Premier League - 500 millió fontba kerülne a ManCitynek Messi szerződtetése
500 millió fontba kerülne a ManCitynek Messi szerződtetése
Fotó: Europress/AFP

500 millió fontba kerülne a ManCitynek Messi szerződtetése

Németh DánielNémeth Dániel
2020/08/27 18:27
A világsajtót napok óta lázban tartja Lionel Messi jövője. Hogy mennyire valósak a távozással kapcsolatos szándékai, azt rajta kívül talán senki sem tudja, az viszont egészen biztos, hogy az argentin klublegenda megelégelte a barcelonai klubvezetés inkompetens munkáját, és így vagy úgy, de változást szeretne elérni. Ahhoz viszont, hogy valóban távozhasson, valakinek nagyon-nagyon mélyre kell nyúlnia a zsebében.

Ezzel valószínűleg nem mondtunk sok újdonságot, elvégre Messi 33 évesen is bőven a világ legjobb játékosai közé tartozik. Hogy pontosan mekkora összegről lehet szó, annak a Telegraph számolt utána: a brit lap becslései szerint alsó hangon 500 millió fontot kellene kifizetnie az érdeklődőnek. Messiről ugyanis nem hajlandó könnyedén lemondani a Barca, és a licit valahol az átigazolási rekord környékén kezdődik, durván 200 millió fonttól. Messi ezen kívül évi 100 millió fontba kerülne, így jön ki hároméves kontraktussal számolva az 500 millió.

Amivel nagyjából sikerült két klubra szűkíteni a kört, a mostani gazdasági helyzetben legfeljebb a két kőolajban gazdag tulajdonosi háttérrel rendelkező sztárklub, a Manchester City és a Paris Saint-Germain jöhet szóba.

Egyelőre leginkább a manchesteriek érdeklődéséről lehetett hallani, és ha abból indulunk ki, hogy a klubnál igen erős a barcelonai hatás, a pletykáknak lehet is alapjuk. Messit hosszú távú (három évre szóló) szerződéssel és a mostani fizetésével csábítják, ráadásul a kontraktus kifutását követően karrierjének utolsó éveit a City Football Group égisze alá tartozó New York City FC-nél tölthetné. A manchesteri klub fejesei abban bíznak, hogy bónuszként Messi a CFG nagyköveti teendőit is vállalná, akár a futball utáni éveiben is.

Messi ledobta a bombát a Barcától való távozási szándékának bejelentésével - mi jöhet most? | Eurosport

A hatások már érezhetőek a labdarúgásban, pedig Lionel Messi még nem is igazolt el eddigi egyetlen profi klubjától, a Barcelonától. Néhány tehetősebb topklubnál azon gondolkodhatnak most, mit tehetnének azért, hogy megpróbálják megvenni az argentin zsenit. A sokkolt Barca-vezetőknek pedig azt kell kitalálniuk, hogyan reagáljanak a fejleményekre.

Amennyiben Messi a ManCitynél kötne ki, újra együtt dolgozhatna pályafutása legmeghatározóbb edzőjével, Pep Guardiolával, aki az újabb BL-kudarc ellenére 2022-ig meghosszabbította a szerződését a kékeknél. De nem csak Guardiola és az általa favorizált Barca-stílus miatt lehet vonzó célpont a City, a klub évek óta tudatosan építkezik, mások mellett a barcelonai kötődésű sportigazgató, Txiki Begiristain szakértelmére alapozva. Az angolok kerete már most az egyik legerősebb a világon, Messivel kiegészülve pedig talán a BL-fóbiát is megtörhetnék.

Ezek azonban egyelőre csak találgatások, Messit szerződés köti a Barcelonához, ahol 700 millió fontos kivásárlási árat rögzítettek a kontraktusában. A helyzetet az bonyolíthatja, hogy a megállapodásba bekerült egy kilépési záradék, amivel május 31-ig élhetett volna. Messiék viszont azt gondolják, hogy a klubnak tiszteletben kellene tartania a kilépésre vonatkozó jogát, és a dátum lejárta ellenére elengedni őt, mivel a megállapodásnál az volt a szándék, hogy Messi idény végén mérlegelhesse a lehetőségeit. Ami a járvány miatt hónapokat csúszott.

A Telegraph által megkérdezett jogász azon az állásponton volt, hogy ez az érvelés bíróságon nem állná meg a helyét, vagyis nagyon kicsi az esélye, hogy ezzel a módszerrel eléri a céljait az argentin.

Egyáltalán nem biztos, hogy Messi valóban távozni szeretne a klubtól, akadnak olyan elméletek is, miszerint ezzel a lépéssel a klub vezetőségére, elsősorban az elnökre, Josep Maria Bartomeura szeretne nyomást helyezni. Egyelőre a szurkolók mellette állnak, ezt jelzi az is, hogy kedd este több százan tüntettek Bartomeu távozását követelve. Ramon Planes, a klub sportigazgatója ugyanakkor elmondta, mindent szeretnének megtenni annak érdekében, hogy helyreállítsák a kapcsolatot a Barcelona és a játékos között.

Messi máshol is körülnézhetne, mielőtt Pep Guardiolát és vele a Manchester City-t választaná | Eurosport

A Manchester City-hez való szerződés Lionel Messi számára látszólag ésszerű lenne. Pep Guardiola volt az, aki átalakította őt egy fiatal tehetségből az egyik, ha nem a legjobb játékossá, akit a sportág valaha látott, és ennek a partnerségnek az újraegyesítése ínycsiklandó lehet.

"Sokszor elmondtuk már, még mindig a Barcelona játékosaként gondolunk Messire. Rengeteg alkalommal újjáépítette önmagát a Barcelona, minden egyes alkalommal erősebben tértünk vissza. Most a világ legjobb játékosára alapozva szeretnénk elkezdeni az újjáépítést. Óriási tisztelet övezi Leót az eredményei miatt, és nem szeretnénk a szerződésben szereplő záradékokra gondolni. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy nyilvánosan vitatkozzunk Messivel, egyik fél sem érdemli meg" - mondta a sportigazgató.

Messinek azonban nem elegendő a Bartomeuval vívott harcot megnyernie, mert a klubelnök-jelöltek között is akad olyan, akivel lehetnek súrlódások. Toni Freixa például a Marcának adott rádióinterjúban élesen kritizálta a támadót. "Nem aggódom túlságosan Messi távozása miatt, mert mindennek véget kell egyszer érnie. A Barcelona embereként meglepett és csalódott vagyok Messi tettei miatt. A szerződések azért vannak, hogy tiszteletben tartsák őket, Messi tehát akkor távozhat, ha hoz magával 700 milliót."

via Telegraph

Hozzászólások