Premier League - Sarrit nehéz tisztelni, véli a Chelsea-től távozó védő
Sarrit nehéz tisztelni, véli a Chelsea-től távozó védő
Fotó: Europress/AFP

Sarrit nehéz tisztelni, véli a Chelsea-től távozó védő

Németh DánielNémeth Dániel
2019/05/05 19:35
Gary Cahill hosszú interjút adott a Telegraph-nak, melyben többek között elmondta, miért a Chelsea-t választotta az Arsenal és a Tottenham helyett, mi a legnagyobb nehézség az újonnan érkezők számára, de azt is kifejtette a londoni klubtól idény végén távozó, 61-szeres angol válogatott védő, miért nincs jó véleménnyel a jelenlegi vezetőedzőről, Maurizio Sarriról.   

Cahill 2012-ben hétmillió fontért igazolt a Chelsea-hez az akkoriban mások mellett Bogdán Ádámot is a soraiban tudó Boltontól. Mondhatjuk, hogy a váltás bejött, mert az angol válogatott védő éveken át alapember volt a londoniaknál, idővel a csapatkapitányi karszalagot is megkapta és számtalan kupát nyert a klubbal. Idény végén azonban távozik a 33 esztendős játékos a Chelsea-től, és nem tagadja, a befejezés miatt maradt benne némi hiányérzet.

"Ha a teljes képet nézzük, nem csak a mostani szezont, akkor úgy gondolom, gyümölcsöző volt a köztem és a Chelsea közötti kapcsolat. Jók voltak hozzám, megkaptam a lehetőséget, hogy a legnagyobb színpadon megmutassam magam, én pedig úgy érzem, mindent kiadtam magamból a klubért és a mezért, amikor játszottam. Szerencsésnek mondhatom magam, hogy egy sikeres csapat tagja lehettem, amely rengeteg trófeát nyert" - nyilatkozta a védő.

000_Par6791170.jpg Fotó: Europress/AFP

Cahill viszonylag gyorsan szembesült azzal, mire számíthat a Chelsea-nél, ugyanis két hónap sem telt el, de a leigazolásáért felelős menedzsert, André Villas-Boast menesztették, majd szezon végén mégis Bajnokok Ligája-győzelmet ünnepelhetett a csapattal. Érkezésekor John Terry, a londoniak legendás védője próbálta felkészíteni a klub viszonyaira, és utólag visszanézve aligha bánta meg, hogy az Arsenal és a Tottenham ajánlatát visszautasítva a Kékekhez írt alá.

Megnyerte mindkét európai kupasorozatot (BL, EL), két-két alkalommal az angol bajnokságot és az FA-kupát és egyszer a Ligakupát. Egyénileg is elismerték, volt, amikor négy szezon alatt háromszor is bekerült az év csapatába Angliában.

"Miután aláírtam az első szerződésem és beléptem abba az öltözőbe, ami tele volt ikonikus játékosokkal, tudtam, a Chelsea az a hely, ahol lenni szeretnék. Mehettem volna máshova, de én nyerni szerettem volna, és erre tökéletesen alkalmasnak tűnt a Chelsea. Az volt a célom, hogy minden évben trófeákért küzdhessek. Néhány hét kellett, mire azt mondtam magamnak, képes vagyok ezen a szinten játszani. Miután megvolt az önbizalmam, egyre és egyre erősebb lettem" - mesélte Cahill.

075_galvin-football170521_npjPy.jpg Fotó: Europress/AFP 

"Megtiszteltetésnek érzem, hogy részese lehettem a Chelsea-nek, amiben olyan legendák játszottak, mint Ashley Cole, Didier Drogba, Petr Cech, JT és Lamps. Önmagában az áldás volt, hogy láthattam őket edzés és munka közben" - mondta Cahill, azt is elismerve, időnként nehéz a Chelsea-nél játszani. "Ha megnézzük, milyen játékosok távoztak egy-két év után, láthatjuk, hogy a Chelsea nem egyszerű. Ez egy kegyetlen közeg, elsüllyedsz vagy úszol tovább. Fele részben a képességen múlik, fele részben a mentalitás kérdése. Tudni kell kezelni a problémákat." 

