Premier League - Segítője szerint Jürgen Klopp hatalmas csapatember, az agya pedig nem szokványosan működik
Segítője szerint Jürgen Klopp hatalmas csapatember, az agya pedig nem szokványosan működik
Fotó: Europress/AFP

Segítője szerint Jürgen Klopp hatalmas csapatember, az agya pedig nem szokványosan működik

Nánási AntalNánási Antal
2020/03/21 18:16
Jürgen Klopp 2015. októberi hatalomátvétele óta a Liverpool egyenletesen felfelé ívelő pályára állt. A német menedzser majd ötéves Mersey-parti időszaka alatt teljesen a maga képére tudta formálni a csapatot, kifejezetten azokat a játékosokat a csapathoz csábítva, akik képesek az általa favorizált gegenpressinget szuflával bírni.

A keret összetétele mellett kiemelten hangsúlyos a szakmai stáb felépítése is, hiszen a mai modern futball annyira szerteágazó képességeket, és azokban való szinte tökéletes jártasságot vár el, amit egyszemélyben teljesíteni fizikai képtelenség. Klopp manapság legfőképpen két segítőjére, a holland Pepijn Lijndersre és a német Peter Krawietzre támaszkodik, közülük a holland másodedző által nyerhetünk némi betekintést a Premier League-et huszonöt pontos előnnyel vezető Liverpool mindennapjaiba és a Kloppal való közös munkába.

Balról jobbra: Lijnders, Krawietz és Klopp a BL serleggelBalról jobbra: Lijnders, Krawietz és Klopp a BL serleggel Fotó: Europress/AFP

Lijnders nagyra tartja főnöke szervező és vezető készségeit, amelyben minden egyes munkatársnak megvan a maga helye és feladata:

„Minden egyes részleg valamennyi dolgozója elkötelezett a klub iránt, az elkötelezettségüket pedig Jürgen minden egyes nap táplálja. Mindenki úgy jön be dolgozni, hogy egy százalékkal többet tegyen be a közösbe az előzőhöz képest, hogy a csapat a lehető legjobban fel tudjon készülni a következő mérkőzésre.”

A fejlődési területek folyamatos keresése és Klopp szenvedélye tökéletesen meglátszik azon, ahogy a klub dolgozói viszonyulnak a munkájukhoz:

„A klub minden egyes részlege komoly fejlődésen ment át az elmúlt szűk öt év alatt. Mindenki úgy teszi a dolgát, hogy a tökéletességre törekszik, még úgy is, hogy tudjuk, az nem létezik.”

linders és salah.jpg Fotó: Europress/AFP

A Liverpool a pályán és azon kívül is példás pontossággal működő rendszerének középpontjában természetesen Jürgen Klopp áll, aki azóta, hogy megérkezett a Mersey-parti város vörös felébe, maga mögött tudhatja a klub vezetőségét, a csapat híres szurkolótáborát, és nem mellékesen, a csapatot is. Holland másodedzője azt is elárulta, hogy Klopp még majd ötévnyi közös munka után is képes meglepetésekkel szolgálni:

„Nagyon intelligens ember, de az biztos, hogy az agya másképp működik az átlagosnál. Ennyi év közös munka után is minden nap szolgál valami meglepetéssel a számomra.”

A Liverpool mérkőzéseit figyelve szembeötlő, ahogy a meccsek után Klopp egyesével gratulál játékosainak a teljesítményükhöz, és nem mulasztja el megköszönni kollégáinak sem a munkát. Lijnders elmondása szerint ez sem véletlen, a német menedzsernek feltett szándéka, hogy a szakmai stáb egy csapatot alkosson, s ennek érzékeltetéséért kész tenni is:

klopp_alisson.jpg Fotó: Europress/AFP

„Teljesen csapatként működünk, hiszen együtt tervezzük meg az edzésmunkát, együtt készülünk a meccsekre, együtt meccselünk és a döntéseket is közösen hozzuk meg. Természetesen mindenkinek megvan a maga külön feladata, így Peter főleg a támadókkal foglalkozik és a csapatot elemzi, én pedig az edzésekért vagyok felelős, Jürgent pedig támogatjuk minden olyan ötletével kapcsolatban, amely által versenyképesebbek lehetünk.”

A Liverpool holland másodedzője, aki 2018 óta tagja az első csapat szakmai stábjának, azt megelőzően pedig a klub akadémiáján dolgozott, maga is elkötelezett az edzői stáb csapatként való működése mellett:

„Ha hármunk agya ugyanazt gondolja a játékról és ugyanazokat az üzeneteket akarja közvetíteni a játék által, nos ez mindig jobb, mintha csak egy emberen múlna minden. Úgy gondolom ez a titok: ha csapatként dolgozunk, mindenki ugyanazt a célt akarja elérni, és ezért dolgozik nap mint nap az edzőpályákon.”

via Sky Sports

Hozzászólások