Premier League - Új lendületet vihet az Arsenal lankadó támadójátékába a 72 milliós rekordigazolás
Új lendületet vihet az Arsenal lankadó támadójátékába a 72 milliós rekordigazolás
Fotó: Europress/AFP

Új lendületet vihet az Arsenal lankadó támadójátékába a 72 milliós rekordigazolás

Németh DánielNémeth Dániel
2019/07/31 14:15
Pár hete még elképzelhetetlennek tűnt, hogy az Arsenal ezen a nyáron megdönti saját átigazolási rekordját, de mégis így történt. Az egyébként visszafogottan költekező Ágyúsok 72 millió fontot sem sajnáltak a Lille színeiben valósággal berobbanó szélsőért, Nicolas Pépéért, aki reményeik szerint új színt visz az eredményessége ellenére színtelen-szagtalan támadójátékba.

Nyár elején megbízható, klub közeli források írtak arról, hogy az Arsenal teljes nyári büdzséje - összhangban az egy évvel korábbival - 45-50 millió font körül mozog majd. Részben ezért is robbanhatott nagyot, amikor kiderült, az Ágyúsok vezetősége minden részletben megállapodott a Lille elöljáróival, így Nicolas Pépé a londoniaknál folytatja pályafutását. A 72 milliós vételárral a klub jócskán megdöntötte a korábbi átigazolási rekordját, Pierre-Emerick Aubameyang 2018-ban 56 millió fontért igazolt az Arsenalhoz.

Ott van a potenciál

"Egészen hihetetlen" - nyilatkozta a támadóról José Fonte, a Southampton egykori védője, aki tavaly az elefántcsontparti játékos csapattársa volt. "Elképesztően gyors, nagyon finom bal lába van, egy az egyben pedig páratlan. Jó a befejezéseknél, a büntetőket és a szabadrúgásokat egyaránt elvállalja. Nagyon-nagyon összetett játékos, ki fogja szolgálni az Arsenal-szurkolókat, ez biztos. Sok csapattársam volt, és ez a srác különleges. Akár a világ legjobbja is lehet, minden adottsága megvan hozzá."

Kiemelkedően gyors és technikás, a kapu előtt sem jön zavarba, emellett - és Unai Emery érdeklődését leginkább ezért kelthette fel - a védekezésből is hatékonyan veszi ki a részét. Tavaly mindenekelőtt azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy 38 Ligue 1 mérkőzésen 33 gólban működött közre (22 gól, 11 gólpassz), azonban emellett volt 137 visszaszerzett labdája és sikerrel megvívott 83 légi párharcot is. Fizikai adottságai miatt azt várják tőle, hogy gyorsan alkalmazkodni fog a Premier League jelentette kihívásokhoz.

Pépé - akiben egyébként a rövidke lille-i időszaka alatt Marcelo Bielsa látta meg a potenciált - elsősorban az Arsenal széljátékát dobhatja fel, személyében ugyanis egy sokoldalú, támadásban és védekezésben egyaránt hasznos játékossal erősödnek az Ágyúsok. Azon lehet vitatkozni, hogy ez volt-e az Emery-csapat legnagyobb hiányposztja (valószínűleg nem), de az kétségtelen, az elefántcsontparti érkezése jelentősen növeli a baszk származású edző variációs lehetőségeit támadásban. 

Sok gól, kevés helyzetből

Arséne Wenger kissé talán naiv játékfelfogása rengeteg szabadságot biztosított az Arsenal kreatív játékosainak, többek között ezért játszott szemre is tetszetős játékos csapata éveken keresztül, és részben ez okozta az, hogy a rangadókon kevésbé teljesített jól. Emery érkezésével lényegesen konzervatívabb felfogásban játszott az Arsenal, ami a támadásban egyértelműen éreztette hatását, hátul ellenben szemernyit sem javult a csapat. Még a hosszú veretlenségi sorozat során is azt mutatták az adatok, hogy a teljesítmény nem fenntartható.

arsenal.png Fotó: Telegraph

Ha csak a nyers számokból indulunk ki, kisebbfajta csodának tekinthető, hogy az Ágyúsok végül az ötödik helyen zárták az idényt. Kapura lövések tekintetében a 10. legjobb teljesítményt nyújtották, ellenben a kapott lövések alapján a 11. helyen végeztek. Ráadásul a rögzített helyzetekből sem villogott az Arsenal: várható lőtt gól tekintetében a leggyengébb teljesítményt nyújtották Pierre-Emerick Aubameyangék, de védekezésben is csak a középmezőnyben foglalt helyet a szebb napokat is látott klub (9.).