Chelsea-s pályafutásának első felében szép emlékeket szerzett a védő a klubnál, azonban a mostani szezon inkább gyötrelmes a számára. Maurizio Sarri még csak kiegészítő emberként sem számol vele, mindössze 22 percet töltött a pályán a Premier League-ben, és főleg az Európa-ligában kapott játéklehetőséget. Cahill az interjúban kendőzetlen őszinteséggel beszélt arról, miért neheztel az olasz edzőre, aki állítása szerint egyszer sem közölte vele, miért nem kap lehetőséget az első csapatnál.

"Számomra ez az év borzalmas volt. Egyszerűen kitörlöm az emlékeim közül, miután elhagytam a Chelsea-t, a tavalyi FA-kupa-győzelem lesz az utolsó emlékem a klubról. Nagyon nehéz volt ezt feldolgozni. Az előző hat évben rendszeresen játszottam, mindent megnyertünk együtt, és ezek után nem számítottam arra, hogy majd a lelátón fogok ülni. Ismerem a klub működését, nagyon jó a kapcsolatom a játékosokkal és a stábbal, ezek mégsem számítottak."

000_1G65YR.jpg Fotó: Europress/AFP

"Ha nem játszatsz egy játékost - legyen szó bárkiről - két, három vagy akár négy meccsig, nem tartozol magyarázattal. Viszont nyolc-kilenc meccs után ki kell fejteni a helyzetet. Ezt a menedzser nem tette meg. És ezt nem csak nálam, más, a bajnoki cím megszerzésében szerepet vállaló játékosoknál is észrevettem. Ez így nem helyes. Megnehezíti, hogy tisztelettel forduljak olyasvalaki iránt, aki nem tiszteli mindazt, amit mi elértünk ezzel a klubbal" - fogalmazott Cahill.

Sarri korábban elismerte, hogy a tizenhatoson belül mind a mai napig Cahillt tartja a leghatékonyabb védőjének, ugyanakkor technikailag többet vár a játékosaitól, mint amire az angol játékos képes. Ezzel kapcsolatban Cahill elmondta, egész pályafutása során alkalmazkodott a különböző taktikai és filozófiai elvárásokhoz, és mindig mutatott hajlandóságot a tanulásra. Habár az utóbbi egy évben kevés lehetőséget kapott, arra azért próbált figyelni, hogy példát mutasson a kerethez tartozó fiataloknak.

"Büszke vagyok arra, ahogyan kezeltem a helyzetet. Nem romboltam a morált, minden egyes nap keményen edzettem. Tisztelem a klubnál dolgozó embereket, a játékosokat és a stábot, azokat, akik megadták nekem a lehetőséget. Fontosnak éreztem, hogy megfelelően viselkedjek. Amikor azt látod, hogy Ethan Ampadu vagy egy másik fiatal felkerül a csapathoz, tudnod kell, hogy minden nap látja az edzésmunkád, ezért megfelelő példát kell mutatnod" - fejtette ki a védő.

000_1G67HJ.jpg Fotó: Europress/AFP

Cahill azt is hozzátette, Sarrival kapcsolatos érzéseinek nincs köze a kevés játékidőhöz. "Elmentem a világbajnokságra, ahol aztán nem nagyon játszottam. Mégis úgy tértem vissza, hogy még jobb véleményem volt Gareth Southgate-ről. Ez elsősorban arról szól, hogyan kezeled a másikat"  - szögezte le. Tervei szerint a következő három-négy évet még a futballpályán töltené, épp ezért nem szeretne elhamarkodott döntést hozni arról, hol folytatja pályafutását.

"Készen állok a távozásra, és úgy teszem ezt meg, hogy hálával tartozom a játékosoknak, a stábnak és a szurkolóknak, akik rengeteget segítettek. Emelt fővel hagyom el a klubot."

via telegraph

Hozzászólások