Premier League - A kicsik ellen már halálos, de a nagyok ellen is bizonyíthat Lukaku
A kicsik ellen már halálos, de a nagyok ellen is bizonyíthat Lukaku
Grafika: Sky Sports

A kicsik ellen már halálos, de a nagyok ellen is bizonyíthat Lukaku

Németh DánielNémeth Dániel
2017/10/13 12:10

Romelu Lukaku eddig fantasztikus igazolásnak tűnik. A belga támadó a Manchester United játékosaként lejátszott hét bajnoki alatt hét gólt szerzett, betalált a Bajnokok Ligájában is, és összességében épp ott segít a Vörös Ördögöknek, ahol tavaly nagyon szenvedtek: a helyzetek befejezésénél. Azt persze eddig is lehetett tudni, hogy Lukaku halálos fegyver a kis- és középcsapatok ellen, a hétvégi Liverpool elleni rangadón viszont azt is megmutathatja, mire képes a nagyokkal szemben.

Amióta Lukaku a Manchester United játékosa, mindig volt válasza a kritikusainak. Voltak, akik azt mondták, túl sok helyzetet hagy ki, jelenleg mégis mindenkinél több gólt lőtt. Mások szerint nem elég jó az első labdaérintése, valahogy mégis van elég ideje arra, hogy a labdát a kapuba juttassa. Merthogy a második érintése rendszerint már gólt ér. A következő kérdés a rangadókon mutatott teljesítményével kapcsolatos. Arra kell választ adnia, képes-e rangadón is a hátára venni csapatát.

Kezdjük a tényekkel. Az úgynevezett top 6 csapatok elleni mutatói nem túl erősek. Összességében 57 meccs alatt 15 gólig jutott, ami önmagában nem túl erős, ráadásul az évek során folyamatosan romlottak a mutatói. Az Evertonba igazolását követően hétvégi ellenfelük, a Liverpool ellen hat mérkőzésen csak egy gólt szerzett, és a nagy hatosból van olyan csapat, amelyik ellen még gyengébben teljesített.

Grafika: Sky Sports

A 2014/15-ös szezon óta 35 mérkőzésen csak 5 gólt szerzett a legjobbak ellen. Ez azt jelenti, hogy minden hetedik találkozóján szerzett gólt, és közte volt egy 17 hónapig tartó, 15 meccses góltalansági sorozata is a Premier League topcsapataival szemben. Ezért - főleg akkoriban - rengeteget kritizálták, de ehhez talán szükséges némi kontextust is biztosítani.

Lukaku az Everton játékosa volt, nem a Manchester Unitedé. Minden támadónál várható, hogy a gyengébb ellenfelek ellen gyakrabban találnak be, mint az erős csapatok ellen. Ez a helyzet pedig még inkább igaz akkor, amikor olyan csapatban játszik egy csatár, amelyik az Anfielden képtelen volt ebben a században Mersey-parti derbit nyerni, és összességében is nagyjából akkor sikerült a nagy rivális ellen nyerni, amikor Lukaku még bőven az Anderlecht játékosa volt.

Másik oldalon persze jogos érv lehet, hogy a Bournemouth támadóját, Josh Kinget ez sem akadályozta meg abban, hogy ebben az időszakban ugyanannyi gólt szerezzen a nagyok ellen, mint Lukaku, ráadásul jóval kevesebb meccs alatt. A Leicester City támadója, Jamie Vardy idén már az Arsenal, a Chelsea és a Liverpool ellen is szerzett gólt, ráadásul amíg Lukaku 2014 óta 5 gólt szerzett a top 6 ellen, addig neki 19 jött össze.

Grafika: Sky Sports

A különbségre persze részben magyarázatot ad Vardy jellegzetes stílusa is, ami tökéletesen passzol a labdabirtoklásra törekvő csapatok ellen, mivel az ellentámadásoknál jól tudja kamatoztatni sebességét. Lukaku valószínűleg sokkal inkább érzi jól magát akkor, ha közel lehet a kapuhoz, és érkezik a csapattársaktól a segítség. Némi aggodalomra azért adhat okot a nagyok elleni gyengélkedése.

"Elképesztően tehetséges, láttam ahogyan szétszedi a védelmeket" - írta róla a Sky Sprts szakértője, Gary Neville Twitteren. "Néhány általam is látott meccsen jellemző volt rá, hogy eltűnt, de jobb csapattal és játékosokkal maga körül, nagyobb esélye lehet arra, hogy a nagy meccseken is szállítsa a gólokat."

Helyzetei eddig is voltak azokon a bizonyos találkozókon, az öt góljához 78 lövésre volt szüksége. A Unitednél azonban még ennél is többre számíthat. "Tudtam, hogy több gólt szerez majd nálunk, mint az Evertonban vagy a West Bromwich Albionnál" - mondta róla José Mourinho. "Ez logikus. Arra azonban nem számítottam, hogy meccsről meccsre lövi a gólokat."

Lukaku eddig hét bajnoki alatt hét gólig jutott a ManUnited színeiben. Mondhatjuk azt is, hogy a játékának ez a fényesebb oldala. Abban az időszakban, amelyikben 35 meccs alatt 5 gólt szerzett az első hat ellen, 75 meccsen 48-at vert a Premier League többi csapatának. És egyelőre ez bőven elég volt ahhoz, hogy ne hiányolják Zlatan Ibrahimovicot az Old Traffordon.

Azonban még mindig van ok a kételkedésre: Ibrahimovic ugyanis képes volt gólt szerezni akkor, amikor igazán számított. Kettőt lőtt tavaly a Leicester elleni Community Shield meccsen a Wembley-ben, a Southampton elleni Ligakupa-döntőben pedig a hajrában ő biztosította be a kupagyőzelmet a csapatnak.

A svéd klasszis az utolsó MU-játékos, aki képes volt gólt szerezni a Liverpool ellen, januárban a hajrában egyenlített a rangadón. A hatpontos meccseknek egy olyan szezonban, amelyikben a bajnoki cím a tét, különösen nagy jelentőségük lesz. Lukaku azt már sikeresen demonstrálta, milyen fontos a kicsik legyőzése. A nagyok elleni villogás azonban még várat magára.

via sky sports

Hozzászólások