Premier League - Kigúnyolták, de a dán bedobásedző lett Klopp Liverpooljának csodafegyvere 
Kigúnyolták, de a dán bedobásedző lett Klopp Liverpooljának csodafegyvere
Fotó: Europress/AFP

Kigúnyolták, de a dán bedobásedző lett Klopp Liverpooljának csodafegyvere 

Szabó BenceSzabó Bence
2020/09/07 20:08
Thomas Grønnemark 15 éve dolgozik a bedobások forradalmasításán a futballban, az angol bajnok Liverpoolnál végzett munkájának hála pedig végre megkapja azt az elismerést, amit érdemel. 


Amikor a Liverpool csapata júniusban bebiztosította, hogy 30 év szünetet követően ismét bajnoki címmel zárja a szezont a Premier League-ben, sikerük egyik nagyon fontos részese nem a pályán ünnepelt, hanem dániai otthonában, a tv elől figyelte büszkén az eseményeket. Ő Thomas Grønnemark, a csapat bedobásedzője, akinek munkáját korábban sokan kinevették, mára viszont senki nem tagadja érdemeit.

Amikor Jürgen Klopp 2018-ban szerződtette stábjába a dán szakembert, a többség nem tudta mire vélni a dolgot, páran pedig gúnyt is űztek belőle. Grønnemark azóta elhallgattatta a kétkedőket: a Liverpool óriásit lépett előre a területen, ennek hála pedig 85 góljából 14-et bedobás utáni szituációkban szerzett a tavalyi szezonban. Ebben a kontextusban rögtön látszik, hogy hangsúlyt helyezni a bedobások fejlesztésére egyáltalán nem fölösleges munka a modern futballban.

"A bedobások valójában nagyon fontosak a fociban. Közel 140 éve játsszuk ezt a sportot, mégis végig mellékes dologként kezeltük őket. Az én célom, hogy megváltoztassam a játékot: ahelyett, hogy úgy tekintenénk a bedobásra mint szükséges rossz, fejleszthetünk belőle valami fantasztikus, a nézők számára is szórakoztató dolgot."

Thomas Grønnemark a Gent játékosainak bedobásai is fejleszti -Thomas Grønnemark a Gent játékosainak bedobásai is fejleszti -Fotó: Europress/AFP

"Általában a bedobások száma 40 és 60 közötti egy meccsen. A legtöbb csapat vagy játékos 50% fölötti arányban veszíti el a labdát, amikor nyomás alatt kell dobnia, vagyis amikor a célpontok fogva vannak. Mindig azt mondom a játékosoknak, hogy ha hasonló arányt lábbal produkálnának, legfeljebb a megyei bajnokságban játszhatnának!" 

Grønnemark, aki a Liverpool mellett ma már több másik európai topligás csapattal is dolgozik, 2004-ben kezdett bele edzői karrierjébe, miután sikertelenül próbált profi focistává válni. Már akkor is megszállottja volt a bedobásoknak, így hát elkezdett a könyvtárban kutakodni a téma iránt, de elmondása szerint semmit nem talált. Ezért a következő hat hónapot a saját technikájának fejlesztésével, gyakoroló videók készítésével és saját, három pontból álló kurzusának felépítésével töltötte.

Időközben helyi amatőr csapatoknál keresett munkát, majd nemsokára vette a bátorságot és jelentkezett az élvonalbeli Viborghoz. Miután egy szezon alatt jelentősen javított a csapat bedobásain. megkereste őt a FC Midtjylland, ahol a következő 6 évben dolgozott. 

2018-ban, amikor a csapat balhátvédje, Andreas Poulsen, akivel az évek alatt komoly fejlődést ért el (24.25 méterről 37.9 méterre növelte dobásai átlagos hosszát), eligazolt Németországba, Grønnemark Twitteren gratulált neki. Az üzenet egy szurkoló oldal közreműködésével felkeltette a Bild érdeklődését, akik interjút készítettek a dán szakemberrel. Ez a cikk tűnt fel Kloppnak, akinek nem is kellett több, elhívta Angliába egy beszélgetésre. 

A német edző elégedetlen volt a csapata teljesítményével a bedobások terén (a Vörösök egy idénnyel korábban alig 18. helyen teljesítettek nyomás alatt), a dán szakember felkészültsége pedig hamar meggyőzte:

"Amint találkoztunk, azonnal tudtam, hogy fel akarom venni. Nem lehet elég specialista az ember körül. Máris előreléptünk a területen. Valaki, aki érti amiről beszél, mindig segít fejleszteni a dolgokat."

Grønnemark szerint Klopp nyitottságára is szükség volt a szerződtetéséhez:

"Rengeteg volt a szkeptikus, sok szurkoló mondta, hogy ez egy őrült furcsaság. Egy ilyen döntéshez bátornak kell lenni. Ilyen egy innovátor: nemcsak ötletei vannak, hanem megvan a türelme és a nyitottsága az új gondolatokra. Szerintem ezért is tanulhatnának tőle nagyon sokan a mindennapi életben is."

pool-bedobas.jpgFotó: Europress/AFP

A játékosok is nyitottan fogadták a dán szakember módszereit:

"A kezdettől vevők voltak. Amikor megkérdeztem, inkább a lábukat vagy a kezüket használják szívesen játék közben, persze azt mondták a lábukat, ez természetes. Aztán azonban elkezdték megérteni az okokat, mint motiváció. Utána helyezhettem a hangsúlyt a mozgásokra, a területekre."

A korábban említett három pontos fejlesztés egyaránt hangsúlyt helyez a bedobások hosszának növelésére és a játékhelyzet intelligens megjátszására. 

"Néha nagyon ostoba dolog gyorsan bedobni a labdát, ha nyomás alatt lévő játékos felé dobjuk, máskor viszont egy kontratámadás eszköze lehet. A területek nyitása szintén fontos. Azoknak, akik nem értik, úgy tűnik a játékosok csak mozognak, pedig valójában szögeket, tereket és időzítést figyelve teszik mindezt."

Grønnemark szerint ebből a meg nem értésből fakad, hogy sokan a mai napig marginálisnak ítélik munkája eredményét: 

"A hozzá nem értők kritikáival nem foglalkozom, viszont ha valaki nem érti, de kíváncsi hogyan működik, mindig szívesen elmagyarázom. Minél nagyobb a közös tudásunk, annál érdekesebb lehet a párbeszéd. Ha megnézzük, a bedobáshoz köthető játékhelyzetek ideje egy meccsen 15-20 perc. Ha valaki ezt marginálisnak hívja, akkor azt hiszem félreérti a fogalom jelentését."  

via ESPN


Hozzászólások