Premier League - Solskjaer megérdemli a folytatást, de akad néhány dolog, amire nem árt figyelni
Solskjaer megérdemli a folytatást, de akad néhány dolog, amire nem árt figyelni
Fotó: Europress/AFP

Solskjaer megérdemli a folytatást, de akad néhány dolog, amire nem árt figyelni

Németh DánielNémeth Dániel
2019/03/07 17:36
Amióta Ole Gunnar Solskjaer átvette a Manchester United irányítását, jóformán minden arannyá vált a Vörös Ördögöknél. Rendet tett a fejekben, a játékosok szinte kivétel nélkül látványos formajavuláson mentek keresztül, az impozáns eredménylista pedig önmagáért beszél. Egyértelmű, hogy a norvég megérdemli a folytatást, de azért akad egy-két dolog, amire érdemes figyelni az eufória pillanataiban is.

"Már a mérkőzést megelőzően sem voltak kétségeim azt illetően, hogy Solskjaer állandó szerződést kap a klubtól. Ezek után viszont lényegében megnevezheti a szerződés hosszát, hogy mennyi pénzt akar keresni, de ha azt szeretné, akár szobrot is kaphat a stadion mellett" - magyarázta a máskülönben higgadt értékeléseiről ismert Gary Neville a Manchester United elképesztő BL-sikerét követően. Neville hozzátette, szerinte még várni kell egy kicsit a bejelentésre, hiszen az időzítés a hétvégi, Arsenal elleni rangadó miatt nem ideális.

Fergusoni nosztalgia

Érthető, miért ennyire lelkes Neville. Sir Alex Ferguson távozása óta nem sok örömben volt része a Manchester United szimpatizánsainak. Játékosok jöttek-mentek, közben az edzők is egymásnak adták a kilincset, és nem csak a rövid távú sikerek hiányoztak, de igazából egyik projekt sem kecsegtetett hosszú távú eredményességgel. Hiába költött Ed Woodward 805 millió fontot (az összegből nem vontuk le az eladásokból származó bevételeket) ebben az időszakban, az MU legnagyobb jóindulattal is csak részsikereket tudott felmutatni.

066_DPPI_40216163_017.jpg Fotó: Europress/AFP

Hosszú idő után Solskjaer az első edző, aki vissza tudott adni valamit abból az időszakból, amikor még Ferguson volt az MU edzője. Csapata - többnyire - támadó felfogásban játszik, helyenként még semleges szemmel nézve is kifejezetten élvezetes módon, az eredmények pedig a mutatott játéknál is meggyőzőbbek. 17 mérkőzésből csak egyet veszített el az MU két döntetlen mellett, ezzel a norvég visszaadta a hitet, hogy még ebben a szezonban is nagy dolgot történhetnek Manchesterben. Azóta a bajnokságban a negyedik helyre zárkózott az MU,

a BL-ben pedig csodával határos módon, lényegében tartalékjátékosokkal kiejtette az erősorrendünkben pár hete még első helyre sorolt PSG-t.

BL Power Ranking: Pep zokog, Tuchel vigyorog, Cholo meg már csak egy sört kér | Hosszabbítás

Elkezdődött az egyenes kieséses szakasz a labdarúgó Bajnokok Ligájában, és az első forduló már hozott néhány vaskos meglepetést is. Itt az idő, hogy a mostantól minden forduló után jelentkező Power Rankingben próbáljunk képet adni a jelenlegi erőviszonyokról.

Solskjaer egyik nagy erőssége, hogy nagyon jól felmérte, mire van szüksége a manchesteri keretnek. Mike Phelan visszahozatala például remek döntésnek bizonyult, hiszen Ferguson egykori segítője rengeteg terhet le tud venni az edző válláról. Hiába bukott meg szakvezetőként Phelan, másodedzőként komoly tapasztalatot halmozott fel az MU történetének legnagyobb menedzsere mellett. Lehet, hogy ezt fő emberként nem tudta kamatoztatni, de háttéremberként most is nagyon hasznos, így Solskjaer nagyobb figyelmet fordíthat az ellenfél feltérképezésére.

Látványos formajavulás

Nehéz lenne meghatározni, mi is pontosan a norvég filozófiája, hiszen adott esetben meccsről meccsre változik, mit vár el a csapatától. Láttuk már zsozésan betolni a buszt, például a PSG elleni mérkőzésen, ahol időnként 5-4-1-es, defenzív formációval védte az egygólos hátrányt, máskor viszont nagy szabadságot biztosít kreatív játékosainak. Lehet, hogy ez csak Mourinho konzervatívabb felfogása miatt volt így, de páran nagyon látványosan felszabadultak a megbízott edző alatt, Pogba konkrétan élete formájában futballozik.

000_1EB1K9.jpg Fotó: Europress/AFP

Rajta kívül Marcus Rashford, Anthony Martial és Jesse Lingard is remekel a támadók közül, újabban pedig a sérülések miatt előtérbe került Romelu Lukaku szállítja kettesével a gólokat. Egészen félelmetes formába lendült a belga támadó, utolsó három mérkőzésén hat gólt szerzett, ebből kettőt a PSG elleni BL-meccsen. Ezt azért fontos kiemelni, mert korábban sokszor kritizálták amiatt Lukakut, hogy a nagy mérkőzéseken, rangadókon nem hozza azt a formát, amit a kis- és középcsapatok ellen. Szerdán még ezekre - az amúgy jogos kritikákra - is válaszolni tudott.

