Premier League - Súlyos következményei lehetnek a Manchester City szabályszegéseinek
Súlyos következményei lehetnek a Manchester City szabályszegéseinek
Fotó: Europress/AFP

Súlyos következményei lehetnek a Manchester City szabályszegéseinek

Németh DánielNémeth Dániel
2018/12/04 12:36

Akár ki is zárhatja az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) a Manchester Cityt a Bajnokok Ligájából a Financial Fair Play (FFP) szabályainak kijátszása miatt - írja a Guardian. A lap szerint még az is elképzelhető, hogy már a következő szezonban sem léphet pályára az angol bajnokság címvédője a sorozatban.

Nemrég az UEFA vizsgálatot indított az angol klub ellen, azt követően, hogy a Der Spiegel a Football Leaks által kiszivárogtatott dokumentumok alapján részletesen bemutatta, hogyan kerülte meg az FFP-t a Manchester City vezetősége. Az ügyről a Hosszabbításon is részletesen olvashattatok, három cikkben (link ittitt és itt) foglaltuk össze a részleteket. 

Az UEFA végrehajtó bizottságának dublini találkozóján Aleksander Ceferin, az európai szövetség elnöke úgy fogalmazott, a vizsgálat "konkrét fázisban" jár, és annak végeredménye "nagyon hamar" nyilvánosságra kerülhet. Sokan úgy vélik a szövetségen belül, hogy a szervezet hitelessége forog veszélyben az ügy kapcsán, és a szabályok megcsúfolása miatt komolyan meg kell büntetni az angol bajnokot.

2014-ben - szintén az FFP megkerülése miatt - 49 millió fontra büntette az UEFA a ManCityt, és miután a klub vezetősége eleget tett a szövetség kéréseinek, ezt 18-ra mérsékelték. A Der Spiegel által nyilvánosságra hozott dokumentumok alapján azonban később is folytatták szabálytalan működésüket. Az egyik vezetőségi tag üzenetéből kiderült,

hogy az Etihad Airlinesszal kötött 68 millió fontos szponzori megállapodás mögött valójában a tulajdonos pénze állt.

A felhozott vádakra a Manchester City közleményben reagált, melyben azt írták, nem kívánják részleteiben kommentálni a törvénytelenül megszerzett, és kontextusból kiragadott dokumentumokat. Azt is hozzátették: az egész ügyet a klub jó hírneve elleni támadásként kezelik. Amennyiben azonban az UEFA komolyan veszi a saját szabályait, aligha ússzák meg annyira olcsón, mint a 2014-es ügyet.

via guardian

Hozzászólások