Premier League - Villámgyorsan a Premier League sztárjává válhat a Tottenham legújabb szerzeménye
Villámgyorsan a Premier League sztárjává válhat a Tottenham legújabb szerzeménye
Fotó: Facebook/Tottenham

Villámgyorsan a Premier League sztárjává válhat a Tottenham legújabb szerzeménye

Németh DánielNémeth Dániel
2019/07/03 13:34
18 hónapot kellett várni rá, de megérte: a Tottenham Hotspur aktivizálta magát az átigazolási piacon, és ha már így történt, egyből megszerezte a világ egyik legtehetségesebb középpályását, Tanguy Ndombélét. A francia válogatott játékos hiányposztra érkezett, és rutintalansága ellenére gyorsan sztár lehet a Premier League-ben.

Méltatlanul kevés szó esik a Tottenham Hotspurnél végzett szakmai munka színvonaláról, pedig az egyik legokosabban menedzselt klub a világon. Nem állnak rendelkezésre gazdag befektetőktől származó, adott esetben az FFP kiskapuit kikerülő bevételek, de a klub marketingértéke jócskán elmarad a sztárklubok mögött. Ennek ellenére a Tottenham mára meghatározó klubbá vált nemzetközi szinten, ezt bizonyítja az idei Bajnokok Ligája-döntő is. Tanguy Ndombélével pedig újabb szintet léphet a londoni klub.

Villámgyorsan került az elitbe

Ndombélé az utóbbi években elképesztő gyorsasággal fejlődött, jóformán szezonról szezonra óriási lépcsőfokokat ugrott át. Ma már hihetetlennek tűnik, hogy öt évvel ezelőtt Ndombélét kitették a Guingamp akadémiájáról, majd - jobb híján - az Amiens-hez került, ahol az ötödosztályban szereplő tartalékoknál is ritkán jutott szóhoz. Idővel szép lassan beverekedte magát a másodosztályú felnőttcsapatba, így oroszlánrészt vállalt a csapat történelmi feljutásában. Az Amiens ugyanis 116 éves története során először jutott fel a francia élvonalba.

000_RV34N.jpg Fotó: Europress/AFP

Fantasztikus szezonja nem kerülte el a Lyon megfigyelőinek figyelmét, 2017 augusztusában 7 millió fontért szerződtette is a klub a tehetséges középpályást. Ndombélé villámgyorsan alapemberré vált a Lyonban: már az első idényében bizonyította, remek vásárt csináltak vele, de igazán 2018-ban robbant be a köztudatba a Bajnokok Ligájában nyújtott teljesítményével. Főként a Manchester City ellen villantott nagyot: valósággal uralta a középpályát Pep Guardiola csapata ellen, mindkét egymás elleni találkozón a mezőny legjobbjának bizonyult.

Tavaly októberben a világbajnok francia válogatottban is bemutatkozhatott, mára összesen hat válogatottsággal rendelkezik. Teljesítményével egyértelműen rászolgált a behívóra, sőt, szép lassan Európa legnagyobb ragadozói versengtek a kegyeiért. Ebből a szempontból valamelyest meglepő, hogy épp a Tottenham lett a befutó, ugyanakkor mindkét fél részéről a vonzalom. A Spurs megszerzett egy toptehetséget - ráadásul hiányposztra - Nbombele pedig egy olyan topcsapatban folytathatja karrierjét, ahol lesz ideje a fejlődésre.

Mint Sissoko, csak ő tud bánni a labdával

Mousa Dembele januári távozása óta hatalmas űr tátongott a Tottenham középpályáján. Mauricio Pochettino jobb híján Moussa Sissokóval próbálta betölteni a belga középpályás szerepkörét, és hiába fejlődött sokat, egyértelműen megvannak a korlátai. Ndombélé nem csak a nevében hasonlít jobban Dembelére, stílusban - és ami legalább ennyire fontos, tudásban - is nagyon közel hozzá. Leginkább a szűk területeken kapott labdák megtartásában és elosztásában jeleskedik, ami elképesztően fontos tulajdonság a mai labdarúgásban.

000_1B57HD.jpg Fotó: Europress/AFP

Emellett ritkán látott sokoldalúság jellemzi. Christophe Pellissier, aki az Amiens-nél eltöltött időben volt az edzője, alig győzte dicsérni korábbi játékosát. "Nagyon ügyes a labdával, elképesztően lő és az átrendeződéseknél is rendkívül hasznos. Technikai adottságainak köszönhetően megállja a helyét támadó szerepkörökben, viszont a játékintelligenciája révén képes megoldani a védelmi feladatait is" - foglalta össze a szakember a francia középpályás legfontosabb erényeit.

Sokoldalúságának köszönhetően Pochettino több poszton is számolhat majd új játékosával, legyen szó háromfős középpályáról vagy akár doble pivotról (kétszűrős felállásról). Leginkább azonban a labdakihozataloknál dobhat majd nagyot a Spurs játékán, ugyanis termetéhez viszonyítva elképesztő mozgással rendelkezik, ráadásul félelmetesen jól cselez. A francia bajnokságban legalább 50 cselt bemutató játékosok közül Ndombélé bizonyult a leghatékonyabbnak, miután a cseleinek 68,5%-a bejött. 

Csak összehasonlításképp: Neymar 52,5%-kal, Kylian Mbappé 48,2%-kal rendelkezett.

Számolni kell a Tottenhammel

Erényei ellenére a legtöbb helyen azt is kiemelik Ndombélével kapcsolatban, hogy bőven akad tanulnivalója és rengeteget tud még fejlődni. Tanulás szempontjából a lehető legjobb helyen jár, hiszen Pochettino híresen jól bánik a fiatalokkal, elég megnézni, mit ért el Harry Kane, Dele Alli, Christian Eriksen, Son Heung-Min vagy akár a már korábban említett Sissoko esetében. Ezt a sort még hosszasan folytathatnánk, és ne legyenek kétségeink: Ndombélével is meg fogják találni a közös hangot.

Bruno Genesio leginkább azt emelte ki a francia középpályással kapcsolatban, hogy a kapu előtt nem elég határozott, emiatt kevés gólt szerez. "Egy lépést kell még megtennie, ez pedig a befejezés" - magyarázta a Lyon korábbi edzője. "A támadó harmadban időnként nem koncentrál eléggé, de technikailag megvan benne a tudás." Ha már koncentráció: amennyiben nagyon hibát akarunk keresni a játékában, a kiegyensúlyozottság hiányát lehetne még említeni. Időnként jellemző volt rá, hogy a gyengébb csapatok ellen kevésbé tűnt motiváltnak.

Szakértők egyetértenek abban, hogy Ndombélé kevés hibái eltörpülnek erényei és fantasztikus adottságai mellett, és a Spurs óriási vásárt csinált a középpályással. Egy hozzá hasonló játékos ugyanis nagyon hiányzott a Tottenham máskülönben remekül működő gépezetéből az előző években. Korai még erről beszélni, hiszen bőven lehetnek még fontos távozói a londoni klubnak, azonban ha sikerülne egyben tartani a mostani játékosállomány nagy részét, az Ndombélével felvértezett Tottenham akár a Premier League-ben is harcban lehet a győzelemért.

via, via és via

Hozzászólások