Premier League - Pep Guardiola legnagyobb fegyverével egyetlen edző sem versenyezhet
Pep Guardiola legnagyobb fegyverével egyetlen edző sem versenyezhet
Fotó: Europress/AFP

Pep Guardiola legnagyobb fegyverével egyetlen edző sem versenyezhet

Németh DánielNémeth Dániel
2019/08/13 14:22
Hétvégén ismét megmutatkozott, miért iszonyatosan nehéz feladat legyűrni a Manchester Cityt egy bajnoki versenyfutásban. Pep Guardiola csapata úgy nyert 5-0-ra a West Ham ellen, hogy legjobb játékosai közül páran csak a kispadon foglaltak helyet. Ez egyszerre teszi jóformán sebezhetetlenné a Premier League címvédőjét, és biztosítja azt, hogy senki ne érezze biztonságban magát a sztárok közül. 

José Mourinho nemrég arról beszélt, szerinte a Manchester City B-kerete is esélyesebb lenne a bajnoki cím megnyerésére, mint a városi rivális United. Nehéz vitatkozni a jelenleg televíziós szakértőként dolgozó edzőlegenda meglátásával, a hétvégén ugyanis olyan klasszisok ültek a City kispadján, mint Sergio Agüero, Bernando Silva és Ilkay Gündogan. Ők nem csak, hogy szinte bárhol kezdők lennének, de kulcsszerepet játszottak a Guardiola-éra sikereiben. Silva konkrétan talán a legjobb játékos volt a Premier League előző idényében.

Valószínűleg kevés olyan csapat van a világon, amelyik ne érezné meg egy ilyen trió hiányát, de a City pontosan ilyen. Riyad Mahrez zseniálisan játszott Bernardo Silva helyén, két gólpasszt is kiosztott, míg az Agüerót helyettesítő Gabriel Jesús góllal hálálta meg a bizalmat. Sőt, akár duplázhatott is volna, azonban a VAR érvénytelenítette találatát egy szabad szemmel kiszúrhatatlan les miatt. És Gündogan sem feltétlenül hiányzott a félelmetesen erős, Kevin De Bruyne-Rodrigo-David Silva fémjelezte középpályáról.

Mourinho szerint a Manchester City B-csapata is esélyesebb lenne a bajnoki címre, mint a Manchester United | Hosszabbítás

José Mourinho szerint a Manchester United és a Chelsea sem lesz ott a bajnoki címre esélyes csapatok között a Premier League idei szezonjában, a portugál edző, jelenleg televízós szakértő úgy véli, hogy még a Manchester City B-csapata is elég jó lenne ahhoz, hogy megnyerje az angol labdarúgó-bajnokságot.

Érdekesség, hogy a mérkőzést megelőzően Manuel Pellegrini megemlítette a West Ham kerete kapcsán, hogy minden posztra jut két minőségi játékosa. Látva azonban a manchesteriek keretét és 5-0-s sikerét, talán nem túlzás arról beszélni, hogy új szintre emelték a mélység fogalmát. Jóformán nincs olyan összeállítás, amelyben a Manchester City nem számít bajnokesélyesnek, és - ellentétben a riválisokkal - a kulcsemberek sérülése miatt sem kell annyira aggódni. Ha nincs a Kevin De Bruyne, jó a Bernardo Silva is! - tartja az ősi közmondás, ugyebár.

"Egy problémája volt tavaly: az edzője nem válogatta be, mert a világ egyik legjobb játékosa, Bernardo volt előtte a sorban" - nyilatkozta Guardiola amikor arról kérdezték, erősebb szezonra számít-e Mahreztől. "Néha meg kell versenyeztetni őket. Bernardo most arra gondolhat: 'wow, Riyad van a kezdőben.' Ezért muszáj feljebb kapcsolnia. Csak így tudjuk fenntartani a kiegyensúlyozott teljesítményt" - magyarázta a manchesteriek mestere, miben rejlik a csapat sikerességének kulcsa. 

"Gabriel hihetetlen sebességgel és energiával tért vissza, ezért Sergiónak kell most a topforma elérésén gondolkoznia. Csak így tudjuk fenntartani ezt a szintet, ez áll a háttérben. Ezt mindenkinek tudnia kell. Ma ott ült a kispadon Joao és Ilkay Gündogan, utóbbi a legjobb középpályásunk volt az előző szezon utolsó hónapjaiban. Nélküle nem nyerhettük volna meg a Premier League-et. Nicolas Otamendi kettő edzés után játszott a Community Shielden, és hihetetlen volt. Ma padozott. Itt van Bernardo és Sergio. Fernandinho otthonról nézte a meccset."

