Premier League - Tanulékonyságával és alázatával ejti ámulatba edzőit az Arsenal fiatal támadója
Tanulékonyságával és alázatával ejti ámulatba edzőit az Arsenal fiatal támadója
Fotó: Europress/AFP

Tanulékonyságával és alázatával ejti ámulatba edzőit az Arsenal fiatal támadója

Németh DánielNémeth Dániel
2019/10/31 17:41
Jamie Carraghert lenyűgözte a hozzáállása és a labdakezelése, a híresen szigorú Roy Keane pompás teljesítményről beszélt az MU elleni meccs után, Cesc Fábregas pedig Twitteren fejezte ki csodálatát. Bukayo Saka alig pár hónapja játszik rendszeresen az Arsenalban, de korát meghazudtoló érettségével és a tanulás iránti vágyával a pályán és azon kívül is bizonyítja rátermettségét.

Szeptember végén a Manchester United és az Arsenal 1-1-es döntetlent játszott az Old Traffordon. Az alacsony színvonalú összecsapás újabb bizonyítékként szolgált arra, mennyire mélyen van a két legendás klub, talán csak egy játékos akadt, aki pozitív kontextusban került elő a rangadó kapcsán. Bukayo Saka, aki 18 évesen és 25 naposan a párharc történetének legfiatalabb kezdőbe jelölt játékosa lett. Teljesítményével egyáltalán nem lógott ki a sorból, sőt, a vendégek veszélyesebb játékosai közé tartozott.

Némileg meglepő, de a helye biztosabbnak tűnik a csapatnál, mint a nyáron 72 millió fontért szerződtetett Nicolas Pepének. Unai Emery az MU elleni mérkőzést követően fontos játékosként utalt Sakára, és ezúttal az Ágyúsok menedzsere nem csak a levegőbe beszélt: a fiatal támadó a Bournemouth és a Sheffield United ellen egyaránt ott volt a kezdőben. Saka ebben az idényben többször megmutatta a benne rejlő, egyelőre nyers potenciált, először talán a Qarabag elleni Európa-liga-mérkőzésen, ahol a mezőny legjobbja volt.

Már most nagy hatással van az Arsenal játékára.Már most nagy hatással van az Arsenal játékára. Fotó: Sky Sports

Első gólját az Eintracht Frankfurt elleni 3-0-s győzelem során szerezte, jó 20 méterről lőtte ki az alsó sarkot. Minden sorozatot figyelembe véve három gólpassznál jár, ebből az egyik előkészítést az Old Traffordon mutatta be Pierre-Emerick Aubameyang góljánál. Részben az az okos keresztlabda emelte őt a középpontba, és a szintén akadémista Reiss Nelson és Joe Willock elé Emery képzeletbeli listáján, sokan azonban nem csak a játékos tudását emelik ki, de azt is, hogy a pályán kívül is hasonlóan magabiztos, érett és alázatos.

"Tisztelettudó, keményen melózó játékos, aki mindig hajlandó tanulni" - mondta róla az Arsenal mostanság sokat kritizált csapatkapitánya, Granit Xhaka. Ezek a tulajdonságok nem csak az Arsenal akadémiáján tűntek fel az edzőinek, de az iskolapadban is hasonló elszántsággal bizonyított. "Példakép volt a tanulók számára" - mondta róla Mark Harvey, az egykori iskolai igazgatóhelyettese, aki nem mellesleg testnevelést is tanított neki. "Szerethető, rendkívül tisztelettudó és remek hozzáállással rendelkező srác."

"Néha olyan tanulókkal találkozunk, akik kiemelkedően jól fociznak, de ha a pályára kerülnek, akkor öncélúan játszanak, mert minden áron meg akarják mutatni, mit tudnak. Bukayo mindig is más volt, próbálta kevésbé jelentősnek feltüntetni a saját érdemeit, amit nagyon jó volt látni."

skysports-bukayo-saka-arsenal_4800885.jpg Fotó: Sky Sports

Saka már rendszeresen edzett az Arsenalnál, amikor felvették a Greenford középiskolába. Családja ekkor Ealingben lakott, ami azt jelentette, hogy heti rendszerességgel kellett ingáznia az Arsenal észak-londoni akadémiájához. Edzői ezt is az alázat jeleként értékelték, közben ráadásul az iskolai eredményei sem romlottak a labdarúgás miatt. "Jó jegyei voltak, főleg angolból és matekból. Tanult üzleti ismereteket, hittant és tudományt. Elképesztő volt, figyelembe véve, mennyi időt vett el a foci."

