Premier League - Talán még Klopp sem látta előre, hogy Salah ennyire veszélyes lesz
Talán még Klopp sem látta előre, hogy Salah ennyire veszélyes lesz
Fotó: Sky Sports

Talán még Klopp sem látta előre, hogy Salah ennyire veszélyes lesz

Németh DánielNémeth Dániel
2018/03/09 17:10

Mohamed Salah minden sorozatot figyelembe véve 32 gólt szerzett és 11 gólpasszt osztott ki azóta, hogy nyáron a Liverpoolhoz igazolt. Az egyiptomi támadó parádés teljesítményében Jürgen Klopp rendszerének is nagy szerepe van, a német szakember megtalálta a módját annak, hogyan lehet leghatékonyabban kihasználni a benne rejlő potenciált.

Mohamed Salah, a Liverpool házi gólkirálya hétvégén egy korábbi edzője, a jelenleg Manchester Unitedet irányító José Mourinho ellen bizonyíthat. Nem véletlen, hogy a sajtóban ismét a figyelem középpontjába került a páros Chelsea-nél eltöltött rövid, meglehetősen sikertelen időszaka.

Pedig ennél sokkal érdekesebb a jelenlegi edzőjével kialakított kapcsolata. Jürgen Kloppnak ugyanis vitathatatlanul nagy szerepe van abban, hogy a mostani idényben képes volt szintet lépni az egyiptomi támadó, aki gólok számában lassan ott tart, ahol Luis Suárez a 2013/14-es szezonban.

Egy év alatt megduplázta az árát

A Románál eltöltött sikeres éveit követően kifejezetten nagy várakozás övezte az Angliába visszatérő támadó játékát. A Stamford Bridge-en még nem jött neki össze az áttörés, a 65 Serie A-meccsen szerzett 29 góljával bizonyította, hogy kiváló képességű játékosról van szó. Többek között ezért is akarta megszerezni nyáron a Liverpool.

"Úgy gondolom, több pénzt is kaphattunk volna érte" - mondta a Roma sportigazgatója, Monchi. Ezt az állítást azonban főleg a piac változásai, például Neymar és Kylian Mbappé átigazolásai ihlették, és nem feltétlenül az a meggyőződés, hogy Salah valóban ennyire jó játékos. Monchi nyáron még elégedett volt, hogy ki tudta alkudni a közel 50 millió eurós árat.

Salah fejlődésének és a megnövekedett érdeklődésnek köszönhetően ezt az összeget azóta akár meg is duplázhatta a Liverpool. Az egy dolog, hogy az érkezése óta meglőtte a szezonbeli 20. gólját, de ezt a határt már karácsonykor sikerült megugrania. Korábban a Vörösöknél ez a bravúr Ian Rushnak sikerült, 30 évvel ezelőtt.

Klopp meglátta benne a gólvágót

Amennyiben Mourinho rosszul mérte fel Salah képességeit, úgy nem ő volt az egyetlen. Még az is elképzelhető, hogy maga Klopp sem látta előre, hogy az önmagát csatár helyett "nagyon támadó középpályásként" definiáló játékos ennyire produktív lesz a kapu előtt. A Liverpool mesterének így is elvitathatatlan érdemei vannak, amiért felismerte, hogyan lehet maximalizálni Salah hatékonyságát.

"A mester kérésére itt egy picit közelebb vagyok a kapuhoz. Sokkal közelebb, mint ahogyan a korábbi klubjaimnál a korábbi edzőim kérték tőlem" - nyilatkozta Salah. "Mindig a kapu előtt vagyok, ami megteremti a lehetőséget a gólszerzésre. A menedzser mindig azt magyarázza edzéseken, hogy maradjak közel a kapuhoz."

"Túl sokat nem szeretnék elárulni, mert a szezon még mindig nagyon hosszú. De igen: sokat gyakoroljuk ezt edzéseken. Nem lehet 10 helyzetből mind a 10-et értékesíteni. Ez lehetetlen, és tisztában is vagyok azzal, hogy túl sok helyzetet hagytam ki a szezonban. De azon vagyok, hogy fejlődjek." Ebben igaza van. A kapu előtt valóban lehetne még hatékonyabb. Ijesztő, nem igaz?

