Premier League - Tényleg csak időre van szüksége Solskjaernak, hogy beindítsa a Manchester United gépezetét?
Tényleg csak időre van szüksége Solskjaernak, hogy beindítsa a Manchester United gépezetét?
Fotó: Europress/AFP

Tényleg csak időre van szüksége Solskjaernak, hogy beindítsa a Manchester United gépezetét?

Németh DánielNémeth Dániel
2019/10/12 15:05
Bármennyire is úgy tűnhetett kora tavasszal, hogy a Manchester United megtalálta a választ a Sir Alex Ferguson nyugdíjba vonulását követő időszak legégetőbb kérdésére, egyre több jel mutat arra, hogy nem Ole Gunnar Solskjaer lesz az. Noha a sokat hangoztatott kultúraépítés és ezzel járó filozófiaváltás jó iránynak tűnik, a megvalósítást új kezekre kell bízni, írja Adam Bate, a Sky Sports szakírója.

Ole Gunnar Solskjaer kinevezésével a Manchester United egy újjáépítési projektbe kezdett, amit azzal próbált eladhatóvá tenni, hogy egy ismerős figurát tett annak arcává. Ez az a cél, ami biztosíthat némi kapaszkodót az utóbbi 30 év legrosszabb rajtját követő csalódottság után. A túlfizetett és motiválatlan sztárokra feleslegesen kidobott összeg pénzügyi és érzelmi oldalról egyaránt rányomta bélyegét az óriásklubra; a Harry Maguire, Aaron Wan-Bissaka és Dan James leigazolásával jelentkező változást így sokan üdvözölték.

A nyári igazolások ígéretesen is kezdték a szezont, így Ed Woodward meggyőződött arról, hogy a klub végre jó úton jár. Erre a részvényesek szokásos negyedéves gyűlésen rá is mutatott. Bár változatlanul nincs sportigazgató az Old Traffordon, legalább egy új filozófia magját sikerült elültetni. Azzal viszont csak tetéznék a Manchester United problémáit, ha az elkerülhetetlen filozófiaváltás miatt a végtelenségig ragaszkodnának Solskjaer személyéhez. Mert egy klubfilozófiának épp a személyeken túlnyúló érvényesség a lényege.

Aminek akkor is meg kell maradnia, ha a menedzser valamilyen okból kifolyólag távozik a klubtól.

A Manchester United 45 millió fontos jobbhátvédje gyorsan letette a névjegyét új csapatában | Hosszabbítás

A kétségekkel és a negatívumokkal teli nyár után a Manchester United a nyitó hétvégén a szezon egyik legeredményesebb rajtját mutatta be, mivel 4-0-ra győzte le a Chelsea-t a Premier League első fordulójában. A Crystal Palace-tól szerződtetett jobbhátvéd, Aaron Wan-Bissaka volt az MU egyik legjobbja, ahogy a Wolves ellen is.

Sir Alex Ferguson nyugdíjba vonulása óta az MU-nál folyamatosan váltották egymást a különböző rezsimek, így teljesen érthető, ha megvan az igény az állandóságra. David Moyes, Louis van Gaal és José Mourinho három nagyon eltérő habitusú és stílusú edző, a stílusváltás folyamata nehézkesen zajlott, ráadásul rettentő drága mulatság is volt egyben. Aki viszont azt állítja, hogy az állandóság igénye önmagában indok Solskjaer megtartása mellett - a 13 bajnokin elért két győzelem ellenére - az félreérti, mi a menedzser szerepe egy modern klubnál.

Solskjaer állandó jelleggel beszél a kultúraépítés fontosságáról, ami valóban elismerésre méltó törekvés. Ami azt illeti, lényeges is. Ezeknek az alapelveknek a lefektetéséhez és elültetéséhez azonban nem szükségszerű az ő személye. Nincs szükség Solskjaerra ahhoz, hogy a klub folytathassa a fiatal és éhes játékosok felé fordulás, amúgy dicséretes folyamatát. Mint ahogyan a sokat emlegetett Manchester United way sem tekinthető a norvég szakember szellemi termékének, ami felett kizárólagossággal rendelkezik.

Elsődlegesen az a feladata, hogy megszervezze csapatát a pályán, illetve kihozza a legtöbbet a rendelkezésére álló erőforrásokból. Vagyis hozza az eredményeket, lehetőleg mindezt egy látványos és jól felismerhető játékstílussal kombinálva. Ebben a feladatban vall igen jelentős mértékű kudarcot. Ez az a feladat, amiben nincsenek igazán eredményei korábbról, amelyek esetleg meggyőzhetnének arról bárkit is, hogy a jövőben majd megfordul a csapat szerencséje, és Solskjaer vezetésével győztes pályára állnak.

