Premier League - Az egyik távozóban, a másik beépülés közben - két különböző történet a Spursnél
Az egyik távozóban, a másik beépülés közben - két különböző történet a Spursnél
Fotó: Europress/AFP

Az egyik távozóban, a másik beépülés közben - két különböző történet a Spursnél

Takács MártonTakács Márton
2020/01/17 13:37
Amíg Christian Eriksen éppen elhagyni készül a Tottenhamet, Japhet Tanganga most veti meg a lábát a Spurs első csapatában.

Ahogy láthattuk Chiristian Eriksen legutóbbi kísérletét, hogy elbúcsúzzon a Tottenhamtől - a hazai közönség egyes tagjai sértegették is őt -, nehéz volt figyelmen kívül hagyni, hogy mennyire rideg és cinikus lehet a futball világa. A kérdés, meddig tart még ez a saga. 

Eriksen még tavaly nyáron szögezte le, hogy új kihívásokra vágyik, és kész elhagyni a Spurst. Úgy tűnt, hogy a búcsúját fejezi ki a Liverpooltól elszenvedett otthoni vereség után, amikor néhány szurkoló a lecserélésekor éltette őt, és hasonló jeleneteken ment keresztül, miután kedden az FA-kupában a Middlesbrough elleni győzelmet követően átadta a mezét egy fiatal drukkernek.

Mourinho: "Tisztában vagyok Eriksen problémáival, nem vagyok idióta" | Hosszabbítás

Jose Mourinho azt mondja, hogy megérti Christian Eriksen miért kapott annyi kritikát a Liverpool ellen nyújtott játéka miatt, és szerinte "idióta" lenne, ha nem látná a problémát. Eriksent lehurrogta saját csapatának szurkolótábora, amikor a Tottenham hazai pályán 1-0-s vereséget szenvedett a listavezető Liverpooltól a Premier League 22. fordulójában, múlt szombaton.

Eriksen nem írt új szerződést a júniusban lejáró kontraktusa helyett, és úgy tűnik, januárban az Internazionaléhoz igazol. 10 millió eurót (8,5 millió font) kínáltak érte, ami nyilvánvalóan alacsony összeg egy Eriksen szintű játékosért. Január közepén miért lehet ez az alacsony ár gyors megoldás? Többet ér majd ugyanez az Eriksen a Spurs szurkolóinál a szombati, ebédidőben játszandó Watford elleni meccsen?

A helyzet messze nem ideális José Mourinho számára, aki, mivel számolnia kell a sérülésekkel, és úgy érzi, hogy kiegyensúlyozatlan a csapat, tudja, hogy egy olyan játékosra támaszkodik, aki nem feltétlen képes a lehető legjobban teljesíteni. "Játszani úgy, hogy közben szabadon tárgyalhat az ember egy másik klubbal, befolyásolja az illető teljesítményét?" - kérdezte Mourinho Eriksennel kapcsolatban még a Middlesbrough-meccs előtt. Majd meg is válaszolta: "Azt hiszem, igen."

Eriksen_Spurs.jpgFotó: Europress/AFP

De itt egy esettanulmány a spektrum ellentétes végéből, amelyben a fiatalos optimizmus és egy bizonyos ártatlanság a kulcsfontosságú jegyek. Japhet Tanganga, a londoniak 20 éves védője még csak az ötödik mérkőzését játszotta kedden a Spurs első csapatában.

Tanganga szeptemberben a Colchester elleni Ligakupa-mérkőzésen debütált, amikor eredeti posztján, középső védőként szerepelt a Tottenhamben. A Premier League-ben a Liverpoollal szemben volt először kezdő, de akkor már jobbhátvédként, hogy semlegesítse Sadio Manét, mielőtt a második félidőben áthelyezték volna balra, ahol Mohamed Salah jött vele szembe. Tanganga kellő hitellel tűnt fel a színen, és soha nem fogja elfelejteni azt a pillanatot, amikor utána találkozott édesapjával.

"Nagyon örülök, hogy láthattam az arcán az örömét." - nyilatkozta Tanganga. "Évek óta olyan keményen dolgozott, hogy engem szállítson edzésekre, és a saját munkaidejéből áldozott, hogy mérkőzésekre vigyen, ott állt a hidegben, és figyelt akkor is, amikor esett az eső. Mindig ott volt. Nagyon hálás vagyok mindenért, amit megadott nekem. Olyan boldog voltam."

Vajon ideges volt Tanganga a Liverpool ellen vívott mérkőzés előtt? "Igen" - mondta. "Pár alkalommal alig tudtam aludni. De van egy ok, amiért a menedzser engem választott, így nem idegeskedhettem ezen tovább. Amint beléptem a játékoskijáróba, már jól voltam. Korábban eszembe jutott, hogy két olyan kiválóság ellen játszom majd, mint Mané és Salah. Mané Afrika legjobb labdarúgója, és Salah is nagyszerű játékos. De a fiúk csak bátorítottak, mondván, hogy Son is nagyszerű játékos, és edzés közben vele szemben állok. Harry Kane, Lucas Moura, szintén. Minden nap ezzel foglalkozom, így képesnek kell lennem rá."

Tanganga, aki ismét a jobb oldalon kezdett a Middlesbrough ellen, néha kissé éretlennek tűnt az egy-egy elleni védekezésben. De ismét nagy lépés tett felfelé, és rengeteg jó pillanata volt, beleértve a gólvonalnál bemutatott blokkját, amely megakadályozta a másik említett meccsen a liverpooli Roberto Firminót a gólszerzésben.

"Egy ideje nem játszottam jobbhátvédként, de ha a menedzsernek erre a munkámra van szüksége - balhátvédként, jobbhátvédként, középpályásként -, akkor megcsinálom." - mondta Tanganga. "Bárhová tesz, bárhol van rám szükség, megteszem a tőlem telhetőt, a csapatért akarok dolgozni."

Tanganga reméli, és hiszi, hogy a Spurs történetében van számára út. Eriksen számára viszont szinte biztosan véget ér, és rosszul jár a befejezéssel.

"Tízéves korom óta a Tottenhamnél vagyok, rengeteget segített nekem a klub. Ez az egyesület sokat jelent nekem. Szeretnék itt maradni, ameddig csak tudok, és akár addig itt játszani, amíg vissza nem vonulok."

Tanganga.jpgJaphet Tanganga - Fotó: Europress/AFP

via The Guardian


Hozzászólások