Premier League - A legfurcsább klubváltás, és ami mögötte van
A legfurcsább klubváltás, és ami mögötte van
Fotó: Europress/Getty

A legfurcsább klubváltás, és ami mögötte van


2015/01/03 12:16

Alan Pardew külső szemlélőként nézve teljesen érthetetlen döntést hozott csütörtökön, amikor a Premier League 10. helyén álló, nemrégiben még nemzetközi kupaszereplő Newcastle United kispadjáról Londonba, a kiesés elől menekülő Crystal Palace-hoz szerződött.

Pardew 2010 decembere óta irányította a Newcastle életét, azóta egy ötödik hely volt a legjobbja a Szarkák kispadján mg a 2011-2012-es idényben, majd a következő szezonban Európa Liga negyeddöntőig vezette a fekete-fehéreket. Az a bajnokság ráment a nemzetközi szereplésre (16. hely), ám először idén tűnt úgy, hogy inog a kispad Pardew alatt: október elején, amikor a kieső helyek egyikén állt a 'Castle, sok szurkoló szerette volna, ha nem a 2020-ig érvényes szerződéssel bíró angol szakember viszi tovább a csapatot. A Szarkák azonban magukra találtak, jelenleg tizedikek a Premier League-ben, megverték többek között a Chelsea-t, ám Pardew mégis úgy döntött, hogy elmegy Londonba, és a nemrég kirúgott Neil Warnock utódja lesz a 18. helyen szerénykedő Crystal Palace-nél. Sokakban felmerülhet a jogos kérdés, hogy vajon miért? Nos, a BBC öt pontban szedte össze az okokat.

SZURKOLÓTÁBOR

Amit Pardew otthagy

A Newcastle szurkolói nem szerették Pardew-t, így aztán nem is sokan bánkódnak amiatt, hogy elmegy. A Szarkák szurkolóit nagyon bántotta, amikor kirúgták az elődjét, a közönségkedvenc Chris Hughtont. A drukkerek szerint Pardew a tulajdonos Mike Ashley maffiájának a tagja, és Hughtont csak azért távolították el, hogy megcsinálják neki a helyet. Pardew-t sokan csak egy "igenembernek" tartották, akinek az összes feladata annyi, hogy valósítsa meg a tulajdonosok kéréseit, és igazán sem az átigazolásokba, sem a taktikába, sem semmibe nem volt beleszólása. Azzal sem segített a tekintélyén, amikor a kispadok mellett nekiesett Manuel Pellegrininek, vagy amikor hét meccsre elmeszelték a Hull City középpályása, David Meyler lefejeléséért. Ha a csapat sikeres volt, akkor annyi történt, hogy egy ideig kevésbé utálták őt a szurkolók...

Ahova Pardew megy

A korábbi játékos Londonban hős: 1990-ben ő volt az, aki góljával eldöntötte a Liverpool elleni FA Kupa-elődöntőt (4-3), amellyel a csapat bejutott a Manchester United elleni fináléba. A szurkolók azóta imádják, így a Palace-nál minden olyan lelátói támogatást meg fog kapni, amikor Newcastle-ben csak álmodozhatott - ráadásul ezzel a lépéssel, hogy egy jobb csapatot hagyott ott a CP kedvéért, még inkább belopta magát a drukkerek szívébe. A már eddig is pokoli hangulatú Selhurst Parkban biztos, hogy innentől kezdve még nehezebb lesz nyerni, hiszen egy helyi legenda ült le a kispadra (Pardew 128 meccsen viselte a Palace mezét).

Southampton v Newcastle United - Premier League

Mike Ashley, a Newcastle United tulajdonosa. Fotó: Europress/Getty

TULAJDONOSOK

Amit Pardew otthagy

A Newcastle tulajdonosa, Mike Ashley védelmében annyit mindenképp el kell mondani, hogy nem engedett a szurkolói nyomásnak, és akkor is kitartott választottja mellett, amikor a csapat kieső helyen állt. Persze lehet, hogy mindez azért volt, mert Pardew tényleg csak egy báb volt, és mindent megtett, amire Ashley kérte. Ennek ellenére az a fajta modell, amit a tulaj követ, nem éppen a legjobb egy menedzsernek: a futball Ashley számára kőkemény üzlet, így soha nem volt szívbajos jó pénzért megválni a legjobbjaitól, hiszen számára csak az a lényeg, hogy a csapat nyereséges legyen - ennek az oltárán még az eredményességet is hajlandó feláldozni (lsd. Yohan Cabaye 15 millió fontos haszonnal való eladása). Ráadásul a tulaj a hírek szerint kijelentette, ezen a télen nem igazolhat senkiet a csapat, noha ráférne az erősítés a Szarkákra.

