Premier League - Új szintre emelheti az Arsenal játékát a Real Madrid zseniális középpályása
Új szintre emelheti az Arsenal játékát a Real Madrid zseniális középpályása
Fotó: Europress/AFP

Új szintre emelheti az Arsenal játékát a Real Madrid zseniális középpályása

Németh DánielNémeth Dániel
2019/08/19 17:48
Dani Ceballos pár hete csatlakozott az Arsenalhoz, mégis pillanatok alatt a csapat egyik legfontosabb játékosa lett. A Real Madridtól kölcsönvett futballista kiválóan szállt be a Newcastle elleni bajnokin, majd a hétvégén szinte egyedül fektette két vállra a Burnley-t. Sokan már az Arsenallal kapcsolatos elvárásokat is újragondolnák a tehetséges középpályás formája miatt.

"Az a legfontosabb, hogy a legjobb helyen használjuk a képességeit. Mielőtt leigazoltuk azt mondta, nyolcasként és tízesként is tud játszani. Ma tízes volt, de olykor helyet cserélt a nyolcasként szereplő Willockkal. Bárhol játszhat, ahol épp jobban érzi magát" - nyilatkozta Emery csapata 2-1-es győzelmét követően a meccs emberének választott Dani Ceballosról. Aki ha így folytatja, annak ellenére a szezon legjobb, legfontosabb igazolásai közé kerülhet, hogy az Arsenal csak kölcsönben szerezte meg a Real Madridtól.

Pozitív szezonkezdet

Önmagában az nem nagy szenzáció, hogy Unai Emery csapata erősebben kezdte az idényt, mint tavaly. Egyfelől azért, mert akkor az első két bajnokit elveszítette az Arsenal, másfelől pedig lényegesen nehezebb volt a sorsolása, hiszen hazai pályán a Manchester Cityt fogadta, majd a Chelsea-hez utazott idegenben. 2019-ben ellenben két (várhatóan) alsóházi csapattal indított: sorrendben a Newcastle-lel és a Burnley-vel. Egyelőre tehát semmi extra nem történt, az Arsenal két olyan mérkőzést nyert meg, amit a papírforma alapján is meg kellett.

000_1J62IR.jpg Fotó: Europress/AFP

A szakértők mégis növekvő izgatottsággal figyelik az Arsenal játékát, olyannyira, hogy egyes elemzésekben még az is felmerült, talán már most érdemes felülírni a velük kapcsolatos elvárásokat. "A mágikus Lacazette és Aubameyang kettőssel, Dani Ceballosszal a középpályán, a David Luizzal és Kieran Tierney-vel megerősített védelemmel igen valószínű, hogy az Arsenal elcsípi a legjobb négyet. De vajon tovább is juthat a tabellán? Veszélyes lehet a harmadik vagy akár a második helyre?" - merül fel a kérdés a squawka.com értékelésében.

Talán túlzás már most magasabbra emelni a lécet, azonban az kétségtelen, hogy a vártnál jobban fest az Arsenal. A némileg eltúlzott lelkesedés pedig elsősorban a Real Madridtól kölcsönvett Dani Ceballos pazar játékának köszönhető, akinek elég volt 109 perc, hogy elkápráztassa a rajongókat és a szakértőket egyaránt. Ceballos a Newcastle ellen csereként szállt be a mérkőzésbe, a Burnley ellen viszont már kezdőként kapott lehetőséget. Védekezésben és támadásban egyaránt kiemelkedő teljesítményt nyújtott.

A hiányzó láncszem

Ceballos formája azért lehet nagyon biztató, mivel a spanyol középpályás legelőnyösebb tulajdonsága, hogy képes kapocsként szolgálni a védelem és a támadósor között, ami hiánycikknek számított az Arsenalnál az előző idényben. Ha kell hátrébb lép és a labdakihozataloknál segít, cselezőképességével, technikai adottságaival és passzjátékával pedig az ellenfél védelmének a feltörésére is kiválóan alkalmas. Ráadásul tökéletesen illik Emery filozófiájához, ami például Mesut Özilre vagy akár Aaron Ramsey-re nem feltétlenül volt igaz.

Emery a sevillás időszakában részben azzal vált nevezetessé, hogy labdabirtoklásban is kontratámadásokhoz hasonló szituációk kialakítására törekedett. Ami a gyakorlatban úgy nézett ki, hogy a passzokkal próbálta feljebb csalni az ellenfél védelmét, majd a gyors játékosokkal ritmust váltva kihasználni a megnyíló területeket. Mivel ez a harcmodor korábban távol állt az Arsenaltól, Emery nehezen tudta átültetni a gyakorlatba az elképzeléseit. Özillel középen például jóformán lehetetlen ezt a direkt, ritmusváltásokra épülő focit játszani.

A szombati, Burnley elleni mérkőzés viszont megmutatta, hogy Ceballosszal a fedélzeten ráléphet erre az útra az Arsenal. A 2-1-re megnyert találkozón a spanyol középpályás ért legtöbbször labdához (97), neki volt a legtöbb passzkísérlete (70), 90%-ban saját embert talált, mindegyik cselkísérlete sikeres lett (4) és a meccs végére kiosztott két gólpasszt is. Második asszisztját megelőzően a labdát is ő szerezte meg. Ennél ütősebb bemutatkozásra aligha számíthatott a Real Madridnál létszámfelettivé váló középpályás.

Hétvégén jön a nagy teszt

Két papíron könnyebb ellenfél után az egyik legkeményebb feladat vár az Arsenalra, ugyanis a Liverpool fogadja majd az Ágyúsokat. Nincsenek túl szép közelmúltbeli emlékeik az Anfieldről: tavaly 5-1-re nyert Jürgen Klopp csapata, előtte pedig egy 4-0-s és egy 3-1-es veresége is volt az Arsenalnak. Bár ez kétségtelenül nem tűnik túl biztató előjelnek, Ceballos zökkenőmentes beilleszkedésének köszönhetően növekvő önbizalommal utazhat az idegenbeli meccsre az Arsenal. Ráadásul a Liverpool-gépezet egyelőre igencsak nyikorog.

  

Két fordulót követően Klopp csapata is hibátlan, azonban a teljesítménye elmaradt a várakozásoktól. Tegyük hozzá: azoktól a rendkívül magas elvárásoktól, amiket épp a Liverpool állított fel pompás eredményeivel. Leginkább a védelemben teljesít a vártnál gyengébben az idei BL-győztes. A nyitófordulóban a Norwich ötször is eltalálta a hazaiak kapuját, a Southampton pedig kifejezetten sok helyzetet alakított ki (1,8-as xG) és némi szerencse is kellett a hibátlan mérleg megőrzéséhez. Adott tehát a feladat az Arsenal előtt. 

Hozzászólások