Premier League - Lukaku és Van Dijk szerződtetésével betonozta volna be a Chelsea-t az első helyre Conte
Lukaku és Van Dijk szerződtetésével betonozta volna be a Chelsea-t az első helyre Conte
Fotó: Europress/AFP

Lukaku és Van Dijk szerződtetésével betonozta volna be a Chelsea-t az első helyre Conte

Németh DánielNémeth Dániel
2020/11/17 18:19
Antonio Conténak nagy tervei voltak a Chelsea edzőjeként, elképzeléseit azonban nem tudta végrehajtani a klub vezetősége, ami végül a korai távozásához vezetett. Az olasz szakember a Telegraph-nak árulta el, kiket szemelt ki az átigazolási piacon, miért úgy kezelte a Diego Costa-ügyet, ahogy, de értékelte az Inter kispadján eltöltött első idényét is.

Álmában sem kívánhatott volna jobb kezdést a világ legerősebb bajnokságában, két idényt követően mégis távozni kényszerült a Chelsea kispadjáról. Antonio Conte szerint konkrét oka van annak, hogy a bajnoki címmel záruló idényét követően miért zuhant be a csapat teljesítménye. "Miután megnyertük a bajnokságot, két játékost kértem, és nagyon közel voltunk hozzájuk. Az egyik játékos Romelu Lukaku, a másik Virgil van Dijk volt. Napi szinten tartottuk velük a kapcsolatot, és úgy gondoltam, 30%-kal javíthatnak a csapatomon" - magyarázta Conte.

A végkifejlet ismert: Lukaku a Manchester Unitedhez szerződött, míg Van Dijk a Liverpool futballistája lett, a londoni kékek pedig más játékosokkal töltötték fel a keretet. "Úgy gondolom, ezzel talán elszalasztottuk az esélyét, hogy a csúcsra vigyük a Chelsea-t és ott is tartsuk pár évig. Kár, hogy nem történt meg. Romelu az Internél megmutatta, hogy az elképzelésem jó volt, és Van Dijkkal is ez történt a Liverpoolnál" - jelentette ki. Conte biztos abban, hogy Lukaku jobban járt volna, ha a Chelsea-hez szerződik

"Biztosan más történet lett volna, ha én vagyok Romelu edzője. Hihetetlen játékos, és még mindig nagy tér van a fejlődésre. Egy év alatt nagyon sokat fejlődött az Internél, mert folyamatosan tanulni akar, azt hiszem, én vagyok a tanára. Fejlődhet még, hogy a világ egyik legjobb támadója legyen."

Costa menni akart, mehetett

Diego Costa érdekes körülmények között hagyta el a klubot, azt követően, hogy Conte SMS-ben közölte vele: nem számít rá a továbbiakban. Erről az ügyről is mesélt az olasz edző. "Tudjuk, mi az igazság. A játékos, az ügynöke, én, a klub. Tudjuk, hányszor kérte szezon elején, hogy visszamehessen az Atlético Madridhoz, idény közben Kínába akart menni, év végén pedig megint az Atlético Madrid volt a célja. Ez az igazság, és őszintén szólva, olyan játékosokat szeretnék, akik a csapatomra koncentrálnak és nem a másodlagos választásuk."

Itt még remek volt a kapcsolat Conte és Costa között.Fotó: Europress/AFP

Büszke az örökségre

Conte két chelsea-s idénye a maga nemében rendkívül látványos volt. Első nekifutásra megnyerte a Premier League-et, ami rajta kívül három PL-újonc edzőnek sikerült. Állását azonban sem ez, sem a második idényében megnyert FA-kupa nem mentette meg, a távozásának körülményeiről pedig - egészen mostanáig - egyik fél sem beszélt. "Mindig is különleges helye lesz a szívemben a Stamford Bridge-nek. Ez biztos. Az ott eltöltött két évet nagy intenzitással éltem meg, és az első naptól kezdve azt éreztem, hogy a szurkolók mellettem állnak."