Ahova Pardew megy

Bár a csapat költségvetése jóval szerényebb, mint a Newcastle-é, itt legalább azt szerződtethet Pardew, akit akar, nem azt kell, akit a tulajdonos (jelen esetben Steve Parish) szeretne a klubnál látni. Az elnök számára igen kínos szituációban a biztosat választotta Pardew személyében, hiszen a szurkolók nem igen bocsátották meg neki Tony Pulis korábbi, kurta-furcsa eltávolítását, majd Warnock kinevezését. Ez utóbbi láthatóan hiba volt, ezt kell majd kijavítania az új menedzsernek, aki vélhetően már az elején sokkal nagyobb lelkesedéssel és elhivatottsággal fog munkába állni szeretett csapatánál, mint azt Newcastle-ben valaha is tette.

JÁTÉKOSKERET

Amit Pardew otthagy

A Newcastle a 10. helyen áll, a csapatban jó néhány minőségi játékos focizik (Fabricio Coloccini, Tim Krul, Daryl Janmaat, Papiss Cissé), de a keret soha nem lesz elég jó arra, hogy harcban legyen a legjobb négyért - ahhoz viszont túl jó, hogy kiessen. És a tulajdonosnak pont ez a középszerűség a tökéletes...

Ahova Pardew megy

A 18. Palace-nál egy cél lehet idén: az első osztályú tagság megőrzése. A keret erőssége ugyan messze van a Szarkákétól, de egy-két jó döntéssel, valamint néhány játékos sokkal jobb motiválásával sokkal többet ki lehetne hozni a csapatból. Wilfried Zaha (aki hivatalosan még mindig a Manchester United játékosa) például idén még semmit nem tett hozzá a Palace teljesítményéhez, az ő teljesítményének javítása kulcs lehet a bentmaradásért vívott harcban.

Crystal Palace v Stoke City - Premier League

Fotó: Europress/Getty

PROFIL

Amit Pardew otthagy

Newcastle-ben egy csapat van: a Newcastle United. Minden héten 52 ezer, véresszájú fanatikus jár ki a meccsekre, ahol ha nem nyersz, akkor napokig csak téged szid az egész város. Hatalmas a nyomás Newcastle-ben, a drukkerek mindig győzelmet és trófeákat várnak el a csapattól, viszont olyan gazdasági hozzáállással, amiről már korábban írtunk, ez gyakorlatilag lehetetlen. Épp ezért nincs is nagy túljelentkezés a Szarkák menedzseri posztjának betöltésére...

Ahova Pardew megy

A Crystal Palace a rengeteg londoni csapat egyike (ráadásul a városban vannak sokkal nagyobb halak), így - bár az a meccsre kijáró 25 ezer szurkoló talán még fanatikusabb is, mint newcastle-i társaik - itt korántsem akkora a nyomás, mint pár száz kilométerrel északabbra. Ráadásul ha itt rosszul áll a csapat szénája egy meccs alatt, akkor sem fütyülnek ki a szurkolók, hanem sokkal inkább még jobban biztatnak. Persze a fele annyi nézőnek (is) köszönhetően a Palace soha nem fog tudni olyan minőségű játékosokat igazolni, mint a Newcastle, de Pardew-nak jó szeme van a tehetségek kiválasztásához, így egy-két jól irányzott téli transzferből a későbbiekben még haszna is lehet a csapatnak.

ELVÁRÁSOK

Amit Pardew otthagy

A korábbiakban már említettük, milyen elképesztő kívánalmaknak kell megfelelni Newcastle-ben, így - bár a Palace soha nem fogja elérni azt a szintet, amit a Szarkák - az egyébként igen ambiciózus Pardew vélhetően sokkal jobban fogja magát érezni Londonban, mint eddig, hiszen elérhető célokért kell majd küzdenie.

Ahova Pardew megy

Nagyon egyszerű, világos, és teljesíthető célok vannak a Crystal Palace-nál: túlélni a tavaszt, bent maradni a Premier League-ben. Esetleg egy két jó igazolással megalapozni a jövőt. Vállalhatóbb, mint a BL-ért küzdeni a nagyokkal.

Hozzászólások