Premier League - Talán soha nem múlott ennyi egy angol bajnoki címért való harcon
Talán soha nem múlott ennyi egy angol bajnoki címért való harcon
Fotó: Europress/AFP

Talán soha nem múlott ennyi egy angol bajnoki címért való harcon

Mátrai MárkMátrai Márk
2019/04/14 09:23
Talán soha nem múlott ennyi egy angol bajnoki címért való harcon, mint idén a Manchester City és a Liverpool között, miközben a két klub új mércét állít fel az angol labdarúgás történetében.

Az idei bajnoki versenyfutásnak beláthatatlan következményei lehetnek az angol futball számára. A City és a Liverpool is történelmi szezont fut, a „vörösök” jelenleg úgy vezetnek két ponttal, hogy eggyel több mérkőzést játszottak a világoskékeknél, ám már most több pontja van a Liverpoolnak, mint két bajnokcsapatnak az elmúlt nyolc évből.

1981/82 óta jár három pont a győzelemért egy 38 meccses bajnoki évadban. Azóta a legtöbb pont, amit második helyezett elért, 89 volt, amikor a Manchester United 2011/12-ben a szezon utolsó percében veszítette el az aranyérmet a Manchester Cityvel szemben.

A Liverpoolnak nyolc pontot kell szereznie öt meccs alatt, míg a Citynek kilenc pontot kell gyűjtenie hat meccs alatt ahhoz, hogy az idei ezüstérmes biztosan minden idők legerősebb bajnoki címet el nem hódító csapata legyen az angol élvonal történetében. 

Mit érhet el a Manchester City?

A quadruple-t, amit magyarra kb. mesternégyesnek fordíthatnánk, vagyis mind a négy elérhető trófea megszerzése, ami egyet jelentene a klub végső legitimációjának megszerzésével a futball világában.pl+.png Manchester City eredményei 2019.04.13.-ánFotó: Mátrai Márk

Természetesen ez még soha senkinek nem sikerült sem Angliában, Európában is csak a Celticnek 1967-ben.

A lehetőség történelmi súlyát jól mutatja, hogy Pep Guardiola hetek óta tanulmányoz régi csapatokat, amelyeknek sikerült vagy éppen nem sikerült a triplázás, pláne a mesternégyes. Saját példáján is tanulhat, hiszen sikerrel hódított minden trófeát első barcelonai évében (Spanyolországban nincs Ligakupa), ám 2011-ben egylépésnyire jutott ettől az eredménytől, de José Mourinho Real Madridja 1-0-ra legyőzte a katalán gárdát a Király Kupa döntőjében.

Azonban a keddi Tottenham Hotspur elleni 1-0-s vereség komoly veszélybe sodorja a BL-győzelmet, ám az eredménynél sokkal aggasztóbb a klub és Guardiola évek óta tartó gyenge teljesítménye az egyenes kieséses szakaszban, míg a bajnokságban az elmaradt meccs egy Manchester United elleni derbi lesz az Old Traffordon, két hét múlva, szerdán. 

Mit érhet el a Liverpool?

A megkönnyebbülést, ami a 29 éve tartó bajnoki címre való várakozás végét jelentené, illetve egy, talán a média figyelmét elkerülő Premier League-Bajnokok Ligája dupla, amelyet 1977-ben és 1984-ben már elért a klub. 84-ben a Ligakupát is megnyerték, ám az nem igazi triplázás, hiszen az FA-kupa nagyobb presztízzsel és jelentőséggel bír nála. A 29 éves várakozás hosszabb, mint bármilyen várakozás egy olyan klubnak, aki ennyi bajnoki címet szerzett volna korábban (18).

A fájdalom, a szégyen és a sok csalódás, amelyet ez a lassan három évtized övezi a Liverpool bajnoki szereplését, a három keserű második helyezés, amelyeket egyetlen top 4-es helyezés sem követett a következő szezonokban.

A szurkolók mindennél jobban akarják a Premier League-et, ám a Bajnokok Ligája megnyerése egyáltalán nem tűnik olyan valóságtól elrugaszkodottnak, mint azt elsőre sokan gondolják.

