Premier League - A Liverpool Fabinho személyében találta meg kirakósa utolsó darabját, aki betölti a klublegenda által hagyott űrt
A Liverpool Fabinho személyében találta meg kirakósa utolsó darabját, aki betölti a klublegenda által hagyott űrt
Fotó: Europress/AFP

A Liverpool Fabinho személyében találta meg kirakósa utolsó darabját, aki betölti a klublegenda által hagyott űrt

Takács MártonTakács Márton
2019/11/22 15:27
30 éve az egymást követő Liverpool-menedzserek mindig a kirakós játékuk utolsó darabját keresték. Egy ideig az Anfielden ez úgy nézett ki, mintha Mohamed Salah lenne az Jürgen Klopp számára, aztán Virgil van Dijk és Alisson lett az, akik teljesebbé tették a csapatot. Kiderült, hogy még ezeknek az elismert neveknek, akármennyire rendkívüli is a szerepük, félre kell állniuk, mert más lett az igazi nyerőember.

A különbséget a között a Liverpool között, amelyik a tavalyi szezonban majdnem megnyerte a Premier League-t, és elhódította a Bajnokok Ligája-trófeát, és a között, amelyik ebben az idényben veretlenül, nyolc pont előnnyel vezeti az angol bajnokság tabelláját 12 forduló után, azt Fabinho jelenti.

Világklasszis középpályásában a Liverpool végre betöltötte azt az űrt, amelyet Steven Gerrard hagyott maga után.

Fabinhóval a Liverpool már olyan kerettel rendelkezik, amelynek nincs gyenge pontja a pálya egyik területén sem. 

A Liverpool brazil szűrője olyan jó, hogy annyit jelenthet csapatának, mint Busquets a Barcelonának | Hosszabbítás

Káprázatos teljesítményt nyújt ebben a naptári évben Fabinho, a Liverpool védekező középpályása. Olyan meggyőzően játszik a Bajnokok Ligája-győztes csapatban, hogy már Európa, sőt a világ egyik legjobbjaként emlegetik posztján. A Liverpool legerősebb tizenegye, talán két kivétellel adja magát.

A legnagyobb kihívás a labdarúgásban jelenleg Klopp Liverpooljának legyőzése az Anfielden.

Fabinho természetesen eltérő profilú labdarúgó, mint amilyen Gerrard volt. Kevésbé box-to-box középpályás és inkább besegítő, előkészítő, mint befejező - bár látva a Manchester City elleni, a tizenhatoson kívülről szerzett látványos gólját, ez sem igaz már teljesen. 

De mióta 11 hónappal ezelőtt elfoglalta a helyét a középpályán a védelem előtt, senki sem járt közel ahhoz, hogy elvegye tőle a labdát a saját zónájában. Még a City sem tudott olyan nyomást gyakorolni rá, hogy tartós sikert érjenek el vele szemben a címvédő játékosai. Senki nem hozott még ilyen szintű nyugalmat Klopp együttesére. 

Ez többé már nem heavy metal futball. Ez már olyan többszólamú zene, amelynek Fabinho a karmestere.

Van Dijk, Alisson és Fabinho triójának minőségét és erejét mi sem bizonyítja jobban, hogy az ő klasszis teljesítményük kellett ahhoz, hogy a Liverpool 97 pontot szerezzen a Premier League-ben, de még ez sem volt elég a bajnoki címhez. 

Fabinho_Pool_City.jpgFotó: Europress/AFP

Őket megelőzni Guardiola saját bevallása szerint is edzői karrierje egyik legnagyobb teljesítménye. Ezek a szavak még inkább emelik a Liverpool City elleni, szezonbeli sikerét és bajnoki veretlenségét. 

Fabinho mestere lett a passzok megfelelő átvételének, a labda célirányos járatásának és a labda nélküli mozgásnak, a labdaszerzéseknek és a szereléseknek. A Liverpool korábban jóval gyengébb középpályássorral rendelkezett, mint jelenlegi legnagyobb angliai riválisa, de mostanra sokkal nagyobb lett a biztonság a Pool felállásának közepén is. Fabinho beépítésével ez például teljesen átalakult. Ezért Klopp már vállalhatta a kiszámított kockázatot az Aston Villa ellen, és kihagyta a dél-amerikai szűrőt a kezdőcsapatból, nehogy a begyűjtött sárga lapjai miatt eltiltást kapjon. A City középpályája eddig is nagyszerű volt, de most már a Liverpool is hasonló minőséggel rendelkezik abban a csapatrészben. 

Függetlenül attól, hogy a Liverpool megnyeri-e majd a bajnokságot, vagy sem, a City klasszisának szintjére törtek, és a tudatos igazolásokkal olyan lépéseket tettek, amelyekkel utolérték őket, sőt, a Premier League-ben már nekik áll a zászló. Igazolták, hogy kihívóként készen állnak a trónfosztásra, és azt is bebizonyították, hogy ha esetleg nem is sikerül majd elsőként végezniük a szezon végén, igenis képesek lennének nyerni. 

Fabinho_Liv.jpgFotó: Europress/AFP

via The Telegraph

Hozzászólások