Premier League - Miért bukott ekkorát a Premier League egyik legizgalmasabb játékosa Manchesterben?
Miért bukott ekkorát a Premier League egyik legizgalmasabb játékosa Manchesterben?
Fotó: Europress/AFP

Miért bukott ekkorát a Premier League egyik legizgalmasabb játékosa Manchesterben?

Németh DánielNémeth Dániel
2020/08/07 13:10
Alexis Sánchez a Premier League egyik legizgalmasabb játékosaként szerződött a Manchester Unitedhez, ahol viszont képtelen volt megmutatni klasszisát. A chilei játékos a 2019/20-as idényt az Internél töltötte kölcsönben, ahol új lendületet kapott a karrierje, és csütörtökön hivatalosan is bejelentették, hogy a következő három szezont is a kék-feketéknél tölti.

"Azt hittem, olyan támadó lesz, aki a pálya teljes szélességét kihasználja, gólokat szerez és ellenállhatatlanul játszik majd, de végül teljes katasztrófa lett. Fogalmam sincs, hogy mi történt Alexis Sánchezzel. Az is lehet, hogy kettő van belőle. Az egyik éveken át a Barcelonában és az Arsenalban futballozott, a másik pedig az, aki megjelent Manchesterben. Ötletem sincs, hogy mi ez az egész" - foglalta össze néhány mondatban a chilei klasszis manchesteri pályafutását a Sky Sports szakértője, Gary Neville.

Sánchez jó eséllyel kerülhetne fel a Manchester United történetének legrosszabb igazolásait tartalmazó listára. 2018 januárjában a Premier League legjobban kereső játékosaként szerződött a Vörös Ördögökhöz, de másfél szezon leforgása alatt csak háromszor talált be az angol bajnokságban. A klasszis támadó visszaesése hihetetlenül gyors folyamat volt, hiszen nyolc hónappal a Unitedhez való szerződése előtt még az év legjobb játékosának választották az Arsenalnál és ligaszinten is a legjobb támadók között tartották számon.

Hogy lett tehát a Premier League egyik legizgalmasabb játékosából az utóbbi évek egyik legnagyobb bukása?

alexis-sánchez-inter-min.jpgFotó: Europress/AFP

Erre a kérdésre aligha létezik egyszerű válasz, hiszen a folyamatot több tényező egyszerre gyorsította fel. Kezdetnek például megemlíthetjük, hogy a játékosnak akkoriban voltak pályán kívüli ügyei, a spanyol adóhatóság - sok más sztárhoz hasonlóan - őt is keményen szorongatta. Ezen felül az MU taktikája sem feküdt a stílusának. Alexis mindig is híres volt a sokoldalúságáról: az Udinesében és a Barcelonában még jobbára a jobb szélen tűnt fel, az Arsenalban viszont játszott bal oldali tükörszélsőt, tízest és hamis kilencest is. 

Egy dolog azonban mindegyik állomásánál közös pont volt: edzői elsősorban befejezőként, és nem előkészítőként tekintettek rá. Így aztán hiába volt papíron az arsenalos időszakához hasonlatos az a szerepkör, amit a Manchester Unitedben kapott a remek formában lévő Anthony Martial helyén, a kémia nagyon különböző volt attól, amit Észak-Londonban megszokott. Az Arsenalban gyakran Olivier Giroud társaként, Mesut Özil támogatását élvezve futballozott, vagyis két olyan játékos társaságában, akiknél keresve sem találhatott volna önzetlenebb partnereket.

Ezt a jelzőt legfeljebb Juan Matára lehetett ráhúzni az akkori Unitedből, Romelu Lukakunak ellenben inkább egy kreatív társra volt szüksége, és ezt a szerepet szánták annak a Sáncheznek, aki korábban a haszonélvezője volt a csapattársak stílusának. Egészen bizonyos, hogy a játékos szerződtetéséért szintén kampányoló Pep Guardiola más szerepet szánt volna a chileinek. Az alapján, hogy nyilvánosan dicsérte Arséne Wengert, amiért sikeresen megtalálta Sánchez helyét a pályán, inkább egy mozgékony befejezőt láthatott benne, Sergio Agüero riválisát.

alexis-lövések-min.jpgFotó: Sky Sports

Wenger leginkább csatárként számított Sánchezre, amikor a chilei az utolsó teljes arsenalos idényében 24 gólt szerzett. Abban a szezonban egyedül Agüero próbálkozott több lövéssel. Manchesterben a chilei lehetőségei drasztikusan visszaestek: miközben az Arsenalban négy idény alatt 90 percenként átlagban 3,6 lövéssel próbálkozott, a Unitedben ennek a felét sem érte el. Más játékosnak tűnt, és nem is véletlenül: más szerepkörben számítottak rá az edzői. "Egy védekező felfogású csapathoz csatlakozott" - állapította meg Robin van Persie.

