Premier League - Van, amiben máris látványosan előrelépett új vezetőedzőjével az Arsenal
Van, amiben máris látványosan előrelépett új vezetőedzőjével az Arsenal
Fotó: Europress/AFP

Van, amiben máris látványosan előrelépett új vezetőedzőjével az Arsenal

Németh DánielNémeth Dániel
2020/01/13 17:48
Nagyon korai lenne ítéletet mondani Mikel Arteta munkájáról, hiszen a rutintalan vezetőedző még csak pár hete dolgozik az Arsenalnál. Azt azonban már most megállapíthatjuk, hogy a csapat játéka megváltozott, amióta ő irányítja a csapatot, ráadásul az irány még csak rossznak sem tűnik. Azzal együtt, hogy bőven van még javítanivaló a csapat játékán.

Ha az eredmények nem is kiemelkedően jók - öt mérkőzés alatt két győzelem és két döntetlen egy vereség mellett -, az Unai Emery-féle kilátástalan játék után már az is felüdülés, hogy tudatos, begyakorolt elemeket látni az Arsenal mérkőzésein. Arteta a csapat védekezésén szinte azonnal javítani tudott a letámadási szisztéma átszervezésével, a Pep Guardiola mellett eltöltött évekből kiindulva pedig nem túlzott bátorság azt feltételezni, idővel a támadójáték is a helyére kerül. Következzen pár dolog, ami változott az edzőváltás óta.

Többé nem jó fiúk

Arteta rögtön a legelején leszögezte, kíméletlen hatékonyságot vár el az Arsenaltól, amelyre - és ezt már csak mi tesszük hozzá - Arséne Wenger alatt is ráfért volna ez a tulajdonság. Szemlátomást megváltozott a játékosok hozzáállása, az edző által elvárt élesség egyértelműen megvan, ami néha talán túlzott bizonyítási vágyba csap át. Ez visszaütött a Crystal Palace elleni mérkőzésen, amit felismert az Arsenal új vezetőedzője is, aki a sajtótájékoztatón elmondta, fejlődniük kell ezekben a helyzetekben.

000_1NM5V4.jpg Fotó: Europress/AFP

"Arra kértem őket, hogy százzal üldözzék a labdát, legyenek nagyon agresszívek, és ha épp nincs nálunk a labda, azonnal a visszaszerzésére törekedjenek. Tudnunk kell, hogy vannak bizonyos területek, ahol képesek vagyunk erre. Ami a Palace ellen történt, az az utána bekövetkezett események sorozatának köszönhető, és muszáj lesz megtanulnunk, hogyan teljesítsünk egy kicsit jobban ezekben a szituációkban" - fogalmazott Arteta a mérkőzést követően.

Roy Hodgson, a Palace menedzsere is elismerte, hogy megváltozott az Arsenal játéka. "Arra készültünk, hogy a mostani sokkal inkább nyomás alá szeretne helyezni minket, szemben azzal a csapattal, amivel az Emiratesben találkoztunk, és most agresszívebbek lesznek. Ez nem egy panasz. Nem gondolnám, hogy különösebben piszkos eszközökkel éltek volna, és ha az a célja, hogy javítson az Arsenal tabellán elfoglalt pozícióján, a már meglévő minőség mellé lehet, hogy épp erre van most szükség" - mondta az edző.

Egyfélidős csoda?

Többször láttuk, hogy az Arsenal dominál az első félidőben, ez történt a Chelsea és a Manchester United ellen, hogy aztán visszaessen a játéka a második játékrészre. Arteta rendkívül intenzív játékot követel meg, amit mentálisan és fizikálisan egyaránt nehéz fenntartani, ezért nem csoda, hogy erőnléti problémák és koncentrációs hibák is jelentkeznek a meccsek hajráiban. Utóbbi a Crystal Palace elleni mérkőzésen jött elő, amikor egy védelmi kihagyás készítette elő a szerencsés egyenlítő találatot.

000_1NM68C.jpg Fotó: Europress/AFP 

"Ezen a szinten, a Premier League-ben, elég egy-két másodpercre kikapcsolni, és máris ott a gól" - fogalmazott Arteta. "Meg kell találnom a megoldást, hogy elkerüljük ezeket a szituációkat, ma azonban nem sikerült, ami két pontunkba került." Sokratis is elismerte, hogy a második félidőkre javulniuk kell. "Többet kell mutatnunk a szünetet követő első negyedórában. Együtt küzdünk, sokkal erősebben, mint két-három hónappal ezelőtt. Előre kell lépnünk, fejlődnünk és jobban játszanunk, méghozzá ezzel a küzdőszellemmel."

Az őszinteség a legjobb válasz

Arséne Wenger híres volt a feledékenységéről, ha azok a vitatott szituációk szóba kerültek, amelyek a csapatának kedveztek. Arteta azonban rögtön elismerte, hogy Pierre-Emerick Aubameyang megérdemelten kapott piros lapot a Max Meyerrel szemben elkövetett szabálytalansága miatt. Paul Tierney játékvezető eredetileg sárgát szeretett volna adni, ám a VAR felülbírálta ezt a döntést, ezzel csillapítva valamelyest a rendszer ellen tüntető szurkolók elégedetlenségét. Arteta még elnézést is kért, hozzátéve: reméli, nem sérült meg Meyer.

000_1NM6U6.jpg Fotó: Europress/AFP

Ez a fajta nyíltság a játékosokra is kezd átragadni, Sokratis például a VAR kapcsán kifejezetten korrekt nyilatkozatot adott. "Nem volt szerencsénk, mert a VAR három-négy meccsen is hozhatott volna számunkra kedvezőbb döntést. Azonban nem kritizálom a rendszert. Természetesen csalódott vagy, ha a VAR által veszítesz el egy meccset, de a cél végső soron az, hogy segítsék a játékvezetőket. Ez az első éve Angliában, fejlődni fog, mindenki többet vár tőle a következő években. Meg kell őriznünk a tiszteletet."

Hogyan tovább?

Arteta a következő három mérkőzésen nem számíthat a házi gólkirály Aubameyangra, kezdve a Sheffield elleni hétvégi bajnokival. "Ez óriási csapás. Mindenki tudja, mennyire fontos Auba a csapatnak. Elveszítettük a valószínűleg legfontosabb játékosunkat, ami sosem jó, de vannak mások is erre a posztra, meg kell találnunk a megoldást, hogy versenyképesek legyünk" - mondta az edző, aki a téli tervekre is kitért. "Dolgozik a klub néhány igazoláson, de ebben az időszakban ez nehéz feladat, így nem számítok túl sok mindenre."

via Telegraph

Hozzászólások