számukra kijelölt helyeket foglalhatják el, azokat pedig még időszakosan sem hagyhatják el. A stadion megközelítésekor mindenki számára kötelező lesz az arcmaszk viselése, ugyanakkor a távolságtartási szabályok figyelembe vételével megnyitott ülőhelyeken a szurkolók levehetik majd a maszkot. Ezen kívül szúrópróbaszerűen testhőmérséklet méréseket is végezhetnek majd a stadionban akár mérkőzés közben is, ezzel is szűrve az esetleges potenciális vírushordozókat. Utóbbi eshetőséget azért elég nehéz elképzelni, ahogy egy Brighton szurkoló készséggel részt vesz a lázmérésben, miközben régóta nem látott csapata éppen akciót vezet a Chelsea ellen... Persze tudjuk, az egészség a legfontosabb!

A kormányzati terv által kijelölt tesztesemények után, amennyiben azok pozitív visszajelzésekkel szolgálnak, megkezdődhet a második fázis, amely októberre teszi a stadionok újbóli, továbbra is részleges megnyitását. A labdarúgáson kívül az elkövetkező egy hónapban több krikett, kosárlabda és rögbi mérkőzésre engednek majd be korlátozott számban nézőket, ügyelve a fent említett szabályok betartására. 

via & via

Hozzászólások