Premier League - Túl sokszor égett világbajnok kapusa miatt a Tottenham a Spurs egykori középpályása szerint
Túl sokszor égett világbajnok kapusa miatt a Tottenham a Spurs egykori középpályása szerint
Fotó: Europress/AFP

Túl sokszor égett világbajnok kapusa miatt a Tottenham a Spurs egykori középpályása szerint

Takács MártonTakács Márton
2019/04/03 13:26
Jermaine Jenas, a BBC szakértője, a Tottenham Hotspur korábbi angol válogatott középpályása szerint Hugo Lloris egy újabb, sokba kerülő hibát vétett a Spurs kapujában a Liverpool ellen, és úgy érzi, többször cserben hagyta már klubját a világbajnok hálóőr.

A Spurs menedzsere, Mauricio Pochettino büszke lehet övéire, mert dominálták a Poollal vívott mérkőzés második félidejét az Anfielden, és megnyerhették volna a meccset. Ehelyett veszítettek, mert Lloris szerencsétlenül hátvédje, Toby Alderweireld lábára ütötte a labdát Salah fejese után, a belgáról pedig az a gólvonal mögé gurult.

Egy ilyen szituáció nem fogadható el Jermaine Jenas szerint a Spurs csapatkapitányától az első négy helyért folytatott harcban, és ennél több kell a francia kapustól. Jenas mellett Kele János, az angol foci hazai szakértője is keményen fogalmazott tweetjében a Spurs első számú kapusával kapcsolatban.


Nem törvényszerűek az ehhez hasonló hibák egy csapat kapusától, de Lloris már jó néhány ilyet elkövetett ebben az idényben. A 32 éves Lloris számos világklasszis védést mutatott be például a Borussia Dortmunddal vívott Bajnokok Ligája-nyolcaddöntő első, idegenben vívott felvonásán, ami nélkül Jenas szerint nem sikerült volna olyan jó eredményt elérnie a Spursnek. 

De a világklasszis kapusokat következetesen tartósan jónak ítéljük meg, így az előttük focizók nyugodtan gondolhatják miattuk, hogy "rendben leszünk"Ahogy a Liverpool ellen láthattuk, Llorisról ez nem mondható el, nem tudja ezt a biztonságot nyújtani per pillanat. Ha a Spurs előre akar lépni, esetleg az is a törekvése, hogy bajnokságot és más trófeákat is nyerjen, akkor ez az a poszt, amelynél el kell kezdeni más megoldás után nézni. 

Lloris_Kane.jpg Fotó: Europress/AFP

"Hasonló helyzetben voltam játékosként, láttam magamon, hogy egy bizonyos színvonal alatt játszottam, és most úgy ítélem meg, hogy Lloris is itt tart." - mondta Jenas

Lloris 2012 óta a Spurs kapusa, és tényleg voltak briliáns időszakai. Most pedig egy olyan valakiről beszélünk, aki tavaly nyáron világbajnok lett a francia válogatottal, aki egyszerre volt klubja és nemzeti csapatának kapitánya. Csúcsformában védett, de most bizonytalannak tűnik, mint akkor, amikor Lyonból Londonba érkezett hét évvel ezelőtt.

A BBC alábbi statisztikáján az látható, hogy 2016 augusztusa óta a kapusok mennyi hibája vezetett gólhoz a Premier League-ben. Jordan Pickford vezeti ezt a ranglistát 9 hibával közvetlenül mögötte jön Hugo Lloris - és holtversenyben Asmi Begovic - 8 bakival. 

Lloris_BBC.jpg Fotó: bbc.com

Amikor az emberek a világ legjobb kapusairól beszélnek, az ő neve is mindig felmerül - de Jenas nem érzi úgy, hogy az utóbbi néhány szezonban mutatott teljesítménye igazolná ezt a vélekedést.

Lloris hírneve a múltban nyújtott produkciója miatt alakult ki, de az nagyobb és jobb, mint jelenlegi formája, és a helyzet megoldása nehéz feladat elé állítja a csapat menedzserét. Jenas nem gondolná, hogy Pochettino félne kihagyni a kezdőből Llorist, a dolgát megkönnyíti, hogy ott van a készenléti tartalék, a hozzá hasonlóan argentin Paulo Gazzaniga. 

