Premier League - Alexis Sanchez újra otthonra talált
Alexis Sanchez újra otthonra talált
Fotó: Europress/Getty

Alexis Sanchez újra otthonra talált

HosszabbitásHosszabbitás
2015/01/13 11:46

Vasárnap délután az Arsenal 3-0-ra legyőzte a Stoke Cityt, stílusosan vágva vissza az az őszi fiaskóért. A három szerzett találatból kettő (ismét) a megállíthatatlannak tűnő Alexis Sanchez neve mellé került, sőt, még a gólpassz is az övé volt az első gól előtt. Esélye is lett volna megszerezni karrierje első mesterhármasát piros-fehérben, azonban ő inkább lepasszolta a labdát a hosszún (üresen) érkező Theo Walcottnak, az angol szélső hálából csúnyán a kapu mellé durrantott ajtó-ablak helyzetben.

Sanchez nem hisztivel és ordibálással nyugtázta mindezt, hanem biztatásképpen inkább megtapsolta hosszú sérülése után visszatérő csapattársát. Ekkor jöhettünk rá arra, hogy Alexis Sanchez igazi csapatember, melyet nemcsak hozzáállása, hanem elképesztő statisztikai mutatói is alátámasztanak.

A Katalóniából kiebrudalt, eredetileg szélső Sanchezért az Arsenal a nyári átigazolási szezonban 30 millió fontot fizetett. Arsene Wenger így jellemezte a transzfert: "Tud játszani a jobb oldalon, a bal oldalon és elől is, ezért igazoltuk le."

Pozícióját behatárolni nem könnyű: a chilei eddig a szezon során szerzett már gólt igazi csatárként játszva, a jobboldalról is, de most a Stoke ellen balszélsőként vágott kettőt.

Sanchez 12 szerzett góljával jelenleg a negyedik legjobb góllövő a ligában (Diego Costa, Sergio Agüero és Charlie Austin állnak előtte) és ott van a neve mellett hét gólpassz is - ebben a mutatóban szintén a negyedik a PL-ben (Cesc Fabregas, Gylfi Sigurdsson és Leighton Baines az első három), kialakított helyzeteket tekintve a második helyen, míg sikeres cselekben a harmadik helyen áll.

alexis1

A ligában ő vette ki a részét a legtöbb gól vagy közvetlen gólt megelőző (gólpassz) szituációból.

alexis2

A karácsonyi menetelés előtt az Ágyúsok a 14. helyen álltak volna Alexis góljai és gólpasszai nélkül.

Ahogy az angol kollégák definiálják, Sanchez olyan, mint Diego Costa és Cesc Fabregas hibridje, megfűszerezve egy kis Eden Hazard-ral.

Zsenialitása azonban nem merül ki a támadásokban, védekezését is egy új szintre emelte. A legtöbb szerelése és labdaszerzése neki van a PL legjobb góllövői közül, sőt, mi több, nincs még egy olyan támadó az országban akinek több szerelése lenne mint Sancheznek.

Hogy meddig lehet tartani ezt a kiváló formát, azt megjósolni sem tudjuk, egy azonban biztos: az Arsenal Alexis Sanchez nélkül idén óriási bajban lenne.

Grafikák: Sky Sports

Hozzászólások