000_1L6308.jpg Fotó: Europress/AFP

Gonosznak tűnhet rámutatni, hogy a Cardiff és a Molde élén eltöltött időszaka egészen biztosan nem ilyen, pedig igazából nem az. Jelenleg talán nincs olyan szurkolótábor - még a Newcastle-nél és az Evertonnál látott elégedetlenség ellenére sem -, amelyik az MU mesterét szeretné a saját csapatánál tudni. Egészen zavarba ejtő helyzet ez a világ egyik legnagyobb klubjánál. Arra aligha szükséges rámutatni, hogy a manchesteriek kipróbáltak tapasztalt menedzsereket, akik kudarcot vallottak a feladattal.

De pusztán azért, mert egy kvalifikált szakember képtelen teljesíteni egy kitűzött célt, az még nem ok arra, hogy a helyére egy kevésbé kvalifikált kerüljön. Ez úgy hülyeség, ahogy van.

Ehhez a munkához idő kell. Ez is olyan érv, ami gyakran elhangzik Solskjaer védelmében, sőt, amit maga az edző is előszeretettel hangoztat, főleg a kínos eredmények után. "Leültünk megbeszélni, milyen irányba tartunk" - nyilatkozta a Newcastle elleni mérkőzés után. "Sosem érsz célba, ha csak a napos időben sétálsz. Hosszú idő kell ehhez, amit fel is kell használnunk, mert csak most kezdtük meg ezt az utat, a kultúra pedig meglesz. Pontosan nem tudom megmondani, mikor, de el fogunk jutni odáig" - magyarázta.

000_1L6320.jpg Fotó: Europress/AFP

Természetesen igaza van abban, hogy a munkájához időre van szükség, ebben senki sem kételkedik. Idő kell ahhoz, hogy a meggyengült keretet néhány ravasz húzással megerősítsék. Ahhoz is, hogy lejárjanak a rosszul megkötött, súlyos szerződések. És persze leginkább a már begyűjtött tehetségek fejlődéséhez kell az idő. Azonban tévednek, ha azt gondolják a Unitednél, hogy ez csak a türelemjátékról szól. Ez egy proaktív folyamat, amihez a pályán és a piacon is látni kell a fejlődést. Szükség van egy edzőre, aki képes fejleszteni a játékosokat.

Az óra ketyeg, de vajon van-e bármilyen bizonyíték, ami arra utalna, hogy a Manchester Unitednél éppen ez zajlik?

Scott McTominay megtett pár biztató lépést, Marcus Rashford azonban megállt a fejlődésben, játékában nyoma sincs magabiztosságnak. Az angol válogatott támadó gyenge játéka különösen nagy jelentőséggel bír, hiszen a Mourinho távozását követő rövid formajavulása váltotta ki a legnagyobb izgalmat Solskjaer várható munkájával kapcsolatban. Az a szomorú igazság, hogy ez a formajavulás, bármennyire is drámai mértékűnek tűnt akkoriban, az azóta eltelt időszak alapján egyszeri, de legalábbis rövid távú fellángolásnak bizonyult.

Solskjaer immáron kilenc hónapja végzi a munkát, volt egy komplett előszezon, ami alatt felkészíthette csapatát, vagyis ideje ítéletet mondani. David de Gea a múlt vasárnapi bajnoki után részben meg is tette. "Minden" - válaszolta arra a kérdésre, mi megy rosszul. "Valószínűleg ez a legrosszabb, a legnehezebb időszak, amióta itt vagyok. Fogalmam sincs, hogy mi történik." Ez még nem a végjáték Solskjaernak, de a problémák tartósak. Legközelebb a Liverpool látogat az Old Traffordra, nézőpont kérdése, hogy a legjobb vagy legrosszabb pillanatban.

Vannak olyanok, akik még mindig azt állítják, egy - vagy akár kettő - súlyos vereség még nem elegendő ok az újabb irányváltáshoz. Azonban itt nem egy teljesen új ötlet és irány megkezdéséről van szó, hanem arról, hogy a Manchester Unitednek többre van szüksége puszta ötleteknél. Leginkább egy olyan edzőre, aki képes is azokat végrehajtani. És bármennyire is szomorú ez Solskjaerra nézve, a bizonyítékok arra mutatnak, hogy a Manchester Unitednél jelenleg épp nem egy ilyen edző ül a kispadon. 

via Sky Sports

Hozzászólások