Premier League - A ManCity címvédésébe kerülhet a Laporte sérülése után kialakult védőkrízis
A ManCity címvédésébe kerülhet a Laporte sérülése után kialakult védőkrízis
Fotó: Europress/AFP

A ManCity címvédésébe kerülhet a Laporte sérülése után kialakult védőkrízis

Németh DánielNémeth Dániel
2019/09/21 10:23
Pep Guardiolának már a John Stones-Nicolás Otamendi kettős szerepeltetése is álmatlan éjszakákat okozhatott, az angol válogatott játékos sérülésével azonban létszámban is elfogytak a belső védői. Cikkünkben összefoglaljuk, miért olyan fontos Aymeric Laporte a manchesteriek rendszerében, miért nem tudják őt egy az egyben pótolni és kik jöhetnek szóba vészmegoldásként.

José Mourinho a szezon elején kijelentette Manchester City a B-keretével is esélyes lenne a bajnoki címre. Valószínűleg a portugál ezzel valamelyest volt csapatát, a Manchester Unitedet próbálta megfricskázni, ugyanakkor azt el kell ismerni, Pep Guardiolának szinte minden posztra jut két klasszisa. Az előző idényben úgy sikerült átvészelni a 2017/18-as Premier League-szezon egyik, ha nem a legjobb játékosának sérüléseit, hogy a ManCity semmilyen szinten nem mutatta a visszaesés jeleit. Sőt, bizonyos tekintetben jobb volt, mint valaha.

Otamendin a világ szeme

Valahol megnyugtató, hogy még a Citynek is akad olyan játékosa, akit nem tud rögtön pótolni, hiába van hihetetlenül mély kerete. Meglepő lehet, hogy ez nem a világ talán legjobb támadó középpályása, hanem egy olyan belső védő, aki még a hazájában is alulértékeltnek számít, legalábbis ha a válogatottságot vesszük alapul. Valószínűleg Aymeric Laporte sérülése sem fogja földhöz vágni a manchesterieket, azonban Guardiolának igencsak törnie kell a fejét, hogy ideális megoldást találjon. Főleg, hogy szeptember közepére egyetlen egészséges belső védője maradt.

Mindössze egy, inkább a Harcosok klubjába való középső védője maradt a Manchester Citynek | Hosszabbítás

Pep Guardiola nem fizetett volna 75 millió fontot Virgil van Dijkért, és 80 milliót sem Harry Maguire-ért. A Manchester City pedig két első számú középső védőjének sérülése miatt most bajban van, mert a Premier League címvédője nem igazolt senkit a nyáron a klubtól távozó Vincent Kompany helyére.

Ő egyébként az a Nicolás Otamendi, aki jobb napjain képes kiváló teljesítményekre, a profilja alapján azonban inkább illene egy üsd-vágd, nem apád típusú csapatba, amitől valljuk be, elég távol áll ez a mostani ManCity. Amennyiben a statisztikákra pillantunk, elsőre úgy tűnhet, Otamendi nem csak, hogy remekel Guardiola rendszerében, de egyenesen a csapata legjobb védője. Neki van a legmagasabb hatékonysága a szereléseknél (94%) és a megnyert párharcok tekintetében is kiemelkedően erős az argentin bekk.

Azonban nem véletlenül mondják, hogy a kapusok mellett a belső védőket a legnehezebb statisztikák mentén értékelni. A számok rengeteget elárulnak egy játékos teljesítményéről, viszont egy védő esetében egy sor tényező befolyásolhatja azokat, kezdve a játékrendszertől, egészen az egyének stílusáig. De ami a legfontosabb, statisztikailag igen nehéz leírni, hogyan helyezkedett a védő, márpedig az nem elhanyagolható tényező, ha egy játékos már azt megelőzően elhárítja a veszélyt, mielőtt az igazából kialakulhatott volna.

Amiben Laporte fényévekkel jobb

Laporte a helyezkedés terén egyértelműen jobb Otamendinél, ráadásul, amíg az argentin védő kifejezetten agresszív (és itt most nem feltétlenül a durvaságaira gondolunk), addig a francia játékos megfontoltabban és higgadtabban megy bele a párharcokba. Laporte egyik legnagyobb erénye Guardiola szemében, hogy képes stabilitást nyújtani a fel-fel lépő szélsővédők mögött. Mivel a City szélsőhátvédjei olykor jóformán szélsőként játszanak, gyakran a belső védőkre hárul a feladat, hogy megoldják a társak védőfeladatait is.

