Premier League - Tovább menetel a Liverpool, egyre mélyebb gödörben a Manchester United
Tovább menetel a Liverpool, egyre mélyebb gödörben a Manchester United
Fotó: Europress/AFP

Tovább menetel a Liverpool, egyre mélyebb gödörben a Manchester United

Mátrai MárkMátrai Márk
2018/12/17 12:14

Vasárnap 3-1-es győzelmet aratott a Liverpool a Manchester United elleni örökrangadón a Premier League 17. fordulójában. Az eredménnyel megőrizte az éllovas pozíciót a Pool, miközben az MU hátránya 19 pontra nőtt az ősi riválissal szemben, ami 46 éve a legnagyobb pontkülönbség a két csapat között a liverpooliak javára.

Shaqiri hét perc alatt eldöntötte a United elleni rangadót | Hosszabbítás

A házigazda Liverpool nyerte az angol labdarúgó-bajnokság 17. fordulójának vasárnapi rangadóját: a Vörösök a Manchester United elleni 3-1-es sikerrel nemcsak a veretlenségüket őrizték meg, hanem ismét a tabella élére ugrottak, az előnyük továbbra is egy pont a címvédő Manchester Cityvel szemben.

A hazaiak remekül kezdték a meccset, labdavesztéseiket követő visszatámadásaik jól működtek az ellenfél térfelén, volt olyan pillanat, amikor csak 9%-ban volt a labda a Liverpool védőharmadában!

A United nem tudta kihozni a labdát, nem tudott támadást kezdeményezni, a támadásfelépítés lépései közül sokszor már az első lépésnek számító, a labda biztos helyre juttatása sem sikerült. Ahogyan az várható volt, sokszor próbálkoztak ívelésekkel, hogy rövid időn belül átjátsszák a Liverpool első hat emberét, de Lovren, Fabinho és Van Dijk könnyedén levette a formán kívül játszó Lukakut, akinek mindössze 20 labdaérintése volt az egész meccsen. Martial csak a kispadra fért oda, nem épült fel eléggé a sérüléséből.

A Liverpool egyre több helyzetet alakított ki, és csak idő kérdése volt a vezető gól megszerzése, végül a 24. percben Mané váltott gólra egy egészen csodálatos mélységi indítást Fabinhótól. A brazil a nyári érkezését követően néhány hónapig még nem tudta felvenni a ritmust, ám mostanra kiválóan beépült a csapatba, és a mezőny legjobbjának bizonyult. Vele még magasabb szintre juthat a Liverpool játéka.

A gól után sem volt támadásban erősebb a vendégcsapat, de így is sikerült egyenlíteniük. Lukaku kapott egy labdát a bal szélen, és mivel Lovren csak lustán próbálta meg blokkolni a beadást, az eljutott középre. Az esőtől vizes gyepen csúszóssá váló labda kicsúszott Alisson kezéből, és Jesse Lingard a kipattanóból nem hibázott a 33. percben.

Az Anfield közönsége teljesen megdöbbent, mintha kiszívták volna a lelkesedést a hazai drukkerekből, és a csapat is kicsit elvesztette a ritmust. A United elkezdte használni az időt, lassan végezték el a rögzített helyzeteket, kicsit tördelték a játékot, ezzel bosszantva a játékot erőltető hazaiakat.

A fordulás után ismét dominált a Liverpool, ám a United jól védekezett. Clyne, Lovren, Van Dijk, és Fabinho távoli próbálkozásai veszélytelenek voltak, és mutatták, hogy a hazai játékosok kezdenek türelmetlenné válni.

Shaqiri.jpg Shaqiri két gólt is lőtt a United ellenFotó: Europress/AFP

Azonban pályára lépett Xherdan Shaqiri, aki Keitát váltotta, és erre már nem tudott reagálni a United. A 73. percben Mané verte meg az emberét a bal szélen, majd visszagurított labdájára a svájci érkezett, akinek a lövése először egy védőn, majd a felső kapufán pattant meg, mielőtt a hálóba került volna. Keita jól játszott, de Shaqiri sokkal jobb befejező a tizenhatoson belül, és kulcspasszokat is kiválóan tud adni.

A 80. percben ismét Shaqiri talált a kapuba egy középpályás labdaszerzést követően, ezzel a góllal pedig lezárta a mérkőzést a Liverpool. Hiába cserélte be Martialt és Matát is Mourinho (a szünetben Fellainit is), a United veszélytelen maradt. A Liverpool ügyesen vonta le a következtetéseket a tavalyi, Anfielden játszott 0-0-s meccsből. Salah középre került, így Young nem tudott ellene játszani, és a két szárnyvédő miatt a támadást a középső területeken erőltették, ami lehetőséget adott a védelem mögé adott beemelt labdákhoz. 

Az ember óhatatlanul is elgondolkozik azon, hogy mi minden játszhatott közre abban, hogy Paul Pogba még csereként sem léphetett pályára egy ekkora rangadón. Mourinho bevallása szerint is a United nem tudott mit kezdeni a Liverpool tempójával. Alisson hibája visszahozta őket a meccsbe, de egyszer sem tűntek veszélyesnek, a támadójáték legapróbb szofisztikáltsága nélkül pedig nem lehet eredményt elérni Európa egyik legjobb csapata ellen.

Pool_MU.jpg

A Liverpool nagy győzelmet aratott, ami elsősorban a csapat mentális erejét táplálhatja. Egy váratlan hibára is jól tudtak reagálni egy olyan csapat (és edző) ellen, aki rendszeresen megnehezíti az ő dolgukat.

A Unitednél el kell gondolkodni, hogyan érhetik utol a Liverpoolt és a Manchester Cityt, mert a klub status quo-ja elfogadhatatlan a jelenlegi állapotban. Kérdés, hogy a feszített tempójú ünnepi időszakban megoldható lenne-e egy edzőváltás, de az egyértelműnek tűnik, hogy változásoknak kell történnie az Old Traffordon, mert ez a korábban példátlan és büszke klub a szervezet minden területén csak úgy szenved az inkompetenciától. 

Hozzászólások