Premier League - Brad Pitt alakította a mozivásznon, a Liverpool résztulajdonosa lehet
Brad Pitt alakította a mozivásznon, a Liverpool résztulajdonosa lehet
Fotó: Europress/AFP

Brad Pitt alakította a mozivásznon, a Liverpool résztulajdonosa lehet

Takács MártonTakács Márton
2020/10/14 14:29
A Liverpool tulajdonosainak egy régi vágya teljesülhetne, amennyiben a 2000-es évek elején a baseballt GM-ként forradalmasító Billy Beane részesedést vásárolna a klubnál.

Billy Beane nem csak saját sportágát, a baseballt újította meg, az ő nyomán a kosárlabda és a labdarúgás is megváltozott. A Moneyball-koncepcióról a Brad Pitt főszereplésével elkészült, magyarul Pénzcsináló címmel megjelent filmből tudhattunk meg sokat. 

A történet szerint Billy Beane, az Oakland Athletics baseballcsapatának általános igazgatója úgy dönt, hogy új alapokra helyezi a játékosok kiválasztásának folyamatát, és a matematikára, valamint a statisztikára támaszkodva építi fel csapatát. Eleinte azért volt szükség a Moneyballra, mert az állandó pénzhiánnyal küzdő Oakland másképp nem vehette fel a versenyt a legnagyobb sztárokat évről évre bezsákoló sztárcsapatokkal. Ahogy a módszer hatékonynak bizonyult, az amerikai profi baseball-liga (MLB) többi csapata is alkalmazni kezdte, ezzel örökre megváltozott a sportág az Egyesült Államokban.

Beane volt tehát az az ember, aki a major-sportok valamelyikében először igazolt játékosokat ezen elv alapján alapján. Olyan elismerést és befolyást szerzett az addig mindenki által lesajnált szisztéma használatával, hogy John W. Henry megpróbálta elcsábítani őt a sportág egyik legtradicionálisabb városába, Bostonba egy 12,5 millió dolláros ajánlattal, de Beane inkább maradt Oaklandben, és így nélküle, de az ő módszerével nyert World Seriest a Red Sox.  

A szemünk előtt zajlik a következő futballforradalom | Eurosport

A statisztikai alapú adatelemzésnek manapság egyre nagyobb jelentősége van az élsportban. A baseballban már a 2000-es évek elején felismerték a benne rejlő lehetőségeket, később a kosárlabdát is megváltoztatta a Big Data korszaka, újabban pedig a labdarúgásban is egyre nagyobb szerepet kap az adatelemzés a csapatok felkészítésében.

Most ez a forradalmár léphet a Bajnokok Ligája-győztes, PL-aranyérmes Liverpool fedélzetére. Beane kisebbségi részesedést vásárolhat az Anfielden RedBall Acquisition Corp cége számára. Ha sikerül az üzlet, a Pool egy nagyon ügyes háttérembert nyerhet meg magának. Beane a baseball révén van barátságban az angol egyesületetet tulajdonló amerikai sportbefektetési vállalat, a Fenway Sports Group (FSG) alapító elnökével, a Red Sox miatt fent említett John W. Henryvel. Az 58 éves Bean filozófiája nem túl különbözik attól, ahogy a klub az elmúlt években hozzáállt az elmúlt években az átigazolási piacon lebonyolított transzferekhez.

A példa, a történelmi kapcsolat és lehetőség adott, nyilvánvaló párhuzamok vannak Beane eddigi munkája és a Liverpool mostani tevékenysége között.

A Moneyball-elv jelentős szerepet játszott abban, hogy a Vörösök Jürgen Klopp irányításával az európai foci élére emelkedtek öt év alatt. Ráadásul Billy Beane kétségkívül csodálója mindannak, ami az Anfielden történt a mögöttünk hagyott fél évtizedben.

A róla szóló könyv, majd a film pedig növelte Beane hírnevét a 2010-es években. Tisztelték, kiemelték, mint azt az embert, aki nem csak egy egy szenvedő franchise-t alakított át, hanem egy egész sportágat reformált meg. 

Beane érdeklődése a labdarúgás iránt igen mély, vélhetően már a játékosok objektív elemzésének rendszerén dolgozik. 2015-ben az AZ Alkmaar is felvette tanácsadóként, és kisebbségi tulajdonos a Barnsley-nál is. 

Egy idén nyáron készült interjúban Beane beszélt a Liverpoolról is, elismerve a vezetők, főleg Michael Edwards sportigazgató munkáját:

"Megpróbálunk alulértékelt játékosokat találni, és reméljük, hogy az értékük tovább fog növekedni. Oaklandben az volt a kihívás, hogy sok jó döntés született, amelyek sok pénzbe kerültek, és amelyeket nem engedtünk meghozni. A Liverpoolnál remek példa Salah esete. Körülbelül 40 millió fontot költöttek rá, hogy leigazolják őt Olaszországból, ami rengeteg pénz. Akkor az emberek azt hitték, hogy ez túl sok, de mint kiderült, az egyiptomi sokkal többet ér, mint amennyit fizettek érte. Számomra ez nagyszerű példa az adatelőny kihasználására - rengeteg pénzt költenek, de sokkal nagyobb értéket hoznak ki belőle, mint amit az emberek elvárnak."
"Amikor kineveztek egy átigazolási bizottságot, sokan nevettek rajtuk, de azóta kiderült, nem is volt olyan rossz ötlet. Ezeket úgy mondom, hogy nincsenek közvetlen tapasztalataim a Liverpoolnál folyó munkáról, de sejtem hogyan működik a klub. Nyilvánvaló, hogy egy olyan együttműködési folyamatot hoztak létre, ahol mindent az információ vezérel, és a menedzser is zökkenőmentesen vesz részt a teljes műveletben."
"Most már minden sportegyesület a Liverpoolt akarja követni. Mindenki létre akarja hozni ezt a folyamatot, amely adatokon, információkon, együttműködésen alapul. Ma már ez senki sem tartja nevetségesnek. Szóval megemelem a kalapom Michael Edwards és az egész vezetőség előtt. Edwards nem kap annyi elismerést, amennyit érdemelne, mert annyira tökéletesen végrehajtanak alatta mindent."

A Liverpoolnak valószínűleg nincs szüksége túl sok segítségre a dolgok ezen oldalán, de ha valaki rendelkezik egy olyan tapasztalt gazdasági agytröszt hozzáadott értékével a klubnál, mint amilyen Billy Bean, az csak előnyös lehet.

Hogyan újította meg a labdarúgást a statisztika más sportágakon keresztül? | Eurosport

A sportban egyre nagyobb térnyerésre tesz szert a statisztika. Négy részes cikksorozatunkban bemutatjuk, mely sportágak gyakoroltak hatást a labdarúgásra, majd megnézzük, melyek azok az adatok, amelyeket használnak, és hazánkban talán először, definíciókat adunk ezeknek az angol szakzsargonoknak.


részben via Liverpool Echo


Hozzászólások