Premier League - A legjobb szaki - Gary Neville
A legjobb szaki - Gary Neville
Fotó: Europress/Getty

A legjobb szaki - Gary Neville


2014/12/17 17:01

Korábban már aradoztunk egy sort Robbie Savage-ről, aki a legvalószínűtlenebb jó szakértő lett a BBC-nél és a Bt Sportnál. Gary Neville-ről, egy jobb oldali védőről sem hitte volna az ember, hogy szájtátva fogja figyelni az elemzéseit, pedig éppen ez a helyzet.

A Manchester United legendája az elmúlt években már a Sky Sports egyik kiemelt szakértőjeként dolgozik (Jamie Redknapp, Jamie Carragher és - jövő januártól - Thierry Henry társaságában).

A csatorna vele és Carragherrel kezdte újra a Monday Night Football című programját, ami minden hétfő esti Premier League mérkőzés előtt van. Benne felvezetik az adott találkozót, és még inkább visszatekintenek a hétvégén történtekre. Ez az a műsor, amelybe belefér, hogy 8-9 percen keresztül Luis Suarez szabadrúgásáról, Simon Mignolet hibájáról legyen szó.

Hétfőn David de Geát méltatták. Véleményünk szerint ez az a szint a televíziós szakértésben, aminél nincsen feljebb, legalábbis mi nem találkoztunk vele. Íme röviden, miről van benne szó.

1. David de Gea már akkor is nagy bravúrokat mutatott be, amikor a Unitedhez került. Akkor az egyetlen gond az volt, hogy a beadásokat nem fogta meg, hanem ütötte- ha egyáltalán el tudta érni, mert sokszor az sem sikerült neki, márpedig egy United kapusnál nem fér bele, hogy meccsenként hibázzon. Ez mára eltűnt. Természetesen példákkal támasztja alá a múltat és a jelent. Ehhez jön a statisztika, hogy korábban milyen arányban ütötte a beadásokat, és idén milyen arányban.

2. A spanyol kapus régebben egy csapattárs hibája után pánikolt, és hibát követett el. A mögöttünk hagyott hétvégén már ő irányította a Sterling elleni egy az egyet egy hasonló szituációban.

3. Bravúrok: korábban a lövéseket nem tudta megfogni, szinte mindegyik kijött róla, amit a csatárok kihasználtak. Idén viszont már meg fogja még a lehetetlennek tűnőeket is.

4. Neville külön is kiemelte az egy az egyeket: szerinte a kapusoknak nagyobb esélyük van, mint a támadóknak egy ilyen szituációban, legalábbis a legjobbaknak. Erre használta fel az elemzés legnagyobb részét, tényleg érdemes végignézni.

5. Összefoglalva: erősebb, képzettebb, érettebb lett, és mostanra egy fantasztikus kapus lett. A végére még odadobnak egy statisztikát arról, hogy a United és a Liverpool védelmei mennyi hibát követnek el, amiből lövés lesz, és amiből gól.

Ez már nem a mágnestáblák világa. Azt is tudjuk, elképesztő mennyiségű pénz és stáb szükségeltetik hozzá. De nagyon bízunk benne, hogy egy napon majd nálunk is lesz valaki, aki hasonlóra képes. Mondjuk Dárdai Pál. Bár ő inkább maradjon szövetségi kapitány.

Hozzászólások