A védők, és úgy általában a védelem teljesítménye is javult Solskjaer érkezése óta. A norvég rendszerint két védekező középpályással áll fel (ha mindenki egészséges, a Nemanja Matic-Ander Herrera kettőssel), így a belső védők ritkábban kerülnek kiszolgáltatott helyzetbe. Victor Lindelöf, Chris Smalling, Phil Jones és Eric Bailly sem tűnik annyira ügyetlennek, mint Mourinho alatt, ráadásul David de Gea formája is kezd visszatérni a tavalyi szintre, amikor az MU egyébként középszerű védelméből lényegében egymaga elit egységet kovácsolt.

Részben kényszerből, de a fiatalokat is be meri küldeni a norvég, Párizsban például Andreas Pereira és Scott McTominay kezdőként kapott lehetőséget, míg Tahith Chong és Mason Greenwood csereként lépett pályára. Rashford és Martial fentebb már megénekelt formajavulása szintén alátámasztja, hogy Solskjaer bízik a fiatal játékosokban. Ez szintén fontos lehet a manchesterieknél, ahol régre visszanyúló hagyománya van az akadémisták játszatásának: 1939 óta a keretben megforduló játékosok 50%-át a saját utánpótlásuk biztosította.

Intő jelek

Komolyabb összeomlásnak kell bekövetkeznie ahhoz, hogy nyártól ne Solskjaer legyen az MU vezetőedzője, de azért olyan adatok is vannak, melyek kevésbé hízelgőek a norvég szakemberre nézve. December óta a Manchester United támadásban és védekezésben egyaránt durván az átlag felett teljesít, olyan szinten, ami hosszú távon nem tartható fenn. Az MU várható gólmutatója 29,8 a Solskjaer-érában, ehhez képest 39-et szerzett. Ami pedig a várható kapott gólokat illeti, ott 21,3 helyett csupán 13-at kapott. Ezek külön-külön is elképesztő számok lennének.

Ahhoz tehát, hogy a következő hetekben, hónapokban hasonlóan magas szinten legyen a Manchester United, mindenképpen javítania kell a kialakított helyzetek számán és a védekezés minőségén. Jelenleg túl sok múlik az egyéni villanásokon (bár az felettébb érdekes, hogy ezt nagyjából a B- és a C-kerettel is üzembiztosan hozza az MU), tehát rendszerszinten kell majd javítania a játékon Solskjaernak. Sikeressége nagyban múlhat azon, képes lesz-e kialakítani ezt a rendszert, mert nem lehet mindig a játékosok képességében bízni.

Talán még egy fokkal ennél is aggasztóbb, hogy rengeteg az izomproblémákból fakadó sérülés, amióta a norvég az edző. Rövid időn belül Juan Mata, Ander Herrera, Jesse Lingard, Nemanja Matic, Anthony Martial, Alexis Sánchez és Antonio Valencia is kidőlt a sorból, többségük izomsérülés miatt. Ha a játékosok formajavulását az edzőnek tulajdonítjuk, a rengeteg sérüléssel kapcsolatban felmerülő, esetleges felelősségét sem hallgathatjuk el. Nem zárható ki, hogy az edzésmódszerek állnak a háttérben, ezért Solskjaer kénytelen lesz változtatni.

Megérdemli a folytatást

Solskjaer megdolgozott azért, hogy maradhasson a Manchester United élén, így abban igaza van Neville-nek, hogy csak idő kérdése, mikor jelentik be a véglegesítését. Több jel is arra utal, hogy a klub vezetősége vele képzeli el a jövőt, február elején például kiderült, kikérték Solskjaer véleményét a szerződéshosszabbítások és az igazolások kapcsán. Anthony Martial, Ashley Young és Phil Jones már megkapta új kontraktusát, míg David de Gea, Marcus Rashford, Ander Herrera és Juan Mata ügynökeivel folyamatban vannak a tárgyalások.

000_1DL3GJ.jpg Fotó: Europress/AFP

Várhatóan nyáron nagyobb játékosmozgás lesz az MU-nál, a távozók és az érkezők között egyaránt. Antonio Valencia egészen biztosan az utolsó évét tölti Manchesterben, és Alexis Sánchezen is szívesen túladna a klub, inkább az a kérdés, lesz-e érdeklődő a csillagászati fizetéssel rendelkező chilei iránt. A várható érkezők között nemrég Paulo Dybala és Jadon Sancho nevét is bedobták - és simán lehet, hogy tényleg ráhajt egy sztárra a támadósorban a ManUnited -, azonban okosabb lenne a pénzt a védelem és a középpálya megerősítésére költeni.

Egyszerű döntésnek tűnhet, hogy a klub kitart az egyelőre makulátlan eredményeket szállító Solskjaer mellett, de ha jobban belegondolunk, bőven van kockázat a véglegesítésében. Ezen a szinten még nem bizonyított hosszabb távon, és Solskjaer megtartása egyben azt is jelenti, hogy az MU lemond a régóta kiszemelt Mauricio Pochettino szerződtetéséről, aki szinte biztos garancia lenne a közép és hosszú távú sikerekre. Épp emiatt óriási nyomás lesz a klub egykori csatárlegendáján, hiszen a mostani eredményeivel nagyon magasra helyezte a lécet.

Hozzászólások