Premier League - Solskjӕr az ideiglenes utód, de hogyan tovább, Manchester United?
Solskjӕr az ideiglenes utód, de hogyan tovább, Manchester United?
Fotó: Europress/AFP

Solskjӕr az ideiglenes utód, de hogyan tovább, Manchester United?

Mátrai MárkMátrai Márk
2018/12/22 18:35

Csütörtökön hivatalosan is kinevezték Ole Gunnar Solskjӕrt a Manchester United ideiglenes menedzserének. A norvég Molde csapatától érkező korábbi United legenda a szezon végéig látja el a menedzseri teendőket, utána visszatér jelenlegi együtteséhez, ahonnan annak idején játékosként igazolta a Manchester Unitedhez.

Solskjӕr idehozatala óriási kockázattal jár a Manchester számára. Az igaz, hogy a bajnokságban ennél már nem nagyon lehet rosszabb a helyzet, maximum lecsúsznak az Európa-Ligát érő helyekről is, ami megkönnyítené jövőre a dolgukat, hiszen csak a hazai frontra kellene koncentrálniuk. Azonban még hátra van a PSG elleni BL-nyolcaddöntő, és az remek lehetőséget jelent a franciáknak, hogy egy ilyen United és egy ilyen rutintalan edző ellen bemasírozzanak a nyolc közé.

Solskjӕr a Moldéban lett először vezetőedző, miután néhány évet eltöltött a United akadémiáján is. 2014 januárjában a kiesés ellen küzdő Cardiff City-nek lett az edzője, és simán kiesett. A következő szezonban annyira gyengén teljesítettek a Championshipben, hogy négy hónap után kirúgták, és később visszakerült Moldéba, ahol szintén nem feltétlenül a szakmai hozzáértése miatt lehet ott. A Cardiffnál 30 meccsből összesen 9-et nyert meg, és a meccsek több mint felén kikaptak.

Hogy mivel indokolják az érkezését a Unitednél? Ismeri a klubot, a klub hagyományait, a szurkolókat… Ezek elég nagy mellébeszélések, hiszen ennyi erővel több száz korábbi játékos is megfelelt volna erre a posztra. Az igazság pont fordítva van. A klub ismeri Solskjӕrt.

Azonban ez egy nagyon veszélyes játék, ugyanis senki nem tudja igazán, milyen szakmai tudással is rendelkezik a norvég. A norvég liga a kazahsztánival megegyező UEFA-koefficienssel rendelkezik, ezért ez egy egészen elképesztő ugrást jelent a korábbi csatár számára. Első norvégiai időszaka során nyert két bajnokságot és egy kupát, de a második, 2015 ősze óta tartó időszak trófeamentesnek bizonyult.

Vajon komolyan gondolja Ed Woodward és a Glazerek, hogy Solskjӕr fel fogja tudni venni a versenyt Pep Guardiolával, Jürgen Kloppal, Maurizio Sarrival, Mauricio Pochettinóval, Unai Emery-vel, Marco Silvával, vagy akár Nuno Espírito Santoval Angliában, valamint Thomas Tuchellel a BL-ben? Ezt érhetjük az egymás elleni meccsekre, illetve a hétről-hétre való bajnoki versenyfutásra is.

Korábbi United játékosok és edzők beszélnek a Unitedhez illő játékról, hogy ezt Sir Alex Fergusonnak köszönhetően ismeri Solskjӕr, blablabla. De mi is az a United-es futball? Olyan lózungokat szoktak puffogtatni a „92-es osztály” tagjai, illetve egyéb korábbi játékosok, mint a széljáték, a szurkolók „Támadás, támadás, támadás” skandálása. Ám ahogy Matthew McConnaughey mondja a Wall Street Farkasában a Jordan Belfortot alakító Leonardo Di Capriónak, ez csak foughazi.

A Manchester United nem rendelkezik hagyományos játékstílussal, mint ahogy Angliában egy klub sem történelmileg. Manapság Pep Guardiola és Sarri is stílusban gondolkodó edzők, azonban kérdés, hogy távozásuk után is kitart-e a Manchester City és a Chelsea ezen futballgondolkodások mellett.

Hagyományos stílusa a Real Madridnak, a Barcelonának, az Ajaxnak van. Vagyis ha ezeknél a kluboknál neveznek ki korábbi edzőket, ott valóban igaz, hogy ismerik a klub szakmai filozófiáját. Manapság még ilyen az Atlético Madrid, a Manchester City és a Chelsea is, de ők csak jelenlegi edzőjük miatt azok. Ha visszaemlékezünk Sir Alex Ferguson Unitedjeire, nem a stílus jut róla eszünkbe, hanem a folyamatos, bármi áron való győzni akarás.

