Premier League - Salah annál is nagyobb király, mint azt eddig gondoltuk
Salah annál is nagyobb király, mint azt eddig gondoltuk
Fotó: Europress/AFP

Salah annál is nagyobb király, mint azt eddig gondoltuk

Németh DánielNémeth Dániel
2019/01/03 14:37

Gyakori hiba, hogy egy támadó eredményességét csak és kizárólag a gólok alapján próbálják megítélni, miközben a modern labdarúgás egyre inkább maga mögött hagyja a (gólszerző) specialistákat. Mohamed Salah esetében sem szabad beleesni ebbe a csapdába, már csak azért sem, mert a Liverpool egyiptomi klasszisát nem csak a góljai teszik különlegessé.

Ha szezon előtt mondani kellett volna egy olyan játékost a Liverpoolból, akinek a szerepkörét egészen biztosan nem változtatja meg Jürgen Klopp, alighanem Mohamed Salahra érkezett volna a legtöbb válasz. Végtére is, az egyiptomi klasszis fantasztikusan teljesített a 2017/18-as idényben, számos gólpassz mellett 42 gólt szerzett és egy csomó egyéni díjat is bezsákolt.

000_19E466.jpg Fotó: Europress/AFP

Klopp azonban másképp gondolkozott. Azt követően, hogy nyáron több poszton bővült a variációs lehetősége, Salah feladatkörét is átalakította. Leggólerősebb játékosát áttolta a támadósor közepére, a hamis kilencesként remeklő Roberto Firmino így egy sorral hátrébb került. Firminónak a régi-új szerepkör mellett arra is figyelnie kellett, hogy segítse Xherdan Shaqiri beilleszkedését.

Szezon elején még fel-fel csendültek kritikák, az utóbbi hónapokban mutatott játék azonban igazolta Klopp döntését, mind a három futballista ragyogóan teljesített, ami összességében a Liverpoolról is elmondható. "Idén egy picikét eltérő pozícióhoz kellett alkalmazkodnia" - magyarázta a német karácsonykor Salah szerepkörére utalva. "Nem sokban különbözik, de azért időről időre más."

skysports-mohamed-salah-liverpool_4535090.jpg Fotó: Sky Sports

A fantasztikus munkamoráljáról és sokoldalúságáról ismert Firmino alkalmazkodóképességében ezúttal sem kellett csalódni, tőle Klopp alighanem el is várta, hogy jól teljesítsen a 4-2-3-1-es játékrendszerben. Salah előrébb mozgatásában már több kockázat rejlett, mert az egyiptomi valamelyest távolabb került az általa eddig favorizált, de legalábbis megszokott szerepkörtől.

Salah kapu előtti hatékonysága végül a kilences poszton is megmaradt, de nem ez az igazán érdekes, hanem hogy ezen felül a játék több elemében is szárnyal a támadó. Legtöbbször Firminót szokás kiemelni a Liverpoolból a védekezésben nyújtott teljesítménye miatt, ebben a szezonban azonban a támadó harmadban Salah követte el a legtöbb labdaszerzést a Premier League-ben, így ő a visszatámadás királya (is).

000_1BV9Q9.jpg Fotó: Europress/AFP

"Összekötő-játékosként számítunk rá, ami nagyon fontos eleme a játékunknak" - nyilatkozta Klopp. "A hozzáállásával és a sebességével - különösen, ami az indulósebességét illeti - még mindig lenyűgöz minket. Nagyon fontos a jelenléte a befejezéseknél és a lehetőségek előkészítésénél egyaránt. Elég fiatal ahhoz, hogy fejlődjön. Nem csak a sebességről és a befejezésről van szó, hanem a labda megtartásáról is."

Az ellenfél tizenhatosán belül Salah rendelkezik a legtöbb labdaérintéssel ebben a szezonban, amihez nagy hatékonyság is társul, legyen szó gólszerzésről vagy a helyzetek kialakításáról. Utóbbira kiváló példa a Sadio Manénak adott passza az Arsenal elleni rangadón. Ebben a szezonban hét gólpasszt osztott ki, így már féltávnál megközelítette a tavalyi, 10 gólpasszos szezonját.

Salah nem csak a gólszerzésben képes kiemelkedő teljesítményre | Hosszabbítás

Pénteken a Liverpool 2-0-ra győzött a Wolverhampton otthonában, amivel három nagyon fontos pontot szerzett a listavezető, többek között biztossá vált, hogy a karácsonyt az első helyen várhatja. A mérkőzés főszereplője Mohamed Salah volt, aki gólja mellett egy gólpasszt is kiosztott. Utóbbi újabb bizonyítéka annak, hogy az egyiptomi klasszis nem csak a góljaival tud kárt okozni az ellenfelek védelmeiben.

Felépített akcióknál Salah alakította ki a második legtöbb helyzetet, és a nagy helyzetek kialakításában is második helyen áll a Premier League-ben. Az Opta várható gólok modellje szerint Salah várható gólpassz-mutatója 5,59 ebben a szezonban. Ez a legjobb mutató ebben az idényben. Az egyiptomi tehát úgy van harcban a gólkirályi címért, hogy közben a helyzetek kialakításában is elit szinten teljesít.

Az ősz nagy részében visszatérő vitatéma volt Salah formájának visszaesése, mostanra viszont csattanós választ adott a kritikusainak. Hétről hétre jobb teljesítményt nyújt, ezt bizonyítja az is, hogy ebben az idényben az Arsenal ellen ért legtöbbször labdához a tizenhatoson belül. Klopp úgy véli, a játékos decemberi formajavulásának hátterében az áll, hogy felkészülését jelenleg nem hátráltatják fizikai problémák.

skysports-mohamed-salah-liverpool_4535084.jpg Fotó: Sky Sports

"Szükség van a testre, és neki volt egy kis problémája szezon elején. Ha irodában dolgozol, és a vállad nem 100%-os, nincs nagy gond, ha nem az ügyesebb kezedről van szó. Egy profi futballistánál azonban ez 10-15%-ot is jelenthet. Világklasszis volt így is, de tudtuk, várnunk kell arra a pillanatra, amikor minden rendben lesz vele. Ez néhány hete következett be" - utalt vissza Klopp Salah BL-döntős vállsérülésére.

Az edző szavait alátámasztják a statisztikák: decemberben Salah minden más Liverpool-játékosnál több nagy intenzitású sprintet mutatott be. Egyszer 34,64 km/h-s sebességet mértek nála, amivel szintén csapata legjobbja volt. Salah tehát ragyogó formában kezdheti meg a 2019-es évet, és ebben hatalmas érdeme van Kloppnak, aki be merte vállalni a rendszere átalakítását is. Eddig minden remekül működik.

via sky sports

Hozzászólások