Premier League - Petr Cech: Abramovich nem akart az Arsenal mezében látni
Petr Cech: Abramovich nem akart az Arsenal mezében látni
Fotó: Europress/AFP

Petr Cech: Abramovich nem akart az Arsenal mezében látni

Németh DánielNémeth Dániel
2019/05/09 18:44
Petr Cech szezon végén befejezi pályafutását, ráadásul jó eséllyel egy európai kupadöntővel tehet pontot eredményes karrierjére. Ebből az alkalomból a Guardian közölt vele egy hosszú interjút, melyben elmondta, miért nem nézte vissza BL-döntőit, mi változott a játékában 2006-os sérülése után és hogyan reagált a Chelsea tulajdonosa, amikor közölte távozási szándékát.

Azok után, ami a Bajnokok Ligájában történt az elmúlt napokban, elég nagy bátorság lenne kijelenteni, hogy az Arsenal fél lábbal az Európa-liga döntőjében érezheti magát, de azért az egészen bizonyos, hogy a hazai pályán elért 3-1-es siker után kedvező helyzetből várhatja a folytatást. Ez azt jelenti, hogy Cech európai kupadöntővel zárhatja pályafutását, ráadásul akár az is előfordulhat, hogy mindezt korábbi csapata, a Chelsea ellen teheti meg. Szép búcsú lenne, az egészen biztos.

"Nem tudom, hogy ez lenne-e az álom forgatókönyv. Egy európai kupadöntőben játszhatod pályafutásod utolsó meccsét, az ellenfél pedig a Chelsea, amihez érzelmileg is kötődsz. Valószínűleg egy kicsit túl sok, de ha megtörténik, akkor megtörténik." - nyilatkozta a kapus.

000_Par629191.jpg Fotó: Europress/AFP

Cech a csütörtöki eredményektől függetlenül is az éra egyik legjobb kapusaként vonul be a történelemkönyvekbe. A Premier League-ben 202 mérkőzést hozott le kapott gól nélkül, előnye szinte egy teljes szezon - 33 meccs - a második helyen álló hálóőrhöz képest. 2004-ben, a Rennes csapatától igazolt a Chelsea-hez, melynek színeiben 494 alkalommal lépett pályára. Olyan játékosok mellett számított hosszú időn keresztül alapembernek, mint John Terry, Frank Lampard és Didier Drogba.

Eredményeit napestig sorolhatnánk, de ami talán még ennél is érdekesebb, az ahogyan ő maga viszonyul sikereihez. Saját bevallása szerint például egyszer sem nézte vissza karrierje legnagyobb győzelmét, a 2012-es Bajnokok Ligája-döntőt, amit csapata büntetőpárbajban nyert meg a Bayern München ellen. Cech oroszlánrészt vállalt a sikerből, hiszen a meccsen bemutatott bravúrjai után mind a hat tizenegyes során a helyes irányba vetődött el, kettőt meg is fogott.

"Láttam valamennyit a büntetőpárbajból, amikor a fiam nézte, illetve egyszer egy hotelban, ahol épp egy Bajnokok Ligája-műsor ment a tévében. Egy kis részt láttunk, épp az utolsó büntetőket mutatták. Azonban a teljes meccset egyszer sem néztem meg, mint ahogyan a 2008-as finálét sem. Néha előfordul, hogy az emberek túl sokszor tekintenek a múltba, ezért letérnek az útról a jelenben. Ezek azok a pillanatok, amiket a befejezés után kell visszanézni" - fogalmazott.

000_DV1172245.jpg Fotó: Europress/AFP

2012-ben az ominózus találkozó előtt Cech és a kapusedzője, Christophe Lollichon egy 160 pernyi DVD-anyagon keresztül tanulmányozta a Bayern előző öt évben elvégzett büntetőit. Megnézték a játékosok szokását, a viselkedését és a nekifutás módját is. Cech szerint azonban nyomás alatt ez gyakran változik. "Schweinsteiger a videóban látottaktól teljesen eltérő módon futott neki. Azonban megtorpant, ami eszembe juttatta, hogy ilyenkor általában jobbra lő. Ez legalább egy apró jelzés volt."