Gazzaniga kevés meccset játszhatott ebben a szezonban a Spursben - összesen 10 mérkőzést kapott minden sorozatot figyelembe véve -, és briliáns volt minden alkalommal, amikor Jenas látta. Gazzaniga most úgy gondolhatja, "eljött az én időm, megragadhatom a lehetőséget", Jenas is így véli.

"Bármilyen könyörtelenül is hangzik, ha Pochettino helyében lennék, komolyan elgondolkodnék azon, hogy az argentin válogatott kapusnak szavaznék bizalmat a szerdai, Crystal Palace elleni bajnokin." - mondta Jenas.

Ez egy hatalmas lehetőség lenne, mert a Tottenhamnek ez lesz az első mérkőzése az új stadionjában, és Lloris nem érezhetné magát az egész részének. De a Spursnél most nem az élvez elsőbbséget, hogy hogy az egyes játékosok személyes érzéseivel foglalkozzon. Minden akörül forog, hogy a csapat az első négyben végezzen a Premier League-ben, mert a klub jövője szempontjából kulcsfontosságú, hogy a Bajnokok Ligájában szerepeljenek a következő szezonban is. 

5 dolog, amit nem tudtál a Tottenham új stadionjáról | Hosszabbítás

Hosszú várakozás után költözhet az új otthonába a Tottenham, amely április harmadikán a Crystal Palace-t fogadva veheti végre hivatalosan is birtokába a 62 ezeres befogadóképességű Tottenham Hotspur Stadiont. A csapat az építkezés folyamatos csúszásai miatt csaknem két évig volt kénytelen a Wembleyben játszani, de a klub edzője, Mauricio Pochettino szerint megérte ennyit várni az új létesítményre, amely nemcsak ultramodern lesz, de igazi építészei mestermunka is egyben .


Pochettinónak el kell döntenie, hogy mi a legjobb a csapat számára a kapusposzton, és nagy döntést kell meghoznia. A Liverpoollal vívott meccsen tisztán látszódott Lloris és a védelem közti kapcsolat megszakadása - utóbbiak attól félhetnek, hogy a francia mikor hibázik újra ilyen nagyot.

A Spurs egy fontos hetet él meg, végre elfoglalhatja új otthonát, de ettől még nem ér el ragyogó eredményt a csapat. A klub számára az előrelépés a legfontosabb. A szurkolók és a játékosok is belebetegedtek a várakozásba, de ennek a türelmi időszaknak vége.  

A "már megint a Wembley-be kell mennünk"-érzés helyett szerdán már az új stadionban fogadhatják a Palace-t, és ez egy remek alkalom lehet, hogy feledtessék a hétvégi csalódást. És emlékezzünk rá, hogy a Spurs vasárnapi veresége nem egy rossz teljesítmény következménye volt, éppen ellenkezőleg, főleg a második félidőben. Ha azt meg tudják ismételni a Palace ellen is, akkor le fogják őket győzni. 

Lloris_védés.jpg Fotó: Europress/AFP

Ahogy Pochettino fogalmazott, a Spurs most egy minibajnokság résztvevője, amelynek tagjai az első négy pozícióért küzdenek, hét fordulóval a vége előtt. 

Jenas azt mondta néhány héttel ezelőtt, hogy nem úgy látja, hogy a Spurs el tudná érni az első négy hely valamelyikét, de a Liverpool ellen vívott meccsre sokat fejlődtek, szoros a csata, és már a többi csapattól is függ a helyezése. A saját hibájuk, gyengébb formájuk miatt kerültek ebbe a helyzetbe, de még semmi sincs veszve. 

Amikor emberek arról beszélnek, hogy az egész mehet a kukába, érdemes az eszükbe vésni, hogy a klub egy éve nem tud új játékost igazolni, a Wembley-ben kellett játszania a hazai meccseit, talán több bizalmat érdemelne ezért a Spurs.

via BBC


Hozzászólások