"Próbáltunk együttműködni az Arsenallal, amennyire csak tudtunk. Tisztában voltunk azzal, hogy könnyen tanul és milyen jó jegyei vannak, ezért rugalmasak voltunk. Nagyon támogatónak bizonyult a családja, mindig figyeltek rá, hogy elvégezze a házikat. Nekünk az volt a lényeges" - mondta az igazgatóhelyettes. Saka a pályán mutatott alázatával is fokozatosan lépdelt előre a ranglétrán, 17. születésnapja előtt már ott volt  Ljungberg U23-as csapatában. Ekkor már a korosztályos válogatottal is ismerkedett, ahol sokoldalúságával nyűgözte le az edzőket.

"Pont úgy hívta fel magára a figyelmet, mint manapság" - nyilatkozta Neil Dewsnip, a korábbi U18-as angol kapitány. "Gyors volt, erőteljes és meg tudta bontani az ellenfél védelmét. Mindezt lényegében poszttól függetlenül, balszélsőként és balhátvédként - ahol még év elején játszattuk - egyaránt képes volt megtenni. Jó reagált a posztváltásra. Nagyon jó az egy az egy elleni védekezésben, emellett igen tanulékony. Mindig nyitott volt arra, amit én vagy Mike Marsh, a segítőm mondtunk neki. Egyetlen észrevételünk esetén sem ellenkezett."

075_galvin-englandu180517_np0vB.jpg Fotó: Europress/AFP

Saka a felnőttek között hasonló szorgalommal sajátította el Emery instrukcióit ebben az idényben, beilleszkedését az U23-as csapat edzője, Ljungberg is segítette. Fejlődését látva Dewsnip azon sem lepődne meg, amennyiben hamarosan a válogatott meghívó is megérkezne. "Tudja, miről szól a válogatottság, nagyon motivált. Csendes srác, de nem a rossz értelemben. Megvan a véleménye, és amikor megvolt rá a lehetősége, futball szempontból nagyon intelligens hozzászólásai voltak. Nem csak az ellenfél gyengeségeit és erősségeit tudta megnevezni."

Az ígéretes kezdés után talán az lehet Saka legfontosabb feladata, hogy megalapozza a klubnál hosszabb távon is a jövőjét. Ehhez az lesz a kulcs, hogy alkalmazkodjon a játékát egyre jobban kiismerő ellenfelekhez. "Eleinte a fiatal játékosoknak megvan az a luxusa, hogy az ellenfelek keveset tudnak róluk. Bukayo gyors, erős, képes helyzeteket kialakítani, gólokat szerezni és beadni. De ezt most már mindenki tudja róla, most meg kell tanulnia más módon is befolyással lenni egy mérkőzésre" - folytatta az U18-as válogatott ex-kapitánya.

Ebből a szempontból szerencsés, hogy Saka a múltban már bizonyította, mennyire szomjazik a tudásra, és az sem túl valószínű, hogy a fejébe száll a dicsőség. Középiskolájában, ahol ki van függesztve az U19-es válogatottban viselt, aláírt meze, külön felhívták erre a figyelmet. "A régi igazgatónk nagy Chelsea-fan volt, azonban remekül kijött Bukayóval. Édesapjával együtt el is jött a búcsúztató ünnepségére. Készített pár képet a diákokkal. Még mindig vannak itt barátai, gyakran ellátogat az iskolába, csak hogy beköszönjön" - mesélte Harvey. 

075_galvin-arsenala180430_npnmz.jpg Fotó: Europress/AFP

Az a tény, hogy Saka barátainak jó része még le sem érettségizett, mindenképp felhívja a figyelmet fiatalságára és arra, hogy csak az út legelején tart. Bár még a következő idény elején sem fogja betölteni a 19-et, minden szükséges hozzávaló megvan benne, hogy sztárrá váljon. Máris nagy utat tett meg Ealingtől az Old Traffordig.

via Sky Sports

Hozzászólások