Premier League - Sir Alex Ferguson nem megvásárolta, hanem felépítette a sikert, és most Jürgen Klopp is ezt teszi
Sir Alex Ferguson nem megvásárolta, hanem felépítette a sikert, és most Jürgen Klopp is ezt teszi
Fotó: Europress/AFP

Sir Alex Ferguson nem megvásárolta, hanem felépítette a sikert, és most Jürgen Klopp is ezt teszi

Németh DánielNémeth Dániel
2020/01/18 11:43
Jamie Carragher, a Liverpool legendás játékosa úgy gondolja, rengeteg a hasonlóság a Jürgen Klopp-féle sikercsapat és Sir Alex Ferguson 1990-es években látott Manchester Unitedje között. Okos átigazolási politika, kiemelkedő menedzseri munka és megfontolt költekezés emelte mindkét klubot a csúcsra, épp ezért ironikus a hétvégi rangadó előtt, mennyire felcserélődtek a szerepek.

Az egykori játékos a Telegraph hasábjain rendszeresen megosztja gondolatait a Premier League-gel kapcsolatosan, és miután a hétvégén Liverpool-Manchester United rangadót rendeznek, adott volt a téma. Carragher szerint az MU éveken keresztül felnagyította a Liverpool baklövéseit, mára azonban a helyzet épp ellentétes. Miközben a Vörös Ördögök a világ egyik leggazdagabb és legértékesebb klubjaként két kézzel szórják a pénzt - eredménytelenül -, az ősi rivális Liverpool szerényebb anyagi lehetőségekből is lényegesen jobb eredményeket ért el.

"Egyetlen olyan Liverpool-igazolás sem fog pályára lépni a hétvégi mérkőzésen, akit az MU ne tudott volna maga is megvásárolni. Csakhogy, amíg a United mélyen a zsebébe nyúlt elismert játékosokért, és leigazolta Paul Pogbát a Juventustól, Ángel Di Maríát a Real Madridtól, Juan Matát a Chelsea-től, Bastian Schweinsteigert a Bayern Münchentől és Zlatan Ibrahimovicot a PSG-től; a Liverpool a Hulltól, a Southamptontól, a Newcastle-től, a Sunderlandtől, a Hoffenheimtől, a Romától, a Charltontól, a Monacótól és az U18-as csapatból igazolt a kezdőjébe."

000_1FT68M.jpg Fotó: Europress/AFP

Carragher arra is rámutatott, hogy a Klopp-éra legnagyobb igazolásai sem feltétlenül világklasszis játékosok voltak, legközelebb ehhez Alisson Becker állt. "Van Dijk 75 millió fontba került, és csak a hat hónappal ezelőtt kirobbant átigazolási botránynak köszönhetően került rá az extra 25 millió. Máskülönben hasonló ára lett volna, mint John Stonesnak. Már két éve a Southampton játékosa volt, de senki más nem vállalta a rizikót. Ha Van Dijk valóban akkora sztár volt, miért nem a Manchester City, a Real Madrid vagy a Barcelona igazolta le?" - tette fel a kérdést.

A tévés szakértőként dolgozó ex-hátvéd úgy véli, a holland játékos a Liverpoolnál vált a világ egyik legjobb belső védőjévé és az Aranylabda esélyesévé. "Egyedül a brazil válogatott első számú kapusára, Alissonra lehet azt mondani, hogy kész termékként igazolta le Klopp. Speciális képességei miatt lett kivétel, a Liverpool az akkori piaci ár felett fizetett érte a Romának, azt követően, hogy egy évvel korábban nagy vásárt csinált Mo Salahhal, Loris Karius pedig katasztrofálisan teljesített a 2018-as Bajnokok Ligája döntőjében."

Vitathatatlan, hogy a Liverpool rengeteg pénzt költött erre a két játékosra, de ezt azért tehette meg, mert az eladásokból finanszírozni tudta a költségeket. Kevesen gondolták, de Philippe Coutinho távozásával még erősödött is Klopp csapata, aminek egyfelől taktikai okai voltak - a brazil nélkül direktebb és gyorsabb lett a játék - másfelől az érte kapott 142 millió fontból két hiányposztot foltozott be a Liverpool. Carragher szerint ez olyan, mintha a Tottenham eladta volna Harry Kane-t, hogy aztán egy kapust és egy védőt vásároljon a kapott pénzből.