A Porto elleni 2-0-s győzelemmel az elődöntő küszöbére léptek, ahonnan pedig már nem olyan távoli az út, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy amióta Jürgen Klopp a menedzser, nem veszített még kétmeccses párharcot a Liverpool (Európa-liga 2015-16, és elmúlt két BL-szezon)! 

A tény, hogy ez a két csapat ilyen sok pontot szerzett már eddig, és valószínűleg mindkét csapat 90+ pontot fog szerezni, emellett a kiváló védekezés és a gólerős támadójáték is azt mutatja, hogy két nagyon kiegyensúlyozott gárda feszül egymásnak.

Az egyik eredménynek a klub történelme, a másik eredménynek pont annak hiánya, és ennek az eredménynek a történelmi mivolta (leszámítva Celtic) adja a jelentését. A legitimáció elnyerése, szemben a legnagyobb örömöt adó siker elérésével.

A legnagyobb jelentőséggel bíró bajnoki versenyfutások

 • 1964-65: Manchester United az első bajnoki címére hajt a müncheni légikatasztrófa óta, míg a Leeds United történelme első bajnoki címét szeretné megszerezni (United jobb gólkülönbséggel nyert).
 • 1967-68: City 31 éves várakozásnak szeretett volna véget vetni, miközben a városi rivális United a bajnokság-BEK duplára hajtott (City két ponttal nyert, United BEK-et nyert).
 • 1980-81: Aston Villa 71, Ipswich Town 19 év után szeretett volna bajnok lenni (Aston Villa négy pont előnnyel lett bajnok).
 • 1983-84: Liverpool triplázásra tört (Bajnokság+Ligakupa+BEK), miközben Southampton az első bajnoki címére hajtott (Liverpool három pont előnnyel zárta a bajnokságot).
 • 1985-86: Liverpool és az Everton is a duplázásra tört (Liverpool két pont előnnyel lett bajnok, az FA-kupa döntőjében pedig 3-1-re verték a városi rivális Evertont).
 • 1988-89: Arsenal 18 éves szünetet akart megtörni, míg a Liverpool a duplázásra tört, néhány héttel a hillsborough-i stadionkatasztrófa után (Utolsó körben Liverpool-Arsenal mérkőzést rendeztek, és a londoniaknak két góllal kellett nyerniük, hogy jobb legyen a gólkülönbségük a Liverpoolénál. Eredmény 0-2, bajnok az Arsenal).

pl3.jpg Michael Thomas gólja döntötte el a bajnokságotFotó: Google

 • 1994-95: Blackburn Rovers 81 év után tört a harmadik bajnoki címére, miközben a Manchester United zsinórban a harmadik bajnoki címére hajtott, ami addig csak három klubnak sikerült (Utolsó forduló: Liverpool-Blackburn 2-1, West Ham United-Manchester United 1-1. A Blackburn egy ponttal előzte meg végül a Unitedet).
 • 1998-99: Manchester United első angol klubként a triplázásra, Arsenal a bajnoki cím megvédésre tört. (Az FA-kupa elődöntőjében is találkoztak egymással, ott az Arsenal azért is hajtott, hogy megvédje az FA-kupa-címét, tehát egymást követő két évben duplázhattak volna. A United 2-1-re nyert hosszabbítás után, míg a bajnokságot egy ponttal nyerte a United, végül a Bajnokok Ligáját is megnyerte).

pl4.jpg A United egy ponttal nyert a legendás 1999-es évbenFotó: Google

 • 2007-08: A United és a Chelsea harcoltak a Premier League-ért és a Bajnokok Ligájáért. A United két ponttal nyerte előbbit, 11-esekkel verte a Chelsea-t az utóbbi döntőjében).

pl1.jpg A United és a Chelsea akkor a világ két legjobb csapata volt, legendás párharcot vívtak Angliában és EurópábanFotó: Google

 • 2008-09: Verseny a legtöbb bajnoki cím rekordjáért a Manchester United és a Liverpool között (18-18), továbbá a United zsinórban a harmadikra tört (A United négy ponttal előzte meg a Liverpoolt).
 • 2011-12: Manchester City egy 44 éves várakozásnak akart véget vetni, míg a United a rekordnak számító 20.-ra tört (A City jobb gólkülönbséggel az utolsó forduló utolsó percében nyerte meg a trófeát).

pl2.jpg Amikor megérkezett a hír Sunderlandbe, hogy Agüero gólt szerzett a 94. percbenFotó: Google

Ezeket megvizsgálva látni, hogy egyik párharc résztvevői sem harcoltak ilyen szintű magaslatokért, mint a City és a Liverpool. Ezért a két klub minden egyes meccse óriási téttel bír, a teher, a nyomás grandiózus, elég csak a Liverpool-Tottenham meccs 90. percére gondolni, hogy ünnepelte a Liverpool és az Anfield Road Alderweireld öngólját.