Dacára a gyenge számoknak, az Arsenal végül 73 gólt rámolt az ellenfelek kapujába, köszönhetően Aubameyang és Alexandre Lacazette kiváló helyzetkihasználásának. Az Ágyúsok kaput eltaláló lövéseinek 21,5%-ból gól lett, ami kiemelkedően magas aránynak számít, az Opta adatai alapján 1996 óta ez a legmagasabb szám. Ahhoz, hogy a következő idényben fenn tudja tartani termelékenységét az Arsenal, mindenképpen növelni kell a próbálkozások számát, lehetőleg úgy, hogy az ne menjen a lehetőségek minőségének rovására.

Kellemes dilemma

Aubameyang, Lacazette és Pépé félelmetes támadótriót alkothat, azonban az erősen kérdéses, hogy az egyébként kifejezetten konzervatív edzőnek mutatkozó Emery hányszor meri mindhárom klasszist pályára küldeni. Főként, hogy ebben az esetben a gaboni támadónak csak szélen jutna hely, az pedig már többször kiderült, neki elsősorban a tizenhatoson belül lehet hatékonyan kihasználni képességeit. Ez azonban kellemes dilemma elé állítja az edzőt, egyúttal jelzésértékű azt illetően, mennyire megnőttek a variációs lehetőségei támadásban.

arsenal_kude4p6dsbf91ksl928whoivs.png Fotó: Europress/AFP

Pépé leigazolásával például előveheti az általa favorizált, azonban a szerkezeti gondok miatt szezon közben elvetett 4-2-3-1-es formációt.

Néhány játékos viszont létszámfelettivé válhat az elefántcsontpari játékos érkezését követően. Henrikh Mkhitaryan egyértelműen közöttük van, ő már tavaly sem számított alapembernek, legfeljebb az Európa-ligában. Érdekes kérdés lehet, mi lesz a Hoffenheimtől kölcsönből visszatérő Reiss Nelson sorsa, ő ugyanis épp azon a poszton játszik, mint Pépé. Mesut Özil játékának ellenben jót tehet, ha valóban a 4-2-3-1 lesz az Emery által erőltetett felállás, korábban ugyanis ebben a rendszerben bizonyult a leghatékonyabbnak a német.

Hátul katasztrófa jöhet

Bő egy hete van még a Premier League csapatainak, hogy igazoljanak, ami egy picit fel is rázta az eddig csendben csordogáló átigazolási szezont. Azok után, hogy az Arsenal vezetősége meglepő módon kinyitotta a pénztárcát nehéz elképzelni egy újabb nagyobb volumenű igazolást, pedig igény az volna rá. Elsősorban a védelemben, ahol változatlanul óriási gondok vannak: középen Shkodran Mustafi, Sokratis Papastathopoulos, Calum Chambers, Rob Holding és Konstantinos Mavropanos bevethető.

A klub svájci középpályása van pole pozícióban az Arsenal megüresedni látszó csapatkapitányi posztjáért | Hosszabbítás

Granit Xhaka áll a legjobban jelenleg abban a versenyben, ami azért zajlik, hogy ki váltsa Laurent Koscielnyt az Arsenal csapatkapitányi tisztségében azok után, hogy a klub francia védője megtagadta az egyesület amerikai turnéján való részvételt. A londoni klub korábban közleményt adott ki Koscielny ügyében, melyben csalódottságukat fejezik ki a játékos döntésével kapcsolatban.

Jelenleg még a kerethez tartozik a csapatkapitány Laurent Koscielny, azonban a francia belső védő szinte biztosan hazatér, és a Rennes csapatánál folytatja pályafutását. Bár sorozatos sérülései után a pályán kevésbé volt hasznos tagja az Arsenalnak, egy nagyon fontos vezérrel lesz szegényebb az Ágyúsok védelme. Ide egyelőre (?) senki sem érkezett. Ugyan a rendkívül tehetséges William Saliba játékjogát megszerezte az Arsenal, azzal a lendülettel vissza is küldte kölcsönben a Saint-Étienne-hez fejlődni.

Ebben bőven van logika, a következő idény gondjai azonban valósak, és bármennyire ütőképesnek tűnik az Arsenal támadójátéka, ezzel a védelemmel igen nehéz lesz elcsípni a top 4-et.  

Hozzászólások