066_DPPI_40217396_003.jpg Fotó: Europress/AFP

Sok hasonlóság fedezhető fel napjaink Manchester Unitedje és az 1990-es évek Liverpoolja között, mindkettő sokat költ, de rosszul. Carragher szerint azonban érdemes megcserélni a logikát, és a 2020-as Liverpoolt párhuzamba állítani a Sir Alex Ferguson első bajnoki címe előtti Manchester Uniteddel. Mindkét csapatra jellemző a szervezettség, a fegyelem, a briliáns menedzseri teljesítmény, a jó igazolások, a szépen fejlődő játékosok és az, hogy a megfelelő időben építettek be fiatalokat az akadémiájukról.

"Sok pénzt költöttek. Rekordot döntöttek Gary Pallisterért, visszacsábították Mark Hughes-t a Barcelonától, és akkoriban relatíve nagy pénzt költöttek Paul Ince és Paul Parker megszerzésére. A Liverpool azonban ebben az időszakban megdöntötte a saját és a britek átigazolási rekordját is, Mark Wright, Dean Saunders és Paul Stewart megszerzésével."

"Ez a trend folytatódott az évtized során. A Liverpool kétszer annyit költött David Jamesre, mint a United Peter Schmeichelre. Nigel Cough többe került Eric Cantonánál. Julian Dicks sokkal drágább volt Danis Irwinnél, ahogyan Stan Collymore is Andy Cole-nál. Folytathatnánk a listát. Nem a United volt az egyetlen nagy költekező. Azonban mindenki másnál jobban használták a rendelkezésükre álló erőforrásokat, és - ez mindennél fontosabb - megvoltak a feltételek, hogy amikor a legjobb játékosok megérkeztek, az csak a kezdet legyen, ne pedig a csúcs."

000_1MV9J9.jpg Fotó: Europress/AFP

Egy idő után ez a trend önfenntartóvá vált, mivel a legjobb játékosok egyébként is inkább a Manchester Unitedet választották a Liverpool helyett. Változást az őrülten gazdag, külföldi tulajdonosok megérkezése hozott, elsőként a Chelsea-t újjáépítő Roman Abramoviché, majd a Manchester Citynél új korszakot kezdő Mansour sejké. "Egész pályafutásom során azt gondoltam, hogy a Liverpool csak abban az esetben nyerhetne bajnoki címet, ha gazdag tulajdonosa lenne" - írta Carragher. "Remélhetőleg májusban kiderül, hogy nem volt igazam."

"Ferguson mindent kihozott a legjobb játékosaiból. Ha máshova igazoltak volna, nem vagyok benne biztos, hogy hasonlóan sikeresek lettek volna. Ez a United legnagyobb problémája Ferguson visszavonulása óta. Egyetlen igazolásukra sem emlékszem, aki fejlődött volna náluk. Induljunk ki ebből a Liverpool esetében is. Vajon Andy Robertson egy másik csapatnál, másik edzővel is a világ egyik legjobb balhátvédje lenne? Sadio Mané potenciális Aranylabda-nyertes? Salah ennyi gólt szerezne? Nagyszerű játékosok lennének, de vajon szupersztárok is?"

Carragher szerint Coutinho vagy épp Emre Can pályafutásának alakulása is rávilágít, mekkora hatása van Kloppnak a játékosokra. A német szakember egy olyan korban és közegben bizonyít, melyben egyre inkább a pénzügyi erőfitogtatás dominál, még ha azt a United példája meg is mutatja, hogy a pénz önmagában nem garancia a sikerre. Éppen ezért akkora dolog, hogy a riválisait ésszel és szakértelemmel felülmúló Liverpool lehet a Premier League-győztes, és Carragher biztos abban, hogy Sir Alex Ferguson az elsők között fog gratulálni a csapatnak.

via Telegraph

Hozzászólások