"Hihetetlen volt, hogy sikerült az első évben megnyernünk a Premier League-et. Emlékezzünk vissza: egy évvel korábban 10. helyen zárt a csapat, az átigazolási piacunk pedig nem volt valami jelentős. Emlékszem, hogy N'Golo Kantét akartam, ő hihetetlen fogás volt. Elhoztuk Marcos Alonsót a Fiorentinától, és nem álltak 100%-ban mögöttem ennél a vásárlásnál. Megvettük David Luizt, akinek voltak problémái a Chelsea-nél. Szóval nem volt túl fontos a nyár, mégis megnyertük a bajnokságot és döntőztünk az FA-kupában" - emlékezett vissza.

Contét örömmel tölti el, hogy sikerült nyomot hagynia az angol labdarúgásban, és az általa előszeretettel használt háromvédős rendszert még a válogatott is átvette. "Örülök, hogy örökséget hagyta magam mögött. A futball folyamatos evolúción megy keresztül, és egy edzőnél mindig fontos, hogy nyitott legyen az új megoldásokra. Érdemes tanulmányozni másokat, hogy ha kell, lenyúljuk az ötleteiket. Azért is örülök, mert emlékszem, hogy már az érkezésem előtt sem lett volna baj a három védővel, de amikor Louis van Gaal kipróbálta, sok kritikát kapott."

Nehéz a Chelsea-nél edzősködni

Bár az angliai karrierje méltatlanul ért véget, az olasz edző hálás Roman Abramovichnak és a Stamford Bridge közönségének. "Mindig nehéz, amikor megszűnik valami a klub és az edző között. Magát a döntést a klub soha, de soha nem magyarázza meg. A mi munkánkban azonban muszáj elfogadni ezt a helyzetet. Nem egyszerű a Chelsea-t irányítani. Hatalmas nyomás alatt vagyunk, ami főleg kívülről jön, mégis úgy éreztem, kár, hogy két év után véget ért a munka, mert valódi kapcsolatot alakítottam ki a szurkolókkal és a játékosokkal."

Conte nyert, mégis mennie kellett.Fotó: Europress/AFP

"Van olyan, hogy megérted a döntést, mert az eredmények rosszak, máskor viszont nem érted meg. Egy dolog biztos: el kell fogadnod, és én csak a szép emlékeket őrzöm meg a Chelsea-ről, Abramovichról, aki nagyon szenvedélyes a futball iránt. Hihetetlen volt, különösen az első idényben, mert nagyon közel állt hozzám, sokat kérdezett a játékomról, az ötleteimről. Sokszor az edzőközpontban látogatott meg, hogy megtekintse a játékunkról és a felkészülésünkről készített videókat - amikből kiderült, hogyan akarunk nekimenni egy ellenfélnek."

Sikerként éli meg első interes szezonját

Conte az angliai kaland után visszatért Olaszországba, ahol az Inter újjáépítését vállalta magára. Első évében bajnoki ezüsttel, Európa-liga-döntővel és Olasz Kupa-elődöntővel kezdett, és a körülményeket figyelembe véve elégedett volt a teljesítménnyel. "Az előző szezonban hihetetlen dolgokat értünk el, őszintén így gondolom. Egy ponttal végeztünk a Juventus mögött, elődöntőben voltunk a kupában és döntőztünk az Európa-ligában. Azt gondolom, hogy ez egy nagyszerű szezon volt" - nyilatkozta az edző.

"Még csak az elején járunk a projekttel, most hozzuk létre az alapokat, hogy megadjuk ennek a klubnak az esélyt, hogy a legmagasabb szinten maradjon, versenyképes legyen, és minden szezonban azért harcolhasson, hogy nyerjen valamit."

Korábbi állomásain nagyon gyorsan megszerezte az első trófeáit, ám az Internél szerinte más lehetőségek várták. "Nagyon magasak az elvárásaim magammal szemben, és sokszor előfordul, hogy ha nem nyerünk, sok kritika ér. Ugyanakkor az, hogy ilyen elvárások vannak, azt jelenti, hogy az emberek jónak tartanak a munkámban. Fontos, hogy megteremtsük a megfelelő alapokat, utána felkészüljünk, majd pedig nyerjünk. Van, hogy elmegyünk valahova és rögtön fantasztikus munkát végzünk. Ez történt a Chelsea-vel és a Juventusszal."

"Az Interhez azonban úgy kerültem, hogy a klub már 10 éve nem nyert semmit, és ahol ez a helyzet, ott nagyon-nagyon sok mindent meg kell változtatni, az ilyesmihez pedig időre van szükség."

via Telegraph

Hozzászólások