Premier League - A wow-faktor tette a Liverpool 20 éves szuper jobbhátvédjét a csapat főszereplőjévé
A wow-faktor tette a Liverpool 20 éves szuper jobbhátvédjét a csapat főszereplőjévé
Fotó: Europress/AFP

A wow-faktor tette a Liverpool 20 éves szuper jobbhátvédjét a csapat főszereplőjévé

Takács MártonTakács Márton
2019/05/13 11:54

20 éves, ugyanazon a pályán volt, mint Lionel Messi, de a zseniális momentumot ezúttal nem az argentin szolgáltatta, hanem a Liverpool jobbhátvédje, akinek meglátása miatt Jürgen Klopp szerint a futballvilág egyöntetűen tapsol neki, mert szenzációs megoldásával a srác gyermekkori klubja zsinórban másodszor jutott a Bajnokok Ligája döntőjébe. Mindenki Trent Alexander-Arnold fantasztikus szögletéről beszél a Barcelona felett aratott rendkívüli győzelem után. Az ő teljesítménye az egész mérkőzésen át fenyegette a spanyol bajnokot. 

A számos emlékezetes pillanatot hozó keddi BL-elődöntőről kiemelkedik, amikor a fiatal Liverpool-védőt még a barcelonai szurkolók is megtapsolták, ami megmutatta a szélesebb körű elismerést a meghatározó teljesítményért. Az abban a sarokban drukkoló katalánoknak gyötrő lehetett látni közelről egy újabb Bajnokok Ligája-összeomlását a világ egyik legtehetségesebb, de törékeny csapatának, amit ráadásul az Anfield szenvedélyes ünnepe követett, amint arra vártak, hogy a kijáratok végül megnyíljanak. De felismerték Alexander-Arnold pazar mozdulatának jelentőségét, és visszatértek. Lehet, hogy látták azokat a jellegzetességeket is, amelyek segítettek abban Alexander-Arnoldnak, hogy megfordítsa az elődöntő állását a jobbhátvéd pozíciójából.

Trent_beadás.jpg Fotó: Europress/AFP

Erő, könyörtelenség, éles és soha nem túl messzire szálló átívelések - a Liverpool védője megtestesítette azt, amit a Barcelona szurkolói megízlelhettek Dani Alves miatt, amikor nekik volt olyan csapatuk, amely széles körű elismertségnek örvendett Európában. Most van nekik egy Sergi Robertójuk, aki csak csapkodni tudott Sadio Mané sebessége és mozgása láttán egy héten belül már másodszor. Vagy ott van a túloldalon Jordi Alba, aki annyira hatékony volt a párharc első meccsén, hogy aztán a második felvonáson hibát hibára halmozzon. 

"Wow" - mondta Klopp, ahogyan egy rögtönzött mozdulattal próbálta lekövetni, ahogy Alexander-Arnold meglépte azt a szögletvariációt Divock Origivel összejátszva, amellyel minden idők egyik legnagyobb fordítását mutatta be a Liverpool a Bajnokok Ligája történetében. A Barcelona kilenc játékosa jött hátra a szögletet levédekezni, nyolc mezőnyember, plusz a kapus, Marc-André ter Stegen volt a tizenhatoson belül, vagy még közelebb, a tizenegyesponton innen. De egyikük sem figyelt eléggé a sarokra, így senki nem tudott reagálni Alexander-Arnold bravúros meglátására. "A szégyen szöglete" - írta másnap az El Mundo Deportivo című spanyol lap.

Trent_gólöröm.jpg Fotó: Europress/AFP

A katalán újságírók sok mindent megkérdeztek a sápadt Ernesto Valverdétől a mérkőzés után. Nem tudott magyarázatot adni. Válaszul arra a kérdésre, hogy mi ment rosszul az Anfielden, ami a Barca kieséséhez vezetett, ahogy Rómában tavaly, Valverde így felelt: "Georginio Wijnaldum két gyors gólja óriási hatással volt a meccsre. Morálisan nagyon nehéz volt felráznunk magunkat." Alexander-Arnold lélegzetelállító megoldása és játéka volt ennek az egyik fő oka. 