02-Laporte-defensive-actions.png Fotó: Statsbomb

Ez általában egy az egy elleni szituáció, ami a korábban balhátvédként is sokszor bevetett Laporte számára sokkal természetesebb szerep, mint mondjuk a világéletében belső védőként szereplő Otamendinek. Laporte a támadások felépítéséből is sokkal nagyobb mértékben tudja kivenni a részét, ami elképesztően fontos Guardiola rendszerében. Gyakran a védőkre hárul az a feladat, hogy felhozzák a labdát, ezzel mozgásra kényszerítve a védekező fázisban lévő csapatot, majd a megnyíló területekre juttassák a labdát. Ehhez a feladathoz kifinomult passzjáték szükséges.

Laporte ilyen téren párját ritkító hatékonysággal dolgozik, az előző idényben átlagban 9,86 alkalommal juttatta a labdát a támadó harmadba, miközben Otamendinél 6,39, míg Stonesnál 5,41 ez a szám. Az olló a kapu előtt nyílik ki igazán, ahol Laporte lényegesen aktívabban veszi ki a részét a manchesteriek támadásépítéséből: a hosszú passzoknál és a tizenhatos előtti passzoknál is hatékonyabb. De, hogy az ultimate érvet se hagyjuk ki: Laporte bal lábas, ami óriási előny a milliszekundumokat előszeretettel méricskélő Guardiola szemében.

Nem működött, de azért most nagyobb a baj

John Stones sérülése tovább mélyíti a City problémáit, hiszen Otamendi maradt az egyetlen bevethető belső védő a keretben. Azzal együtt is, hogy igazából már a Stones-Otamendi kettős sem volt egy életbiztosítás a védelem tengelyében: akkor, amikor ez a két játékos egyszerre szerepelt a kezdőben - az utóbbi időben ez egyre ritkább volt egyébként - a manchesteriek 1,1 gólt kaptak mérkőzésenként, a győzelmi mutatójuk pedig 68% volt. Ezzel magasan a leggyengébben teljesítő belső védő páros voltak az utóbbi két idényben a manchesterieknél.

000_1JL4RT.jpg Fotó: Europress/AFP 

Ezzel együtt az még nagyobb bajt okozhat a City védelmében, hogy a vészmegoldások sem kimondottan kecsegtetőek. A szélső hátvédek közül ugyanis Benjamin Mendy, Oleksandr Zinchenko és Joao Cancelo sem az a kimondott védőtípus, talán még a háromvédős rendszerben próbálgatott Kyle Walker kecsegtet a legnagyobb reménnyel. Guardiolát ismerve várható volt, hogy egy sorral feljebb keresi majd a megoldást, például a Rodri érkezésével háttérbe szoruló Fernandinhóban. A Shakhtar Donetsk ellen valóban a brazil kapott lehetőséget.

"Védekező középpályás, ezt mindenki tudja, engem is beleértve. Azonban úgy gondolom, megvannak az adottságai, hogy ezen a poszton szerepeljen. Intelligens, gyors, jól fejel és használható a támadásépítésben. Azt is érti, mi történik előtte. Mindkét poszton képes játszani" - nyilatkozta Guardiola. Vélhetően elsősorban azért esett Fernandinhóra a választása, mert a lehetőségek közül messze az ő passzjátéka a legjobb. Ebben a tekintetben valószínűleg Laporte pótlására is alkalmasabb lehet, mint a limitáltabb eszköztárral rendelkező Otamendi. 

Ezen múlhat a címvédés?

Guardiolától nem áll messze az a megoldás, hogy klasszis védekező középpályásokat visszarendel a védelem tengelyébe. Javier Mascheranóra nyilván mindenki emlékszik, az argentin játékos hosszú éveken át volt meghatározó játékos a Barcelona védelmében. Rajta kívül Yaya Touré is játszott vészmegoldásként védőt, ráadásul az elefántcsontparti klasszisnak a 2009-es Bajnokok Ligája döntőjében is be kellett ugrania a sérülések miatt. Sok panasz nem érkezhetett a teljesítményére, a katalánok pedig 2-0-ra megnyerték a találkozót.

000_1KD3N7.jpg Fotó: Europress/AFP

Ha Fernandinho be is válna, akkor is vékony jégen táncol a City, Laporte-ra ugyanis egészen februárig nem számíthat. Ez pedig felveti a kérdést, valóban favoritnak számít-e a Premier League-ben. Bár a Liverpoolnak is megvannak a maga problémái, egyelőre nagyon jól átvészelte azokat, öt forduló után hibátlan teljesítménnyel vezeti a bajnokságot, öt ponttal megelőzve a Cityt. Noha májusig még nagyon sok minden megtörténhet, ez döntő különbség lehet az angol bajnokságot vélhetően a 2019/20-as szezonban is letaroló csapatok között.

Hozzászólások