Premier League - Rasszista poszt miatt kerülhet bajba az angol válogatott sztárja
Rasszista poszt miatt kerülhet bajba az angol válogatott sztárja
Fotó: Europress/AFP

Rasszista poszt miatt kerülhet bajba az angol válogatott sztárja

Németh DánielNémeth Dániel
2020/02/11 12:08
"Ártalmas és veszélyes" posztot tett közzé az angol válogatott és a Tottenham középpályása, Dele Alli a Snapchaten, véli az egyik vezető antirasszista szervezet. Az ügy kapcsán az Angol Labdarúgó-szövetség (FA) vizsgálatot indított, és ugyan vannak enyhítő tényezők, a közelmúltban felállított precedens alapján akár az eltiltás is szóba jöhet.

Pár hónappal ezelőtt a Manchester City középpályása, Bernardo Silva került a középpontba egy kevésbé ízléses poén miatt. A portugál játékos Twitteren tett közzé egy posztot, melyben a francia válogatott Benjamin Mendy gyerekkori fotója mellé egy spanyol csokidrazsé figuráját másolta. Silva viszonylag gyorsan törölte a posztot, majd egy újabb bejegyzésben világossá tette, csupán viccelődött csapattársával és barátjával, a vizsgálatot azonban nem kerülte el. Sőt: egy mérkőzésre eltiltották a bejegyzés miatt.

Az ügy azért érdekes, mert Mendy vette a lapot, előbb nevetős szmájlikkal reagált a képre, majd később nyíltan kiállt a csapattársa mellett. Már csak ez alapján is nyilvánvaló volt, hogy Silva nem rasszista indulatokból tette közzé a bejegyzését, azonban önmagában a tartalom sértő lehetett, és mivel egy potenciálisan milliós közönséget elérő felületen tette azt közzé, felelősségre vonták miatta. Amennyiben egy zárt csoportban, vagy kizárólag a csapattársnak küldte volna át a képet, elkerülhette volna a büntetést.

18799460-0-image-a-49_1569192745751.jpg Fotó: Daily Mail

Alli esete két lényeges ponton is eltér Silva szóban forgó posztjától. Maga a poszt sokkal inkább bántó lehet annak alanyára nézve, viszont a portugállal ellentétben egy privát Snapchat-csoportban osztotta meg a videót. Utóbbi enyhítő tényezőnek bizonyulhat, ahogyan az is, hogy Alli gyorsan törölte a kifogásolható tartalmat (persze az internet nem felejt) és a kínai közösségi oldalon, a Weibón közzétett videóban elnézést kért azoktól, akiket megsérthetett. Ez a két körülmény mindenképpen mérsékelheti a várható büntetés mértékét.

"Nem volt vicces. Ezt rögtön felismertem, ezért leszedtem a videót. Cserben hagytam saját magamat és a klubomat. Nem szeretném, hogy az emberek ezt gondolják rólam. Ilyennel nem lenne szabad poénkodni" - jelentette ki a bocsánatkérő videóban Alli.

Az angol válogatott középpályás a Snapcheten közzétett posztjában a koronavírussal poénkodott. Arcát orvosi maszkkal takarta el, majd a videóban ráközelített egy közelben ülő ázsiai férfira. "Ennek a vírusnak gyorsabbnak kell lennie, hogy elkaphasson" - jegyezte meg, majd rámutatott egy flakon kézmosó gélre. Ez a poszt a Football Against Racism in Europe szerint kimerítette a rasszizmus fogalmát, ezért Piara Powar, a szervezet elnöke kezdeményezte, hogy az FA vizsgálatot indítson az ügyben.

"Ez az eset sokban hasonlít Silva helyzetéhez. Úgy gondolom, az FA meg fogja büntetni, nem látok okot az ellenkezőjére. Ez a fajta rasszizmus egy másik közösséget célzott meg, ráadásul egy olyan embertől érkezett, akinek ezzel jobban tisztában kellene lennie. Egyértelmű, hogy Dele videója nagyon ártalmas volt. Azért gúnyolódott egy népcsoporton, mert épp egy fertőző vírusnak vannak kitéve, ráadásul egy ismeretlen és tetszőlegesen kiválasztott kelet-ázsiai embert is szerepeltetett" - mondta Powar.

"A kelet-ázsiai háttérrel rendelkező embereket ért rasszizmus gyakran marad észrevétlen, éppen ezért ennyire veszélyes" - tette hozzá.

Várhatóan a Tottenham részéről is lesznek további intézkedések azt követően, hogy a játékos szerdán visszatér a klub edzőközpontjába. "Dele felismerte, hogy rosszul döntött, azóta kétszer is elnézést kért" - mondta a Spurs szóvivője. Közleményében csalódottságának adott hangot a Kick it Out nevű antirasszista szervezet is, hozzátéve, azzal viszont elégedettek, hogy "Dele elismerte a hibáját és elnézést kért az incidens miatt." A szervezet szerint a közösségi médiának nagy hatalma van, ezért kell különösen körültekintően bánni a posztokkal.

000_1ON18C.jpg Fotó: Europress/AFP

Alli egyébként alig egy hete kritizálta keményen a Kick it Outot, amiért szerinte nem tettek eleget a rasszizmus megfékezésére. "A futballban lévő rasszizmus időnként gyengül, máskor erősödik. Azonban mindig ott van, és az az érzésem, hogy amikor középpontba kerül, akkor még jobban elharapódzik. Értem, hogy mit szeretnének elérni a transzparensekkel, de ezek az akciók nem igazán jelentettek különbséget. Úgy érzem, többet kell tenni annak érdekében, hogy valójában kirúgjuk a futballból rasszizmust" - magyarázta az OTRO YouTube-csatornán. 

A meggondolatlan poszt után a pénzbüntetésre mindenképpen számíthat Alli, a kérdés inkább az, eltiltják-e a videó miatt. Silva esetét figyelembe véve erre az eshetőségre is készülnie kell a Tottenhamnek, ami komoly csapás lenne a Harry Kane-t jó ideje nélkülöző londoniaknak.

via Telegraph

Hozzászólások