Premier League - Rafael Benítez egymaga tartja életben a Newcastle Unitedet
Rafael Benítez egymaga tartja életben a Newcastle Unitedet
Fotó: Europress/AFP

Rafael Benítez egymaga tartja életben a Newcastle Unitedet

Mátrai MárkMátrai Márk
2019/04/23 09:30

Rafael Benítez volt és jelenlegi csapatának győzelmével biztossá vált, hogy a Newcastle United jövőre ismét a Premier League-ben fog játszani. A Newcastle a Southamptont győzte le szombaton 3-1-re, majd vasárnap a Liverpool aratott 2-0-s diadalt a Cardiff City ellen, amivel biztossá vált a „szarkák” bentmaradása.

Rafá Benítez az egyik legsikeresebb edző az európai futballban az utóbbi 15 évben. Dolgozott Spanyolországban (Valencia, Real Madrid), Angliában (Liverpool, Chelsea, Newcastle United), és Olaszországban (Internazionale, Napoli) is. A madridi és a milánói kalandok kudarcnak bizonyultak, ám a többi állomásán trófeákkal kikövezett volt az útja.

Az összesen 13 trófeát nyert spanyol edző 2016 tavaszán érkezett Newcastle-be, amikor a klub kieső helyen állt. Benítez annak ellenére nem tudta az élvonalban tartani őket, hogy az utolsó hat mérkőzésén veretlen maradt a csapat, a Tottenham ellen az utolsó körben aratott 5-1-es győzelem volt a legemlékezetesebb.

Benítez szabadügynökké vált a kieséssel, ám a szurkolók szeretete meggyőzte, hogy a rettenetes tulajdonossal, Mike Ashley-vel való kínok ellenére maradjon a Championshipben is a klub menedzsere. A büszkeség ilyen mértékű lenyelése ritkaságnak számít az edzői körökben a legmagasabb szinten, főleg egy Bajnokok Ligáját, és spanyol bajnokságot nyerő edzőt illetően.

Benítezt Liverpoolban is imádták a szurkolók, és Newcastle-ben sincs ez másként. Annak ellenére, hogy egy visszafogott emberről, látványos játékot nem játszató, játékosoktól is távolságot tartó edzőről beszélünk, valami különleges módon mégis képes maga mellé állítani a szurkolókat.


rb.jpg „Követni fogunk mindenhova, mindig számíthatsz ránk. A sok hazugság ellenére, amit mondanak nekünk, soha sem kételkedünk benned. Veled vagyunk.”Fotó: Google

Megnyerték a Championshipet, és azóta már a második szezonját tölti a klubnál a spanyol a Premier League-ben, súlyosan limitált büdzsével és tulajdonosi káosszal. Ashley több edző munkáját is ellehetetlenítette, és Benítez messze végzi a legjobb munkát Ashley 2007-es érkezése óta, pedig alatta volt talán a leggyengébb a játékoskeret, ám a spanyol olyan jó, hogy képes felülemelkedni a klubon belüli problémákon.

A klub közel állt egy tulajdonosi váltáshoz 2017 decemberében, ám Amanda Stavely kihátrált a tárgyalások hajrájában, amikor nem tudott megegyezni Ashley-vel, ugyanis Stavely megijedt, hogy ha kiesik a klub a másodosztályba, akkor túl sokat fizetne a klubért. Stavely ajánlata 250 millió font volt, ám a klub értéke 100 millióra zuhant volna egy kieséssel (Benítez parádés tavasszal a 10. helyre kormányozta a csapatot).


ma.jpg Mike Ashley tulajdonosFotó: Google

A könyvelések alapján Ashley érkezése óta 4 millió font profitot regisztrált a klub, azonban az adózás előtti adatok alapján 2010 és 2017 között csak 5 csapat generált nagyobb adózás előtti profitot (West Brom, Southampton, Manchester United, Arsenal, Tottenham), jóval többet kellett volna a játékoskeret megerősítésére fordítani.

Ashely érkezése előtt a klub a 14. leggazdagabb volt a világon, 19 millió fonttal lemaradva a 10. helyezett mögött. Most 263 millió font a hátrány a 10. helyezettel szemben, miközben a klub a 19. helyen áll a listán, a Napoli előtt.

táblázat.png Bajnoki helyezések Mike Ashley előtt (2006-2007 szezon az utolsó), és érkezése után. A két Championship bajnoki címet 21. helyként értékeltük az egyszerűség kedvéért.Fotó: Mátrai Márk

Eredmények nemzetközi kupákban Ashley érkezését megelőző 12 évben:

-          Bajnokok Ligája: Első csoportkör (1997-98), második csoportkör (2002-03)

-          UEFA-Kupa: Elődöntő 2003-04, negyeddöntő (1996-97, 2004-05), 3. forduló 1999-2000), 2. forduló 2006-07 (UEFA Intertoto-Kupa megnyerése után)

-          UEFA Intertoto-Kupa: Döntő (2001-02), Elődöntő (2005-06)

-          Kupagyőztesek Európa-Kupája: 1. forduló (1998-99)

 

Eredmények nemzetközi kupákban Ashley érkezése óta (szintén 12 év):

-          Európa-liga negyeddöntő 2012-13

 

Az átlagos bajnoki helyezés Ashley alatt 14,25. hely, előtte 8,167. hely, továbbá Ashley-vel kétszer is sikerült kiesniük. Egy olyan klub, ahol olyan játékosok játszottak az utóbbi 25 évben, mint Alan Shearer, David Ginola, Teddy Sheringham, Andy Cole, Les Ferdinand, vagy éppen Michael Owen, sokkal többre hivatott, és a mindenkori tulajdonosnak eszerint kellene dolgoznia.

msmo.jpg Alan Shearer a Premier League leggólerősebb játékosa, Michael Owen pedig az egyetlen Aranylabdás, aki a Newcastle színeiben játszott karrierje bármely pontjánFotó: Google

 

tábla.png A táblázat a 10 leggyakrabban pályára küldött játékosért kifizetett átigazolási díjak alapján áll össze. Az, hogy a Newcastle csupán 38 millió fontot költöttek el a 10 alapemberükre, ami a 3. legkevesebb a bajnokságban, az egészen döbbenetes, miközben valójában a 13. helyen állnak, tavaly pedig a 10. helyen végeztek, az mind Benítez munkáját dicséri.Fotó: Mátrai Márk 

Várható pontok alapján tavaly a 12. helyen kellett volna végezniük, ami 10. lett a valóságban, ám a bajnokság utolsó hónapjaiban parádés formát mutattak, ahogy idén is. Úgy állnak a 13. helyen, hogy várható pontok alapján 16. helyen kéne.

rb1.jpg Rafá BenítezFotó: Google 

Newcastle, ahol az egyik legjobb szurkolótábor van egész Angliában, fellélegezhet a bentmaradást illetően. Azonban Benítez jövője minden évben kérdés, hiszen a sikeres edző szeretné, hogy a klub ambíciózusabb legyen, és próbáljon a tabella felső részébe kerülni, versenyezbe a Wolves-szal, a Leicesterrel, az Evertonnal, és a West Ham Uniteddel, elsősorban az átigazolási piacon mutatott aktivitás szempontjából.

A csapat két kulcsjátékosa a West Bromwich-ból kölcsönben érkező Salomon Rondón, és Ayoze Pérez, a januárban érkező Miguel Almirónról pedig sokat fogunk még hallani.

A Newcastle egyelőre fellélegezhet, de mindenképpen meg kell tartania klasszis edzőjét, különben ismét a kiesés szele fújhat a Tyne and Wear vidéken.


Hozzászólások