Premier League - Salah nem csak a gólszerzésben képes kiemelkedő teljesítményre
Salah nem csak a gólszerzésben képes kiemelkedő teljesítményre
Fotó: Europress/AFP

Salah nem csak a gólszerzésben képes kiemelkedő teljesítményre

Németh DánielNémeth Dániel
2018/12/22 12:09

Pénteken a Liverpool 2-0-ra győzött a Wolverhampton otthonában, amivel három nagyon fontos pontot szerzett a listavezető, többek között biztossá vált, hogy a karácsonyt az első helyen várhatja. A mérkőzés főszereplője Mohamed Salah volt, aki gólja mellett egy gólpasszt is kiosztott. Utóbbi újabb bizonyítéka annak, hogy az egyiptomi klasszis nem csak a góljaival tud kárt okozni az ellenfelek védelmeiben.

Salah az előző bajnoki idényben 32 góljával megszerezte a gólkirályi címet, tette mindezt ráadásul új Premier League-rekorddal. Ebben a szezonban kicsit visszaesett a gólátlaga, de így is 11 találatnál jár, amivel átvette a vezetést a góllövőlistán. Ilyen számok mellett nem meglepő, hogy elsősorban a góljairól szokás beszélni, azonban az előkészítésből is kiveszi a maga részét.

Ez már az előző idényben is megmutatkozott, góljai mellett a bajnokságban 10, a Bajnokok Ligájában 4 asszisztnál állt meg, amivel szintén az élmezőnyben volt. Pénteken a Wolverhampton ellen Virgil van Dijknek adott ragyogó passzt a tizenhatoson belülre, a holland belső védő pedig gólra váltotta a beadást. Ez volt az egyiptomi ötödik gólpassza ebben az idényben, és a második alkalom, hogy góllal és gólpasszal zárt egy találkozót.

Angliába igazolása óta ebben a műfajban egyébként is Salah a legjobb: összesen nyolc ilyen mérkőzést játszott le, ami a legtöbb ebben az időszakban.

Salah fontos győzelemhez segítette a Liverpoolt, a Wolverhampton eddig több nagycsapatot, köztük a Manchester Cityt is megviccelte már ebben az idényben. 18 mérkőzés alatt 48 pontot gyűjtött a Liverpool, aminél csak két csapat tudott többet: a 2005/06-os szezonban a Chelsea (49) tavaly pedig a Manchester City (52). A vörösök négy ponttal előzik a címvédőt, és a győzelmükkel a karácsonyt biztosan az élen tölthetik.

Az elmúlt négy szezonban mindig az a csapat nyerte a bajnoki címet, amelyik a karácsonyt az élen töltötte. Ez jó előjel lehet a Klopp-csapat számára, noha azt is hozzá kell tenni, hogy legutóbb épp a Liverpoollal fordult elő, hogy karácsonykor az első helyen állt, mégsem tudta megnyerni a bajnokságot. Összességében pedig már háromszor fordult elő hasonló a vörösökkel. Erre ezúttal is sor kerülhet, mert rettentő szoros a küzdelem.

Ráadásul most jön az év legnehezebb része, amikor sorban jönnek a mérkőzések az angol csapatoknak. A Manchester Cityre a Crystal Palace, a Leicester City és a Southampton vár, papíron mindegyik meccsen a címvédő lesz az esélyes. A Liverpoolnak valamivel nehezebb dolga lesz, hiszen a Wolverhamptont követően a Newcastle, majd az Arsenal vár Salahékra. 

Január 3-át pedig már most érdemes a naptárakba vésni, ugyanis a ManCity hazai pályán fogadja majd a Liverpoolt.

via goal.com

Hozzászólások