Premier League - Pochettino csapatának az a legnagyobb problémája, hogy nem igazán Pochettino-csapat
Pochettino csapatának az a legnagyobb problémája, hogy nem igazán Pochettino-csapat
Fotó: Europress/AFP

Pochettino csapatának az a legnagyobb problémája, hogy nem igazán Pochettino-csapat

Németh DánielNémeth Dániel
2019/10/09 13:59
Mauricio Pochettino éveken keresztül erőn felül teljesített a csapatával, és az előző idényben elért sikereket követően valamelyest váratlanul jött a hirtelen visszaesés. Adam Bate, a Sky Sports szakírója úgy látja, a londoniak legnagyobb problémáját az intenzitás csökkenése okozza, ami meggátolja a Tottenhamet abban, hogy igazi Pochettino-csapatként működjön.

Szeptember óta zsinórban negyedik alkalommal fordult elő, hogy a Tottenham kezdőcsapatának átlagéletkora meghaladta a 28 évet. Mauricio Pochettino első három idényében a Spurs rendelkezett a legfiatalabb kezdőcsapattal a Premier League-ben, jelenleg viszont a negyedik legidősebb a ligában. Ez egy olyan alapvető változás, ami még a világ legnagyszerűbb edzőit is próbára tenné, mint ahogyan láthatóan próbára is teszi. Ezt a helyzetet kellene valahogyan kezelnie a Spurs klasszis menedzserének.

Pochettino szeret és tud is fiatal játékosokkal dolgozni, akiket sokkal könnyebb taktikailag a saját képére formálnia. A Spursnél természetesen a korlátozott anyagi lehetőségek miatt kezdtek a fiatal játékosokra építeni, az argentin szakember azonban maga is szkeptikusan áll a rutinos futballistákhoz, függetlenül attól, milyen munkamorállal rendelkeznek. Előfordult már, hogy azért mondott le egy elismert középpályásról, mert úgy érezte, nincsenek meg a lábai ahhoz a játékintenzitáshoz, amit megkövetel a csapatától.

skysports-mauricio-pochettino_4798073.jpg Fotó: Sky Sports

Vagyis a fiatal játékosok tanulékonysága és formálhatósága csak részben magyarázza, miért szeret velük dolgozni az argentin szakember. Az energiájukat és a terhelhetőségüket legalább ennyire kedveli Pochettino, nem is véletlenül, hiszen a filozófiájának a gyorsaság az egyik alapja. Egy jól felkészített, vérbeli Pochettino-csapat ellen rémálom pályára lépni, mivel véget nem érően presszingelnek és állandóan mozgásban vannak. Ez már a Pochettino-féle Southamptonra is jellemző volt, a Tottenhamnél pedig végképp az edző védjegyévé vált.

A klubnál eltöltött évei során ez a filozófia volt az a biztos pont, ami köré minden más is szerveződött. Az a csapat viszont, amit a Brighton ellen láthatott a közönség, csak árnyéka volt a korábbi Pochettino-csapatoknak. Ráadásul nem csak egy egyszeri kisiklásról van szó, mert a Spurs játéka valóban megváltozott az előző idényekhez képest. Kevésbé intenzívek a letámadásaik, emiatt kevesebb labdát szereznek a kapu előtt, így kevesebb helyzetet alakítanak ki és az ellenfelek is sokkal könnyebben alkalmazkodnak hozzájuk.

A letámadás-sorozatok száma - amikor az ellenfél egy sorozat alatt legfeljebb három sikeres passzal rendelkezik, és a saját kapuja előtt 40 méteren belül veszít labdát - ijesztő mértékben csökkent. Ezen kívül a statisztikákból az is világosan kiderül, hogy a Tottenham-játékosok sokkal ritkábban szereznek labdát az ellenfél térfelén, a támadó harmadban. Miközben Pochettino alatt mérkőzésenként nagyjából 4 labdaszerzést harcolt ki a londoni csapat az előző idényekben, az idei évben ez a szám 2,88-ra csökkent. Ezt a védekezés és a támadás egyaránt megsínyli.

skysports-tottenham-possession-won_4798079.jpg Fotó: Sky Sports

Hatékonyság tekintetében a Spurs lemaradt a riválisaitól, márpedig Pochettino számára talán épp ez a legfontosabb. Bárkit kérdezünk arról, mi teszi nagyszerű edzővé José Mourinhót, a két BL-győzelem biztosan benne lesz a válaszban. Ugyanez elmondható Pep Guardioláról is, Jürgen Klopp pedig mostanra a Dortmundnál és a Liverpoolnál is nyert nagy trófeát. Pochettino mögött nem áll kidekorált vitrin, cserébe viszont egy olyan játékrendszerrel rendelkezik, ami megkérdőjelezhetetlenül az övé, és ami megkülönbözteti a többi csapattól.

Bár címeket nem hozott a Spursnek, kihozta a keretben rejlő potenciált, ezért jó okunk volt azt gondolni, hogy pénzzel és némi szerencsével nagyobb sikerek is elérhetőek lennének. Mert ha akadnak is olyan rutinosabb játékosok, akik nehezen törnek ki a megszokott sémákból, azok, akik ebben a rendszerben nőttek fel, más helyzetben vannak. Hihettük, hogy idővel kialakulhat a fiatalos lelkesedés és a tapasztalat tökéletes keveréke, amivel megvalósulna az a helyzet, hogy fizikálisan és mentálisan is készen áll a csapat a feladatra.

Ezt a logikát azonban a Tottenham visszaesése most megkérdőjelezi. Egyes szakértők szerint a probléma gyökerét a színfalak mögött kell keresni, ugyanis azok a játékosok, akik a szerződésük utolsó évébe értek, egyszerűen már nem eléggé elkötelezettek a Spurs rendszere és játéka iránt. Hiba lenne lebecsülni a keretre gyakorolt hatását ennek a jelenségnek, ezzel együtt a menedzser sem teljesen ártatlan a kialakult helyzetben, mivel most került abba a helyzetbe, amikor a finomhangolás a feladata.

000_1KY4HM.jpg Fotó: Europress/AFP 

Az biztos, hogy felismerte a változás szükségességét. Azonban hosszú időn keresztül élt a narratíva, hogy a Spurs egy fiatal csapat, amelynek még tanulnia kell az apró részleteket, így ezek után most furcsán hat az a konklúzió, hogy azért nem tud dolgozni, mert a játékosai túl idősek. Amennyiben az a helyzet, hogy Pochettino filozófiája a fiatalokkal működik legjobban, felmerül a kérdés, determinálja-e azt, mit érhet el a csapatával. Ha az a célja - márpedig az -, hogy nagycsapatnál dolgozzon, vajon ez a jelenség hátráltatni fogja az eredmények elérésében?

Ezek a kérdések most óhatatlanul ott lebegnek körülötte. Azonban bármi is történjék, a Spursnél hagyott öröksége érinthetetlen, hiszen hosszú éveken keresztül teljesített erőn felül a csapatával, és ezt a múltat semmi sem fogja megváltoztatni. Viszont még így is fennáll a veszély, hogy az az edző, akit a sportág következő meghatározó figurájának tartottak, az idei szezon következtetéseinek fényében más elbírálás alá esik majd, ami így a jövőjét is érinteni fogja. Pochettino hírneve ugyanis ezzel a teljesítménnyel komoly csorbát szenvedhet.

via Sky Sports

Hozzászólások