"Csak így működhet. A játékosoknak a csapattársak iránti tiszteletből jól kell teljesíteniük. Ez a kulcs, ezt pontosan tudom edzőként."

000_1JG2WO.jpg Fotó: Europress/AFP

Hosszabb távú küzdelmekben valóban kiemelkedően eredményes a katalán edző: pályafutása során hétszer irányított regnáló bajnokot, hat alkalommal pedig a címvédés is sikerült neki. Taktikáján előszeretettel variál, és munkáját minden klubjánál segítették az anyagiak is. A tavalyi ezüstérmes Liverpool komoly üzenetet küldött a riválisnak a Norwich 4-1-es győzelmével, a Cityre viszont látszólag komolyabb feladat várt a hazai közönsége előtt szereplő, középmezőnybe tippelt West Ham ellen. Ez a helyzet legerősebb összeállítást kívánta, nem igaz?

"Mindenki tudja, hogy bízom a játékosaimban" - szögezte le Guardiola. "És amikor ezt mondom, így is gondolom. Négy szezon után nincs olyan játékos a keretben, akit nem szeretnék itt látni. Bízom bennük és meg kell küzdeniük egymással. Nyilván az ellenféllel elsődlegesen, de házon belül is." Épp ezért talán Vincent Kompany távozása sem érinti annyira érzékenyen a Cityt. Tavaly épp Kevin De Bruyne sérülésekor derült ki, hogy senki sem pótolhatatlan ebben a csapatban. Mert a siker nem egy játékoson múlik.

Azóta, hogy a City tavaly januárban meglepetésre kikapott a Newcastle-től, zsinórban 15 bajnokit nyert meg. Mindezt úgy, hogy Guardiola egyszer sem nevezte egymás után kétszer ugyanazt a kezdőt, 15 mérkőzés alatt 14 különböző összeállításban szerepeltek a manchesteriek. Ez éles kontrasztban áll a rivális Liverpool helyzetével, ahol a lehetséges 38-ból 35-ször szerepelt Alisson, Virgil van Dijk, Andy Robertson, Sadio Mané és Mohamed Salah egyszerre a kezdőben. A Citynél egy mezőnyjátékos sem szerepelt ennyiszer.

000_1JG394.jpg Fotó: Europress/AFP 

Csak a kapus Ederson és a belső védő Aymeric Laporte hiányzott hétnél kevesebb alkalommal a bajnoki kezdőkből. Ezzel több legyet üthet egy csapásra az edző: pihentethet kulcsjátékosokat, az ellenfél stílusához igazítva változtathatja a kezdőt, de a legfőbb motiváció maga a motiváció. "Ha szeretnének játszani a következő héten is, tudniuk kell, hogy muszáj jól teljesíteniük. Így tudjuk fenntartani ezt a szintet. Két év alatt megszerzett 198 pont után szükségünk is van rá. Kell ez a nyomás, ellenkező esetben megnyugodnánk."

Minden jel szerint ez próbálják megakadályozni. Miközben a Liverpool sikere kissé kaotikusnak hatott, a Cityé kontrollált volt. Legyen bármilyen is az összeállítás, a csapat nem látja kárát, ugyanolyan magas szinten működnek tovább, épp ezért szinte kizökkenthetetlenek. Egy-két láncszem kiesése nem elég a károkhoz. Ez hozza igazából kényelmes helyzetbe Guardiolát, és ezért áll szinte lehetetlen küldetés előtt a Premier League mezőnye. Mégis hogyan lehetne egy egész szezonon keresztül legyűrni egy ilyen gépezetet?

A vasárnapi mérkőzésen egyértelműen megmutatkozott az, amit az edző elvárt a játékosok forgatásától. Walker kiváló teljesítményét talán már Cancelo jelenlétével magyarázhatjuk, Jesús és Mahrez játékán pedig érződött, bizonyítani szeretnének. Épp ezért nem fog leállni a ManCity. Guardiola a Barcelonával és a Bayern Münchennel is nyert zsinórban három bajnoki címet, és azon a napon, amikor megtette az első lépést a ManCitynél is a triplázás felé, erődemonstráció gyanánt az ellenfelek képébe tolta sikerének egyik kulcsát.

via Sky Sports

Hozzászólások