Premier League - Világbajnok francia középpályása a megfelelő csapatszerkezet nélkül focizó Chelsea leguniverzálisabb játékosa
Világbajnok francia középpályása a megfelelő csapatszerkezet nélkül focizó Chelsea leguniverzálisabb játékosa
Fotó: Europress/AFP

Világbajnok francia középpályása a megfelelő csapatszerkezet nélkül focizó Chelsea leguniverzálisabb játékosa

Takács MártonTakács Márton
2019/09/24 12:29
Jorginho érkezésével N’Golo Kanté előrébb játszhat korábbi pozíciójánál a Chelsea középpályáján, új erényeit, trükkjeit ismerhetjük meg, miközben védekezésben még mindig kitűnő. Jonathan Wilson cikkének fordítását közöljük az alábbiakban.

Mennyit várhatunk el egyetlen játékostól? N’Golo Kanté egy kivételes labdarúgó, ami nem újdonság, viszont a világ legjobb labdaszerző középpályás mára a Chelsea ikonikus figurája lett. A hétvégi, Liverpool elleni mérkőzésen csodálatos gólt szerzett. Elindult előre a középpálya közepén a jobb oldal irányába, de amikor látta, hogy ott Fabinho személyében ellenállásba ütközik, megfordult, és egy remek ritmusváltással balra fordult, és szélsebesen, három védő szorításában betört a Pool tizenhatosának előterébe, majd jobbal, dropból kilőtte a jobb felső sarkot. 

Ő a Chelsea alfája és ómegája, az eleje és a vége. Hasonló akcióival megmenthet néhány meccset, ezt nem sikerült, a Liverpool 2-1-re nyert. 

Kanté szenzációsan játszott a Pool ellen. Mindössze a Chelsea egyik játékosa mutatott be több szerelést nála, csak egy szerzett több labdát, mint ő, csak egy valaki lőtt töbször kapura nála, és ő csinálta a legtöbb cselt. Az előzetes várakozásokkal ellentétben egy tökéletesen komplex középpályássá vált. 

De ha látjuk, hogy így játszik, lehetetlen nem érezni egy bizonyos ambivalenciát. Miért kell ezt megtennie? Steven Gerrard az ésszerűnél sokkal hihetetlenebb látványosságokat mutatott be, és meghatározó teljesítményekkel rukkolt elő az FA-kupa és a Bajnokok Ligája döntőiben, de amint a Liverpoolban töltött ideje rámutatott, nem ez a módja annak, hogy következetes kihívást jelentsen a bajnokságban is.

A Chelsea-nek volt egy rendkívül tehetséges labdaszerző középpályása, valaki, aki két cím megszerzéséhez segítette hozzá a csapatot, majd a világbajnoki trófeát is a magasba emelhette, de a londoniak menedzsere úgy döntött, hogy egy másik játékost próbál ki a posztján, aki működött abban a pozícióban, és megfelelt Maurizio Sarri igényeinek. Ennek eredményeként Kanté egy feltolt helyen kapott szerepet, ami új követelmények megtanulását kényszerítette rá.

Kanté rendkívül tehetséges és szorgalmas úgy, ahogy van. Lehet, hogy vasárnap a gólja előtt elszalasztott egy nagy esélyt, amikor a tizenhatos vonaláról ballal kapura lőtt és mellé ment, de aztán egy szenzációs lövést küldött a felső sarokba. Már csak azért is figyelemre méltó, mivel ez még csak a 15. bajnoki gólja volt a karrierje során, felnőtt pályafutása nyolcadik szezonjában.

Kanté.jpg Fotó: Europress/AFP

Amióta a Chelsea megszerezte Jorginhót, az átigazolási tilalmuk megnehezítette számukra a helyzet orvoslását. És így a kérdés továbbra is fennáll: Jorginho, aki törékeny, de ügyes, kissé zavartan nézi a körülötte lévő zűrzavart. Kanté előrehalad és nem ő kontrollálja a területet közvetlenül a védekező vonal előtt. ahogy korábban tette.

Kanténak a szezonban csak a harmadik bajnoki meccse volt ez, a Chelsea vele egy kicsit biztonságosabbnak tűnt, mint eddig, kevésbé érzékeny a középpálya középső részében a rivális támadásaira. De ennek ellenére nehéz elkerülni azt a következtetést, hogy ő és Jorginho együttes használata felesleges komplikációkat okoz.

Ahogy az is, hogy a Liverpool mindkét gólja szabadrúgásokból született, ahogy a Valencia elleni hazai BL-vereség alkalmával is az az egy bekapott gól. A pontrúgásokkal szembeni védekezés aggodalomra ad okot. Az első egy védhetetlen lövés volt Trent Alexander-Arnoldtól, de észrevehető volt, hogy Jorginho, akinek a feladata az volt, hogy a sorfalból kirepülő emberként próbáljon blokkolni, összehúzta magát, így könnyedén átszállhatott felette a labda. A védekezés, ez nyilvánvalóan elmondható róla, nem jár természetesen a személyével.

Talán kissé tisztességtelen kritizálni ezért Frank Lampardot. A keret azelőtt állt össze, hogy ő lett volna a Chelsea menedzsere. A nyolc mérkőzésen kapott 16 gól viszont olyan probléma, amely sürgős megoldást igényel..

Kanté egyértelműen nagy része a megoldásnak, de nem lehet az egész megoldás. Egy olyan teljes körű produkció, mint amelyet vasárnap produkált, különösen a második félidőben, ellentmondásos kiválóság. Egyrészt az az intelligens játék, amelyet csodálni kell; másrészt az a tény, hogy szükség volt rá, mélységes szerkezeti hiányosságokra mutat rá.

Kanté_Chelsea.jpg Fotó: Europress/AFP

via The Guardian


Hozzászólások