A United nyert bajnokságot Cantona és egy Schmeichel-Bruce-Pallister vezette védelemmel (4-4-1-1), triplázott egy labdabirtoklásra és szélsők beadásain alapuló játékkal 1999-ben (Beckham és Giggs), sikeres volt egy egycsatáros rendszerrel (Van Nistelrooy), bajnokságot nyert egy kontrákra épülő futballal, a viszonylag látványos, taktikailag érett, folyékony futballt bemutató Ronaldo-Rooney-Tévez sorral, illetve a két kiváló csatárra épülő játékkal 2013-ban (Rooney és Van Persie). Valamennyire muszáj volt pozitív futballt játszaniuk, hiszen rengeteg pontot mentettek hátrányból, tehát tudták, milyen sablonokkal lehet üldözni az eredményt.

A United nyert meccseket a hajrában beíveléseket követően, labdabirtokláson alapuló védelmi vonal megbontásával, vagy komoly védekezéssel, de mivel Ferguson csapatai annyit nyertek, senki nem merte megkérdőjelezni a skót munkáját.

Vajon a United hívei elfogadnák edzőnek Pep Guardiolát? Jürgen Kloppot? Diego Simeonét? Hiszen mindhárom edző különböző filozófiával rendelkezik? Ha feltételezzük, hogy mindegyik bajnokságot nyerne a klubbal, teljesen mindegy lenne a nézőknek, hogy ki az edző.

Azonban a Real Madrid kétszer is úgy rúgta ki Fabio Capellót, hogy bajnoki címet szerzett, de mivel a játékstílus idegen volt a klub hagyományaitól, mennie kellett. Ez elképzelhetetlen a Unitednél vagy éppen a Liverpoolnál.

Sir Alex Ferguson aktív szerepet vállalt Solskjӕr idehozatalában, és a sportigazgató keresésében is tevékenyen részt vesz, ami mindenek előtt azért öröm, mert látszik, hogy az agyvérzéséből rendesen felépült, hiszen ellentétes esetben nem igazán mernék őt fontos döntések során meghallgatni.

Másrészt azonban megint érződik egyfajta szentimentalizmus, amely David Moyes érkezésekor jellemezte Ferguson gondolkodását, amely végül elindította a lejtőn a Unitedet. 

A végleges menedzser jelölt azonban Mauricio Pochettino. 

Nemcsak a skót számára, hanem az egész elnökség az argentín edzőt nevezte meg első számú jelöltnek.  Felvették a kapcsolatot Zinedine Zidane-al is, és valószínűleg másokkal is így tesznek majd (Antonio Conte), azonban Pochettinóra vágyik a klub. Ennek érdekében a sportigazgató keresése is Pochettino személyéhez kötődhet.

Kicsoda Paul Mitchell?

Az a Paul Mitchell a favorit erre a posztra, aki a Southamptonnál és a Tottenhamnél is dolgozott már az argentínnal, akinek tavalyi Lipcsébe való távozását csalódással vette tudomásul Pochettino. Mitchell 27 évesen fejezte be a pályafutását egy sérülés miatt, majd az MK Dons játékosmegfigyelője lett, majd nem sokkal később az igazolásokért felelős vezetővé léptették elő.

2012 januárjában került a Southamptonhoz, majd Pochettino vitte magával a Tottenhamhez. Olyan fiatalokat fedezett fel, mint Dele Alli, Kieran Trippier, valamint a külföldről érkező Toby Alderweireldet és Sadio Manét is ő fedezte fel.

Mitchell 2016 augusztusában mondott le Daniel Levy ügyvezető igazgatóval való csatározásai miatt, és a Red Bull Leipzig igazolásokért és játékosfejlesztésért felelős vezetője lett Ralf Ragninck sportigazgató mellett.

Woodward már személyesen is tárgyalt vele a United sportigazgatói állásáról. Nyilvánvalóan Pochettino és Mitchell számára is vonzó lehet, hogy ismét együtt dolgozzanak, ráadásul a világ egyik legnagyobb klubjánál!

Pochettino döntése

Pochettino nem zárta ki a nyári váltás lehetőségét a keddi sajtótájékoztatón, amikor pedig csütörtökön kérdezték volna a dologról, a klub sajtósa (helyesen) közbelépett, és megtiltott minden más klubbal kapcsolatos kérdést.

