Premier League - A Liverpool japán igazolása megmutathatja Kloppnak, hogy több lehet, mint egy epizódszereplő
A Liverpool japán igazolása megmutathatja Kloppnak, hogy több lehet, mint egy epizódszereplő
Fotó: Europress/AFP

A Liverpool japán igazolása megmutathatja Kloppnak, hogy több lehet, mint egy epizódszereplő

Takács MártonTakács Márton
2020/01/07 12:03
Úgy tűnik, hogy a Liverpool legutóbbi igazolása, a Red Bull Salzburgtól megszerzett japán támadó, Takumi Minamino túl jónak és túl ambiciózusnak bizonyul a tökéletes helyettes szerephez. 

Nem volt szokásos délutáni böngészés senkinek, aki 2014. január 13-án haladt át Osaka Komagawa bevásárlóutcáján. A főút leállt, hogy felkészüljenek egy különleges vendég fogadására. Majd megjelent Takumi Minamino, tetőtől talpig Cerezo Osaka-viseletben. Alig állt meg az őt váró sor vége előtt, amikor egy zümmögő hang kikapcsolt, és végül megerősítették a látványos tettének eredményét: Minamino megdöntötte a Guinness világrekordját az egy perc alatt elért pacsik számában, 187-es teljesítménye 16-tal verte meg az előző értéket. A rövid időn belül kapott elismerés abban az időpontban egy figyelemre méltó esemény volt, amelyet egy olyan futballista kapott, aki még nem játszott 50 mérkőzést sem klubja első csapatában. 

Miért illene tökéletesen Klopp Liverpooljába a Salzburg sokoldalú japán támadója? | Hosszabbítás

A Liverpool fokozta érdeklődését a Red Bull Salzburg japán támadója, Takumi Minamino iránt, a Bajnokok Ligája-címvédő angol klubnál remélik, hogy már a jövő hónapban megállapodást fognak kötni az osztrák egyesülettel. A 24 éves jobbszélső meggyőző teljesítményt nyújt Mozart szülővárosának csapatában, a Salzburg vezeti az osztrák bajnokságot, a Bajnokok Ligájában a címvédő Liverpool és a Napoli mögött hét ponttal a harmadik helyen végzett a csoportjában, így Szoboszlai Dominikék az Európa-ligában folytathatják.

Ha semmi más nem jeleníti meg Minamino gyors reakcióit, az Anfieldnek lehetőséget kell adnia neki, hogy megbecsüljék őt a a Bajnokok Ligája-győztes, klubvilágbajnok egyesület színeiben. Az egykori Red Bull Salzburg-játékos az FA-kupában debütált az Everton ellen vasárnap, ahol kezdőként kapott 70 percet új csapatában. Az események alaposan felgyorsultak, mivel három hónappal ezelőtt Jürgen Klopp még emlékezetes grimaszt vágott, amikor a japán csatár szép gólt vágott leendő klubja, a Liverpool ellen a BL-ben akkori osztrák egyesülete színeiben.

A Liverpool már jó ideje tett lépéseket Minamino szerződtetése ügyében, de az sem ártott a folyamat felgyorsítása érdekében, hogy a Bajnokok Ligája mindkét Pool-Salzburg csoportmeccsén meggyőző érveket szolgáltatott arról a 24 éves támadó, hogy ő a legjobb játékos a pályán a Red Bullnál. 

Az érkezését azért várhatták sokan, mert tehetségét - leginkább a gyors fordulásokat, a labda szinte mágneses kezelését, a pazar keresztlabdákat és a lézerpontosságú befejezéseket mindkét lábával - jól mutatják a YouTube-összeállítások. Egy másik ok pedig az, hogy az új közönség előtt a látványos show-k egy lépéssel még tovább mehetnek. Megmutatták, hogy azonnali hatást gyakorolhat, és működhet a kreativitás a könyörtelen fizikai erőforrás keverékével, amely megkülönbözteti ezt a Liverpoolt: ez a következménye annak, hogy a Red Bullnál is elkötelezettek az intenzív presszing mellett. A kérdés most az, hogy Minamino pontosan milyen szerepet játszik Klopp rövid és hosszú távú terveiben.

000_1NG72N.jpgFotó: Europress/AFP

"Van egy kis időm arra, hogy gondolkodjam azon, hogy hova illeszkedne a legjobban" - mondta róla Klopp, miután bejelentették a szerződtetését decemberben, egyúttal hivatkozva arra a tényre, hogy Minamino nem volt jogosult játszani az újév első napjáig új klubja színeiben. Salzburgban töltött négy éve alatt gyakorlatilag minden elképzelhető támadó pozíciót elfoglalt, a 10-es szerep egy változata felé torzítva. A következő néhány hónapban Klopp úgy dönthet, hogy Mohamed Salah, Roberto Firmino és Sadio Mané pihentetése érdekében használja őt, különösen a bajnokik során, ha a Premier League hátralévő része formálissá válik az aranyérem szempontjából, és visszanyeri a fókuszt Bajnokok Ligája tavasszal.

De valószínű, hogy Minamino, aki még ebben a hónapban betölti a 25-öt, túl jónak vagy túl ambiciózusnak bizonyul a mindenes státuszhoz. Amikor a japán média nyomon követte Levir Culpit, akinél 2012 novemberében debütált Minamino a Cerezónál, a brazil edző hangsúlyozta, hogy játékosa „abszolút állandó szerephez juthat, nem csak beugróként" a Liverpoolban, és azt javasolta, hogy arra törekedjenek, hogy Firmino szerepkörében kapjon lehetőséget. Minamino "meghatározóbb játékos" lehet, mint brazil Culpi szerint, és minden bizonnyal logikus az a gondolat, hogy a japán lábai frissebbek lesznek, mint Firminoé.

Minamino_Pool.jpgFotó: Europress/AFP

Minamino reméli, hogy még jóval azelőtt beilleszkedik. Japánnak még soha nem volt sztárja a Premier League-ben, még akkor sem, ha Shinji Okazaki és Maya Yoshida jó karriert futottak Angliában, és Shinji Kagawa Manchester United-i időszakának kevésbé sikeres példája elegendő lehet Minamino korai elvárásainak enyhítéséhez. Kagawa is inkább Klopp Borussia Dortmundjánál szárnyalt, mint bárhol máshol előtte, vagy utána. Az Old Traffordon történő visszaesés nem feltétlenül tükrözi egy játékos tehetségét manapság. A két karrier korai párhuzamai pozitívabbak, és érvényes összehasonlításokat lehet végezni a játékosok sokoldalúsága és a helyzetek kialakításának képessége között.

Ha Minamino - aki 2015-ben azt mondta, hogy az volt az álma, hogy a Liverpoolban játsszon Klopp irányítása alatt - végül felülmúlja Kagawát, akkor a 7,25 millió font értékű igazolási díj, amely Angliába vitte - ez egy olyan szám, amely még most is úgy tűnik, mint egy távoli múltban kifizetett összeg - még olcsóbbnak tűnhet majd. 

via The Guardian


Hozzászólások