Premier League - 2020 lehet az az év, amikor a Liverpool kiváló guineai középpályásának igazi énjét látjuk?
2020 lehet az az év, amikor a Liverpool kiváló guineai középpályásának igazi énjét látjuk?
Fotó: Europress/AFP

2020 lehet az az év, amikor a Liverpool kiváló guineai középpályásának igazi énjét látjuk?

Takács MártonTakács Márton
2020/01/04 16:19
A Liverpool guineai középpályása, Naby Keita élesnek tűnt 2019 végéhez közeledve, és a Vörösök szurkolói azt remélik, hogy a 24 éves labdarúgó átmenti lenyűgöző formáját az új évre is. 

Naby Keitának csak néhány edzésébe került, hogy jelenléte máris érezhető legyen a Melwoodon.

"Elég jónak tűnik." - mondta Jürgen Klopp a Chester ellen, egy barátságos mérkőzésen aratott győzelem után egy-két-nappal. 

Ez 2018 közepén volt. Mégis itt vagyunk 2020 elején, és hogy brutálisan őszinték legyünk, még várnunk kell arra, hogy lássuk, Keita mire képes igazán a Liverpool mezében.

Keita_Klopp.jpgFotó: Europress/AFP

Talán ez lehet majd az ő éve? A legújabb jelek ígéretesek voltak, amikor a 24 éves középpályástól számos magas szintű produkciót láthattunk, ráadásul a kulcsfontosságú mérkőzéseken. Voltak góljai, fontosak is, voltak szerelések és emlékezetes passzok részéről, ahogy intelligens presszing és azok az egyedülálló, rövid sorozatú cselek, amelyek Keitát megkülönböztetik sok más középpályástól.

Ennél is fontosabb, hogy megkapja a lehetőséget. Felelősséget helyeztek rá és megbíztak benne. Ha az augusztusát és szeptemberét a sérülések tönkre is tették, és ha az októbere és a novembere csendes volt, akkor december volt az a hónap, amikor Keita ismét előbújt az árnyékból. A Liverpool is jobban nézett ki. 

"Soha nem voltak kétségeim a képességeit illetően." - mondta róla Klopp a december 7-ei, Bournemouth elleni szemet gyönyörködtető előadása után, amikor Keita egy góllal és assziszttal zárta a 3-0-ra megnyert meccset. Menedzsere utána betekintést nyújtott az 53 millió font értékű játékosa gondolkodásmódjába a nehéz szezonkezdet után.

"Amikor látsz egy ilyen játékost, akkor azt kérdezed magadban, hogy miért nem játszik hétről hétre?"  - említette Klopp. "Naby a padon vagy a lelátón ült, nem játszott. Kapcsolatban maradtunk, beszélgettünk, és sokat beszéltünk erről, de végül természetesen a játékosnak kell rendelkeznie azzal a bizonyítékkal, ami alapján az edző vagy a menedzser még mindig hinni tudjon benne.

Megérkezett ez a „bizonyíték”. Három nappal a Bournemouth elleni meccs után Keita Salzburgban tagja volt a Liverpool kezdőcsapatának a Bajnokok Ligája csoportmérkőzésén. Nagy téttel bíró mérkőzés volt, ahol magas színvonalú teljesítményt produkált, és ő szerezte a Pool első gólját a 2-0-ra megnyert találkozón. 

Ezt követte egy pár pezsgő fellépéssel - és egy másik góllal - a katari klubvilágbajnokság elődöntőjében, majd talán a legszélesebb körű bemutatóját nyújtotta, amióta csatlakozott a Liverpoolhoz, a Leicester felett aratott 4-0-os győzelem során a Boxing Day-en.

"Úgy nézett ki, mint az a játékos, akiről azt mondták korábban, hogy megkapjuk”- mondta egy ex-liverpooli sztár a King Power Stadionban látott játéka után.

Lehet, hogy ez a megjegyzés elmondja nekünk, miért tekintik Keita a Liverpoolra gyakorolt hatását alulteljesítőnek.

Keita_klub_vb.jpgFotó: Europress/AFP

Természetesen nagy várakozásokkal érkezett két lenyűgöző szezon után az RB Leipzig csapatából. Klopp úgy jellemezte, mint a müncheni Bayern-csillagot, Thiago Alcantarát, „messze a Bundesliga legjobb játékosát”, és azt állította, hogy több gratuláló telefonhívást kapott Keita aláírásával kapcsolatban, mint amennyire vissza tud emlékezni.

Eközben az újságírók és elemzők, akik figyelmesen követték a játékost Németországban, majd azt megelőzően Ausztriában a Salzburgban, egy olyan középpályásról beszélt, aki valóban egyedi képességekkel büszkélkedhet. Védekezésben kellő agresszióval rendelkezett, támadóösztönnel, és mindennel ezek között. 

"A világ bármelyik klubjában tudná produkálni ezt" - mondta róla Ralph Hasenhüttl, a lipcsei edzője. "Ennyire jó ez a fiú."

A Liverpool drukkerei azt remélik, ahogy Klopp is, hogy Keita mentes lehet az izomsérüléseitől, amelyek első 12 hónapját Merseyside-ban jellemezték és amely azt jelentette, hogy csak hatszor tudott végigjátszani egy mérkőzést első angliai idényében, elmulasztva például a megnyert BL-döntőt is.

"Balszerencséje volt, az életben pedig mindig szükségünk van a szerencsére." - mondta Klopp

"Ő egy nagyon jó játékos" - jellemezte őt Virgil van Dijk. "Biztos vagyok benne, hogy itt fog valami különlegeset csinálni." - tette hozzá Sadio Mané.

Most a kihívást a következetesség jelenti. A kiegyensúlyozottság, az erőnlét és a forma eredményt hoz mind a játékos, mind a csapat számára.

Ha 2019 nagy részét a peremen töltötte, 2020 lehet az az év, amikor az igazi Naby Keitát láthatjuk?

Keita_Liverpool_Leicester.jpgFotó: Europress/AFP

via goal.com

Hozzászólások