Premier League - Rashfordnál is nagyobb ígéretnek tartják a Manchester United fiatal tehetségét
Rashfordnál is nagyobb ígéretnek tartják a Manchester United fiatal tehetségét
Fotó: Europress/AFP

Rashfordnál is nagyobb ígéretnek tartják a Manchester United fiatal tehetségét

Németh DánielNémeth Dániel
2019/11/10 10:47
Mason Greenwood csütörtökön gólt és gólpasszt jegyzett a Manchester United-Partizan Beograd mérkőzésen, ezzel megdöntötte Wayne Rooney 2004-es klubrekordját. A találkozót követően edzője, Ole Gunner Solskjaer és az MU-ikon Paul Scholes egyaránt dicsérte a fiatal tehetséget, utóbbi szerint a kapu előtt idővel jobb játékos lehet, mint Marcus Rashford.

A Manchester United könnyedén, 3-0-ra legyőzte a Partizant az Európa-ligában, így Solskjaer csapata négy fordulót követően bebiztosította továbbjutását a csoportból. A csütörtöki összecsapás hőse az a Mason Greenwood volt, aki a 21. percben gólt szerzett, a 33. percben pedig előkészítőként jeleskedett Anthony Martial találatánál. Ezzel - 18 évesen és 37 naposan - a klub történetének legfiatalabb játékosa lett, aki góllal és gólpasszal zárt egy európai kupamérkőzést, Wayne Rooney 2004-es rekordját átadva a múltnak.

Paul Scholes, a Manchester United legendás középpályása a találkozót követően a 18 éves játékos helyzetkihasználását dicsérte. "Ha van valami, ami hiányzik Marcus [Rashford] játékból, az a nyugalom a kapu előtt. Úgy gondolom, hogy Greenwod gólerősebb támadó lesz nála" - jelentette ki a BT Sport szakértőjeként dolgozó Scholes.

Nyáron a Manchester United vezetősége rengeteget költött a védelem megerősítésére (Harry Maguire és Aaron Wan-Bissaka is borsos áron érkezett), a támadósorból viszont többnyire távozók voltak, Romelu Lukakut és Alexis Sánchezt is elengedték az Interhez. Rövid távon ezzel mindenképpen gyengültek a manchesteriek, a Telegraph szerint azonban Solskjaer kifejezetten Greenwood fejlődése érdekében nem ragaszkodott egy új csatár leigazolásához, bízva abban, hogy a fiatal tehetség egy-két éven belül berobban. 

"Mason nagy jövő előtt áll. Vannak azonban olyan helyzetek, amelyek nem alkalmasak a bevetésére. Tudja, hogy ezért nem játszott sokat, türelmesek vagyunk vele szemben" - mondta az MU edzője. "Nehéz időszakon vagyunk túl. Anthony [Martial] sérült volt, viszont ekkora súlyt nem helyezhettünk a vállaira. Meg kell találnunk az egyensúlyt a játék, a pihenés és az edzések között. Szoknia kell még a férfiak játékát. Tavaly az U18-ban játszott, most pedig napi szinten edz a felnőttekkel, de ez nem egy kapcsoló, amit csak úgy átállítunk."

"Minden nap edzeni kell, hogy elfogadjon egy ehhez hasonló csoport. Egyértelmű, hogy a jobb oldalon számolhatunk vele. Dan [James] pihenőt kapott, mert az én elképzeléseimhez mérten túl sokat játszott. Mason kevesebb lehetőséget kapott, de hiszem, hogy egy napon topjátékos lesz belőle. Nagyon higgadt a befejezéseknél, teljesen természetes ez számára. Jobb vagy bal láb, szerintem azt sem tudja, melyik az ügyesebb, ami megnehezíti a védők dolgát. Pozitívum, hogy az Old Traffordon, 62 ezer néző előtt sem fagy le, ugyanúgy higgadt marad."

000_1M32FH.jpg Fotó: Europress/AFP

"Mindig az eredményeket nézik, ugyanakkor a klub DNS-ében, ha úgy tetszik a filozófiánkban benne van az is, hogy a megfelelő hozzáállású fiataloknak lehetőséget kell adni. Ha ez pár évig eltart, akkor is megéri számunkra. Ha minden nap bizonyította volna edzéseken, hogy ő a legjobb megoldás, mostanra kezdő lenne, de egy fiatal srácnál természetes dolog a hullámzás" - tette hozzá Greenwoodra utalva. 

Nyilatkozatában a norvég edző külön hangsúlyozta, hogy türelemre van szükség, mert a fiataloktól még nem várható el a kiegyensúlyozottság. "Egy fiatal csapatnál előfordul a ránk is jellemző hullámzás. Nehezítette a helyzetünket néhány sérülés, ami még inkább a fiatalítás felé kényszerített minket. Még a Partizan ellen is figyelmetlenek voltunk. Nem tudjuk hétről hétre átmenteni a jó formát, de idővel az is meglesz. Folyamatos a fejlődés, és azt hiszem, hogy ha sikerül túljutnunk ezen, nagyon sokat tanulhatnak a srácok ebből az időszakból."

via Telegraph

Hozzászólások