Premier League - Ukrán balhátvédje a ManCity talizmánja, vele 100%-os a PL aranyérmese a bajnokságban
Ukrán balhátvédje a ManCity talizmánja, vele 100%-os a PL aranyérmese a bajnokságban
Fotó: Europress/AFP

Ukrán balhátvédje a ManCity talizmánja, vele 100%-os a PL aranyérmese a bajnokságban

Takács MártonTakács Márton
2019/05/15 15:35

A Manchester City ukrán válogatott balhátvédje, Oleksandr Zinchenko egyedülálló rekordot mondhat magáénak, 22 mérkőzést játszott eddig a Premier League-ben a City mezében, és mindegyiket megnyerte a csapatával.  

A ManCity vasárnap a Brightonban aratott 4-1-es győzelmével megvédte címét az angol labdarúgó-bajnokságban, a 22 éves balhátvéd/középpályás ezzel egy olyan sorozat részese, miszerint amikor ő a pályán van, akkor csapata minden egyes meccsén győztesen hagyja el a pályát. 

Az ukrán játékos végigjátszotta a PL utolsó körében vívott találkozót is az Amex Stadionban, ahol Sergio Agüero, Aymeric Laporte, Riyad Mahrez és Ilkay Gündogan gólja szállította a három pontot, egyben a zsinórban második bajnoki címet. Ezzel a sikerrel Zinchenko tartja 100%-os mérlegét. 

Zinchenko_City.jpg Fotó: Europress/AFP

Ez volt Zinchenko 22 PL-mérkőzése, és még nem hagyta el a pályát vereséggel az angol bajnokságban, ezzel is bizonyítva, hogy nagyszerű befektetésnek bizonyult a megszerzése, miután egyre több meccsen már inkább ő szerepel a City védelmének bal oldalán, nem pedig a világbajnok Benjamin Mendy vagy az angol válogatott Fabian Delph. 

Közös Albion-podcast legfrissebb adásában is dicsérte őt Kele János, szakíró és Beregi István, videóelemző.

"Újabb szezon, ahol kvázi balhátvéd nélkül játszik Guardiola, mert megint fogott egy középpályást, Zinchenkót, és kitolta oda. Arra pedig nem tudom ki számított, hogy ilyen szinten megoldja, de megoldotta." (Kele János)

"Extra, szerintem. Jobb, mint Delph, sokkal. Védekezésben is. Nem a legerősebb pontja a Citynek, de amire Guardiolának kell, arra pont jó. Befelé mozgó szélső védőként a bal oldalon főleg Sanéval vagy Sterlinggel elég jól tud együtt dolgozni. Mendyt használta sokszor, de az egy kicsit megbontotta a pozíciós játékot, amit Guardiola játszik, hogy a szűk szélső védők zárnak a kontráknál, és hogy ők járatják a labdát is. Mendy ebben annyira nem volt jó." (Beregi István)


Az orosz FK Ufa együttesétől érkezett Manchesterbe 2016-ban 1,7 millió font ellenében, de kölcsönben szerepelt a PSV-nél, mielőtt 2017 októberében bemutatkozott volna a Cityben a Wolves elleni Ligakupa-mérkőzésen. Eredeti posztja szerint támadó középpályás, de az utóbbi hónapokban a bal oldalon szerepelt hátvédként vagy szárnyvédőként.

Zinchenko - és talán több City-szurkoló is - reméli, hogy ott lesz a kezdőcsapatban a Wembley-ben is szombaton, amikor a Watford lesz Pep Guardiola gárdájának ellenfele az FA-kupa döntőjében. 

Zinchenko 22 meccses rekordja úgy oszlik meg, hogy az idei szezonban 14, a tavalyiban pedig nyolc mérkőzésen szerepelt. Ő az egyetlen olyan játékos a ligában, aki 100%-os mérleggel áll azok közül, akik legalább öt mérkőzést játszottak a PL-ben. 

Zinchenko_rekord.jpg

Az összes sorozatot figyelembe véve 42 alkalommal szerepelt eddig a Manchester Cityben, mindössze kétszer nem sikerült nyernie vele a csapatának, az egy vereség a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének hazai visszavágója volt a Bázel ellen még tavaly márciusban, amelyet 2-1-re buktak el Bernardo Silváék. 

Idén 28 találkozón kapott szerepet a Premier League-ben, a Ligakupában, az FA-kupában és Bajnokok Ligájában, egy góllal és öt assziszttal áll per pillanat.

Remek teljesítménye miatt a mértékadó Transfermakt becslése szerint jelenlegi értéke már 13,5 millió font, vagyis három éven belül majdnem megtízszerezte árát a Cityben.

Ahelyett, hogy Guardiola milliókat költene egy vadi új balhátvédre, a klubnak érdemes fontolóra vennie, hogy ragaszkodjon Oleksandr Zinchenkóhoz.

Zinchenko.jpg Fotó: Europress/AFP

via talksport.com

Hozzászólások