Az Opta szerint idén egy játékos sem hagyott ki nála több ziccert az angol bajnokságban.

Ennek ellenére - Harry Kane mellett - ő értékesítette a legtöbb gólhelyzetet. Ez arra is rámutat, mennyire hatékonyan működik a Liverpool támadósora. Klopp érdemei nem állnak meg Salah támadóbb szerepkörénél. A német szakember a rendszert is úgy alakítja, hogy abból a szélsői profitálni tudjanak. Roberto Firmino maga is sok gólt szerzett a szezonban, emellett a mélységi mozgásaival rengeteg területet nyit a csapattársainak.

"Ez a hármas rendkívül jól szerepel. Amikor úgy játszanak, ahogyan tudnak, Bobby visszalép, a másik kettő pedig befut a védelem mögé. Ezzel rengeteg lehetőséget kapunk, hogy közvetlenül megjátsszuk őket, vagy csak elősegítsük az összjátékukat" - magyarázta a Liverpool középpályása, Alex Oxlade-Chamberlain. Firmino és Salah különösen érzik egymást a pályán, mindketten három-három gólt készítettek el a másiknak.

Egy az egyben levédekezni? Szinte lehetetlen.

Amint arra már Salah is rámutatott, az idei teljesítményében fontos szerepe van a tizenhatoson belüli labdaérintéseinek. Ebben a tekintetben élen jár a Premier League-ben, még Kane-nél is aktívabb az ellenfél boxán belül. A lövések tekintetében is jól áll, igaz az angol válogatott támadó többször próbálkozott nála a tizenhatoson belül.

Az angol bajnokságban hárman mondhatják el magukról, hogy többször értek labdához a tizenhatoson belül, mint a pálya más pontjain: Salah, Kane és a Manchester Cityben szárnyaló Raheem Sterling. Az a tény, hogy mind a hárman kiváló szezont futnak rávilágít arra, hogy mennyire fontosak a tizenhatoson belüli labdaérintések. Mondjuk logikus: ha jó játékosok veszélyes helyen kapják a labdát, az általában ártani szokott az ellenfél védelmének.

Salah 15 gólt szerzett azon a 16 meccsen, amelyen legalább hatszor kapta meg a tizenhatoson belül a labdát. Az egyetlen kivétel egy Swansea elleni 5-0-s mérkőzés volt, ahol gólt ugyan nem szerzett, cserébe viszont adott két gólpasszt. A meccset végig sem játszotta, Klopp már a félidő közepén lecserélte.

Hogyan lehet megállítani Salah-t?

Mauricio Pochettino, a Tottenham menedzsere jól gondolkozott akkor, amikor Serge Auriert - egy jobblábas játékost vetett be ellene balbekként. Ezzel próbálta semlegesíteni a befelé irányuló cseleit. Salah azonban így is betalált. A visszavágón Ben Davies ellen két gólt szerzett. Mourinho alapból Ashley Youngot vagy Luke Shaw-t szokta balhátvédként játszatni, Salah várhatóan mindkét játékosnak jelentős gondokat tud okozni.

Októberben az Anfielden Matteo Darmian kapta meg a feladatot, és többé-kevésbé sikerült megfékeznie Salah-t, akinek azért így is volt öt labdaérintése a tizenhatoson belül. A meccs 0-0 lett, amit Mourinho Klopp óvatosságával magyarázott. "Nem engedte, hogy nyílt legyen a meccs. A második félidő egy sakkjátszmára hasonlított, és az ellenfelem nem nyitotta ki az ajtót, hogy meg tudjam nyerni a meccset."

A valóság az, hogy egy szoros meccsel a Manchester United mestere lehetne elégedettebb, ennek megfelelően korábbi játékosa valószínűleg kiemelt figyelmet fog kapni. Az egyiptomi fejlődésének és Klopp taktikájának köszönhetően minden korábbinál nehezebb dolguk lesz a hétvégi mérkőzésen.

via Sky Sports

Hozzászólások