"Elemeztük Manuel Neuert is, aki a ballábas lövők ellen általában balra vetődött. Két héttel korábban erről beszélgettünk Juan Matával, aki onnantól kezdve a másik oldalt gyakorolta büntetőknél. Utána mégis balra lőtte, Neuer pedig kivédte. 'De hát tudtuk, hogy oda fog menni' - mondtam neki. Mire ő: 'Gondolod, hogy oda akartam?' A pillanat hevében, ahogy a felezővonaltól a tizenegyespontig lépett, látott valamit Neuer mozgásában, ami miatt meggondolta magát. Csak azok eredményesek, akik képesek kijönni ebből az érzelmi pokolból."

2006-ban egy egészen másfajta erőre volt szüksége, amikor egy Reading elleni bajnokin koponyatörést szenvedett. A sérülés életveszélyes volt, ám már néhány hónap után visszatért a pályára. Egyetlen változás volt a korábbiakhoz képest: a sérülése óta fejvédőben kell játszania. "Az ember nincs tudatában az összes érzékének, ami a bőrén vagy akár a haján van. Nálam ez a felület le van takarva, így meg kellett tanulnom, hogyan figyeljek arra, ami mögöttem van."

000_Par1109136.jpg Fotó: Europress/AFP

Játékában azonban ez az egy változás állt be, lelkileg is gyorsan feldolgozta a történteket. "Három napig kómában voltam, a balesetről semmilyen eredeti emlékem nem maradt. Amikor benne vagy egy autóbalesetben, és emlékeid is vannak róla, előtör az az érzés, mi van, ha hirtelen megfordul az autó? Nekem nem volt ilyen, mert semmire sem emlékszem. Az, hogy valakinek a lábával szemben rávetődtem a labdára olyasmi volt, amit csináltam már korábban, és sosem féltem újra megtenni."

"Mindenki azt mondta, ne lépjek pályára abban a szezonban. Azután viszont, hogy összeforrt a csont és újra elkezdtem az edzéseket, úgy éreztem, készen állok. Egyedül a poszttraumás stressz jelentett veszélyt, de a pályán boldogabbnak éreztem magam. Megvoltak a magam problémái, de a játék segített" - emlékezett vissza Cech, aki egészen 2015-ig, Thibaut Courtois feltűnésééig a Chelsea-t erősítette. Miután kiszorult a kezdőből, a városi rivális Arsenalhoz igazolt.

"Nem volt túl boldog, és nem akart abban a mezben látni"  - ecsetelte annak kapcsán, hogyan reagált Roman Abramovich, a Chelsea tulajdonosa, amikor először közölte vele távozási szándékát. "Azonban pontosan tudta, mennyi mindent tettem ezért a klubért. Előadtam az érveimet, ő pedig becsukott szemmel közölte, hogy mehetek. Kissé ideges voltam, mert nem rendelkeztem B-tervvel"  - majd azt is kifejtette, mi volt az az egy dolog, ami új klubjában zavarta őt. 

066_DPPI_40815018_044.jpg Fotó: Europress/AFP

"Az első arsenalos idényemben bajnoki címet kellett volna nyernünk, de elkövettünk pár hibát, így az angol bajnokság a Leicester mesés győzelmével ért véget. Egyedül az frusztrál, hogy szerettem volna messzebb juttatni az Arsenalt a Bajnokok Ligájában, de alig játszhattam a sorozatban. Fantasztikus klub, fantasztikus emberekkel, de azért igazoltam hozzájuk, hogy európai kupához segítsem őket. Úgy elég nehéz ezt megtenni, ha nem is vagy a pályán."

"Ezért bízom abban, hogy ezúttal összejön, mert ebben a szezonban én játszom az Európa-ligában. Talán most megvalósulhat az álom."

Egy napon szeretne visszatérni a Chelsea-hez edzőként, esetleg a technikai stáb tagjaként. Első lépéseit már megtette az a játékoskarrierje utáni időkre gondolva, megszerezte ugyanis az UEFA A licenszét. "Nagyon fontos lépés lesz, ami a futballt követően jön az életemben. Először azonban Valencia, utána remélhetőleg Baku van a soron. Egy nap mindez le fog ülepedni. Azonban szeretnék még egy európai kupadöntőt játszani azt megelőzően, hogy ez megtörténik."

via guardian

Hozzászólások