Pochettino egészen zseniális munkát végez a Spursnél. Trófeát azonban még nem sikerült szereznie a klubbal, ami miatt kritikát is kap, továbbá, nyilvánvalóan szeretne valamit a trófeateremben is hagyni távozásakor.

Ez a legjobb Tottenham Hotspur az elmúlt 30-40 évben, és igazán kár lenne, ha egy kupát sem tudnának nyerni ezzel a menedzserrel, azonban az átigazolásokra fordítandó pénz hiánya, amit az új stadion építése eredményezett, komoly feszültséget okoz a menedzser és Levy között, továbbá mások is frusztráltak a klubban a kialakult helyzet miatt.

Pochettino tudja, hogy ha nem lesz jelentős pénzük erősítésekre a következő 2-3 évben, a Liverpool és a City még jobban el fog lépni, a United a világ leggazdagabb klubja, és a Chelsea is előttük jár jelenleg, az Arsenal hátránya pedig nem nagy ahhoz képest, hogy egy vadonatúj projekt elején járnak.

Pochettino iránt a Real Madrid is érdeklődött a nyáron, de mivel éppen Zidane távozása előtt hosszabbított Londonban, nem költözhetett Madridba. Mivel Solari nem hosszútávú megoldás Madridban, Pochettinót a Real is szeretné megszerezni, ezért óriási harc várható a menedzserért, ami egy teljesen új folyamat kezdetét jelentheti a világ futballban.

Edzők átigazolási díja?

Mikor látják már be a futballban, hogy az edzőkért is ugyanúgy átigazolási összeget kellene fizetni, mint egy játékosért? Solskjӕrért 1,7 millió fontot fizetett most a United a Moldénak, de valljuk be, amikor a United 581 millió fontos éves bevételt produkál, ez ennek az összegnek 0,0000002926%-a.

Ez azt jelentené, hogy ha egy átlag alkalmazott hazavisz havi 200 000 Ft-ot, akkor 0,05 Ft-ot költene valamire, ami kulcsfontosságú, hiszen edző nélkül nincs futball klub. Amikor 2010-ben José Mourinho az Intertől a Real Madridhoz távozott, a Real 10 millió eurót fizetett az olaszoknak, ami éppen megegyezett Mourinho 2009-2010-es fizetésével, amikor az Inter első olasz csapatként a történelemben triplázott, vagyis pont ingyen business volt ez az Internek!!!

Egy edző értéke ennél sokkal nagyobb, szakmailag az övé a legfontosabb szerep az egész szervezetben. Nem a tulajdonos, vagy a klubigazgató, hanem az edző a legfontosabb, mert eredmények nélkül nem csörög a kassza sem, és ő állítja fel a kultúrát a szervezetben.

Nem lenne meglepő, ha Pochettinóért több tíz milliót fizetne a United a Spursnek, ismerve Daniel Levy kemény tárgyalási képességeit, aki még nehezítené az üzlet megvalósulását, hiszen rivális klubhoz távozna az edzője, akinek a távozása megkérdőjelezi az összes játékos jövőjét, hiszen egy visszaesés esetén hogyan tartják meg Harry Kane-t, Dele Allit, Christian Eriksent, Jan Vertonghent, Hugo Llorist? Ők annyira alul vannak fizetve jelenleg, hogy szinte kizárólag Pochettino jelenléte miatt vannak a klubnál, de ha ez megszűnik, Levy üldögélhet az új stadionjában, miközben egy kupát sem nyert ez a generáció, a játékosok és az edző is elment, és 7-10. helyeken tanyáznak, ami megegyezne a Tottenham történelmi teljesítményével a Premier League-ben.

Pochettino szerződésében nincs kivásárlási záradék, ami tovább nehezíti a dolgot, továbbá nem valószínű, hogy januárban megpróbálna a Spursből vásárolni a United (Alderweireld), hiszen így is csíphetik már Levy szemét.

Pochettino remek futballt játszik, szereti alkalmazni a letámadást, a labdabirtoklásra is szeret építeni, kiválóan épít be fiatal játékosokat, illetve remekül fejleszti a meglévő játékosok képességeit (pl. Vertonghen).

poch kép.png Pochettino limitált költségvetés mellett is bravúros munkát végezFotó: Sky Sports

A kérdés csak az, mit szeretne Pochettino, el tudja-e hagyni szeretett Spursét trófea megnyerése nélkül, és ha igen, Manchester vagy Madrid felé veszi az irányt?!

Hozzászólások