Premier League - Ahogy az angol focipályákon őrzik a hagyományokat, nem őrzik úgy sehol máshol
Ahogy az angol focipályákon őrzik a hagyományokat, nem őrzik úgy sehol máshol
Fotó: Liverpool FC/Facebook

Ahogy az angol focipályákon őrzik a hagyományokat, nem őrzik úgy sehol máshol

Takács MártonTakács Márton
2019/11/12 10:30
Anglia mindig is adott a hagyományaira, így volt és van ez a sportban is. A Fegyverszünet Napját (angolul: Armistice Day), amelyet a második világháború után az Emlékezés Napja (Remembrance Day) váltott fel, minden évben november 11-én tartják az első világháborút lezáró compiègne-i fegyverszüneti egyezmény aláírásának emlékére. A hétvégi Premier League- és Championship-mérkőzések közül kettőt emelünk ki, amelyek megemlékezése libabőrösre sikerült. 

Vasárnap került sor az angol labdarúgó-bajnokság - és a világ - jelenlegi két legjobb csapatának egymás elleni rangadójára. A listavezető és Bajnokok Ligája-győztes Liverpool a Premier League kétszeres címvédőjét, a Manchester Cityt győzte le 3-1-re úgy, hogy Pep Guardiola együttese még sosem játszott ilyen jól az Anfielden, amióta a spanyol menedzser irányítja őket, illetve komoly játékvezetői tévedések is sújtották a Cityt. De cikkünknek most nem ez a tárgya, hanem a meccset megelőző ünnepség.

Robertson_Agüero.jpgRobertson és Agüero mezén is ott volt a pipacs - Fotó: Europress/AFP

Az első világháborúban elesettek emléknapja előtt lejátszott mérkőzéseken a tradicionális jelképnek számító pipacsot viselte az összes klub valamennyi pályára lépő játékosa. 

"A megemlékezés elhíresült szimbóluma a pipacs , melynek története egészen 1915-re nyúlik vissza. John McCrae kanadai alezredes – valamint költő és prózai szerző – katonaorvosként szolgált a II. ypres-i csatában, melynek során elveszítette jó barátját, korábbi tanítványát, Alexis Helmert. Az ő emlékére írta In Flanders Fields (Flandria mezején) című versét, melyet a világirodalom egyik legszebb háborús költeményeként tartanak számon." - olvasható a Britannia-blog tavalyi bejegyzésében.

A második világháború után a fegyverszünet napja elnevezést a Brit Nemzetközösség országaiban az emlékezés napja (Remembrance Day) váltotta fel, de Franciaország és Belgium továbbra is ezen a néven ünnepli. Az ezen a napon rendezett hivatalos ünnepségeken általában 11 órakor 2 perces néma csönddel emlékeznek arra a közel 20 millió emberre, aki életét vesztette a háborúban, illetve megkoszorúzzák az elesett hősök emlékművét.

Az Egyesült Királyság 1939-ben a kétperces megemlékezést a november 11-éhez legközelebb eső vasárnapra tette át, így fordulhatott elő, hogy a PL-ben és a Championshipben is ez uralta a kezdősípszó előtti időszakot. Az Anfielden szokás szerint több tízezer torokból zengett fenomenálisan a világ legjobb szurkolói himusza, a You'll Never Walk Alone (rövidítve: YNWA), majd zajos csend telepedett a stadionra az emlékezés pillanataiban, ahogy után minden ment tovább, ahogy szokott.


Másik kiválasztott mérkőzésünk a rúgd és fuss!-bajnokság, a Championship keretein belül rendezettt Nottingham Forest-Derby County meccs lett. Erre azért figyeltünk fel, mert egyik kedvenc angol színésznőnk, a vendéglátó város szülötte, Vicky McClure, akire a Broadchurch című sorozat első évadának egyik mellékszereplőjeként, illetve a Line of Duty c. széria legcsodálatosabb karaktereként ismerhetünk, tweetelt az eseményről.

A két csapat ugyanis az ő nagyapja, a 94 esztendős Ralph McClure vezetésével sétált ki a pályára. A Twitteren az egyik követője meg is kérdezte Vicky-t a feltűnő névazonosság miatt, hogy rokona-e az illető, mire ő azt válaszolta, hogy "büszkeséggel mondhatom, ő a nagyapám". 


Ahogy a Nottingham Forest honlapjának cikkéből megtudhatjuk, "a Nottingham Forest örömmel fogadja a D-Day-veteránt, Ralph McClure-t különleges vendégként, aki a csapatokat a Derby County elleni meccs előtt vezeti fel a pályára. Ralph a haditengerészet veteránja, aki a Normandiai partraszállást végrehajtó csapat tagja volt, amely a katonákat a partra vitte, és gyilkos tűzzel szembesült a tengerparton ásott német pozíciókból. A 94 éves McClure Nottinghamben született és nevelkedett, annak a maroknyi D-napi veteránnak a képviselője, akik még mindig élnek, és még mindig Nottinghamben. A francia kormánytól megkapta a Francia Köztársaság Becsületrendjét, a létező legnagyobb kitüntetést, amelyet Franciaország adhat, a klubnak megtiszteltetés, hogy ő vezeti ki a csapatokat."


Itt is hidegrázósra sikerült az emlékezés, magyar szemnek és fülnek egészen szokatlan lehet az a kulturáltság, ahogy ezt a Ködös Albionban csinálják.


Hozzászólások