A történelem súlya nehezedik a két csapatra. Frank Lampard nyilatkozta, hogy amikor 2004-2005-ben José Mourinho első londoni évében a bajnoki címért hajtottak, mindenhonnan azt hallották szurkolóktól, hogy mennyit jelentene nekik, ha véget érne az 50 éves várakozás. Nos, a Chelsea akkor egy vereséggel és 12 pont előnnyel nyert, szóval a nyomás jóval kisebb volt. Csak elképzelni tudjuk, most mekkora lehet, főleg egy olyan érzelmileg túlfűtött városban, mint Liverpool.

Riválisuk, a United átment ezen 1992-ben, mint vesztes a Leeds Uniteddel szemben (négy pont), majd egy évvel később, mint győztes (Aston Villa, 10 pont). Paul Parker szerint „Mi akartunk lenni azok, akik 26 év után ismét bajnokok lesznek, hogy soha ne felejtsenek el minket.”

A City már átesett ezen 2012-ben, amikor nyolc pontos hátrány dolgoztak le hat forduló alatt a városi riválissal szemben, amit Sergio Agüero 94. perces gólja tett véglegessé a Queen’s Park Rangers ellen.

Veszített pontok az utolsó hat mérkőzésen
 • 2013-14: Manchester City 2, Liverpool 5 (86-84)
 • 2011-12: Manchester City 0, Manchester United 8 (89-89)
 • 2008-09: Manchester United 2, Liverpool 2 (90-86)
 • 2007-08: Manchester United 7, Chelsea 4 (87-85)
 • 2002-03: Manchester United 2, Arsenal 7 (83-78)
 • 1998-99: Manchester United 6, Arsenal 3 (79-78)
 • 1995-96: Manchester United 3, Newcastle United 7 (82-78)
 • 1994-95: Blackburn Rovers 11, Manchester United 4 (89-88)
 • 1988-89: Arsenal 5, Liverpool 5 (76-76)
 • 1985-86: Liverpool 0, Everton 5 (88-86)
 • 1980-81: Aston Villa 8, Ipswich Town 12* (három pontos rendszerre átszámolva) (86-79, eredetileg 60-56)
 • 1967-68: Manchester City 5, Manchester United 8* (három pontos rendszerre átszámolva) (84-80, eredetileg 58-56)

Amikor a United 1999-ben a triplázásra tört, Jim Ryan segédedző bement az öltözőbe a lefújás után, és annyit kiáltott: „Még 12 van hátra, fiúk!” Ez feltüzelte a játékosokat, ugyanakkor nyomatékosította, hogy mérkőzésenként kell haladni, és csak a jelenre koncentrálni.

Ezt Sir Alex Ferguson is megerősítette önéletrajzi könyvében: „Jobb, ha kliséket hallanak, mint ha megőrülnének. Ha engedjük az agynak, hogy átugorjon jelenbeli feladatokon jövőbeli lehetőségek érdekében, az egy jó mód arra, hogy elveszítsük a koncentrációnkat. Én is csak a keret frissen tartása érdekében gondolkodtam két-három meccsel előre.”

A hétvégén Crystal Palace-Manchester City és Liverpool-Chelsea találkozókat rendeznek a Premier League-ben. Ilyenkor már minden egyes mérkőzés óriási jelentőséggel bír, és nem tudhatjuk, melyik mérkőzésen veszített pontok fognak dönteni a bajnoki trófea sorsáról.

Ez a versenyfutás, ez a két csapat, ez a tét megérdemli, hogy az utolsó fordulókig nyitott legyen a kérdés a bajnoki cím sorsát illetően, de ne feledkezzünk el arról, hogy az FA-kupa és a Bajnokok Ligája alakulása is szerepet kíván magának ebben a drámai forgatókönyvben. 

Hozzászólások