A Liverpool jobbhátvédjének gyors gondolkodása megbüntette a spanyol bajnokot, de ez a megoldás nem csak úgy a levegőből jött. Hétfőn Klopp elemzői bemutattak a német menedzsernek és a labdaszedő srácoknak egy prezentációt. Megmutatták nekik, hogy az előző BL-fordulóban, a Porto ellen utóbbiak javították saját teljesítményüket, amikor a Liverpoolnak erre volt szüksége. Az elemzők azt is megfigyelték, hogy a Barcelona játékosai hajlamosak minden velük szemben megítélt pontrúgáskor reklamálni, vagy csak egyszerűen későn állnak fel védekezni ezek ellen, nem koncentrálnak eléggé.  Oakley Cannonier, egy 14 éves liverpooli akadémista volt az a labdaszedő, aki olyan jól figyelt a labdák gyors visszaadására, Alexander-Arnold is neki köszönheti a történteket. 

Az Originek beívelt szöglet volt az angol védő 15. gólpassza a szezonban minden sorozatot figyelembe véve, a BL idei sorozatában a harmadik. A Bajnokok Ligájában több asszisztot jegyez, több helyzetet alakított ki, több ütközést mutatott be, és több labdaszerzés fűződik a nevéhez, mint bármelyik másik csapattársának. A szöglete egy zseniális momentum volt, de Wijnaldum fejére is ő ívelte a labdát a holland első találatánál, egy személyben testesítette meg a felejthetetlen győzelmet alátámasztó erőfeszítéseket és akaratokat. A középpályán van Rakiticet, a védelemben pedig Jordi Albát verte meg Alexander-Arnold. 

A Barca megsemmisítésének főszereplője majdnem annyira meglephette a Barcelona rajongóit, mint maga a mérkőzés végeredménye. Lehet, hogy hozzászoktak ahhoz, hogy Jordi Albát lássák a széleken, Alexander-Arnold másfajta támadó felfogást alkalmaz a spanyolnál. Mivel a Liverpool akadémiáján középpályásként is szerepelt, rendelkezik a támadó gondolkodású labdarúgók természetes ösztöneivel és passzolási képességeivel. Arzenáljában egyaránt megvannak a hosszú és pontos keresztpasszok kiosztása, a szabadrúgások kapura is veszélyes elvégzésének technikája, és a gyorsaság futásban és gondolkodásban is. Támadó felfogását energikus, mégis intelligens védelmi teljesítményekkel ötvözi.

Trent_66.jpg Fotó: Europress/AFP

Alexander-Arnold védekező ösztönei mindenki ellen működtek, a felfutó Albával és Malcommal szemben is. A párharc első felvonásán nem ő játszott a jobb oldalon, Klopp inkább a frissebb Joe Gomezt favorizálta azon a poszton, a visszavágón viszont a 66-os csattanós választ adott a Camp Nouban tapasztalt hiányára. 

A Liverpool mindkét szélsőhátvédje remekelt idén, Trent Alexander-Arnold 12, Andy Robertson 11 gólpasszal zárta a Premier League mögöttünk hagyott idényét, ez pedig új rekord a PL történetében. Korábban még sosem fordult elő, hogy két hátvéd is tíz asszisztnál többet ért volna el egy bajnoki szezonban. Alexander-Arnold ezt még tetézte azzal, hogy ő az első bekk az angol labdarúgó-bajnokságban, aki 12 gólpasszt oszt ki egy bajnoki évadon belül. Minden sorozatot figyelembe véve pedig 39 mérkőzésen 16 assziszt fűződik a nevéhez a 2018/2019-es idényben. 20 évesen.

részben via The Guardian

Hozzászólások