A holland támadónak személyes élményei is vannak az Arsenal-Manchester United váltásról, azonban az kevésbé volt éles átállás, hiszen akkoriban még Sir Alex Ferguson volt a vezetőedző. José Mourinho defenzív stratégiája viszont azt eredményezte, hogy Sánchez nem támaszkodhatott a felfutó balhátvédre, emellett a Wenger által biztosított szabadságról is kénytelen volt lemondani. Ez mérgező kombinációnak bizonyult: Sánchez sokkal inkább magára maradt, viszont kevesebb területe volt, hogy egyénileg kibontakozzon.

Ritkábban ért labdához az ellenfél tizenhatosán belül, pedig sokkal többet cselezett annak érdekében, hogy helyzetbe kerüljön. Ennek az erőlködésnek nyögés lett a vége, a Huddersfield és a Newcastle elleni meccsek után már azzal került a címlapokra, hogy 36-szor veszített labdát ilyen-olyan formában. Valójában nem ez volt a fő probléma. Sánchez - sok más hasonló típusú játékoshoz - időnként hajlamos óvatlanul bánni a labdával, ez így volt az Arsenalnál is. Produktivitása miatt azonban ezt elnézték neki az Ágyúsoknál.

Manchesterben is megbocsátották volna neki az elszórt labdákat, amennyiben gólokkal kompenzálta volna azokat. Erre viszont hiába vártak.

alexis-kialakított-helyzetek-min.jpgFotó: Sky Sports

Kreativitás terén képes volt fenntartani a korábban megszokott szintet, az előkészítéseknél még valamivel aktívabbnak is bizonyult, elég a ManUnited emlékezetes 3-2-es City elleni idegenbeli győzelmére gondolni. A helyzetek kialakítására tehát nem lehetett panasz, apró szépséghiba, hogy ez sosem tartozott az erősségei közé. Sánchez az Arsenalban mindegyik szezonjában több gólt szerzett, mint amennyit előkészített, ez a statisztika azonban a Manchesternél megfordult, ami a lövések számában és a kialakított helyzeteknél is megfigyelhető.

Sáncheznek érezhetően nem tett jót ez a szerepcsere, a tavalyi évben például csak azért veszített kevesebb labdát, mert ritkábban cselezett. Korábban olyan játékos volt, aki ha kellett, magára vállalta a felelősséget, és erről a szerepről teljesen lemondott az Old Traffordon. Nem véletlenül emlegetett önbizalomhiányt vele kapcsolatban Wenger. "A kezdeményezőképessége az egyik legnagyobb erőssége. Ezek a játékosok akkor sebezhetőek leginkább, ha nincs önbizalmuk, mert a játékuk a szabadságból fakadó kezdeményezésre épül."

Wenger azt is hozzátette, hogy Sánchez sokat veszített a korábbi fizikumából és energiájából. Ez a tényező tette valószínűtlenné, hogy a chilei játékosnak lehet még visszaút, hiszen szeptemberben betöltötte a 31-et, ráadásul pályája csúcsán gyakran csak pár hetet pihent a két szezon között a válogatottbeli kötelezettségei miatt. Conte mégis látott benne fantáziát, és úgy tűnik nem is alaptalanul, 22 Serie A-meccsen 12 gólban működött közre. Ezek után várható volt, hogy a kék-feketék ragaszkodni fognak a támadóhoz.

Manchesterben aligha búslakodnak Sánchez távozása miatt: csak egy újabb csalódás, a Ferguson utáni ManUnitedre tökéletesen jellemző melléfogás. Utólag persze mindig könnyű felismerni az intő jeleket, és talán az is igaz, hogy a klub tehetett volna többet a chilei beilleszkedése érdekében. Azt viszont senki sem láthatta előre, hogy Sánchez ekkorát bukik az MU-ban.

via Sky Sports

Hozzászólások