Premier League - Pályafutása csúcsán kötelezhetik katonai szolgálatra a Tottenham sztárját
Pályafutása csúcsán kötelezhetik katonai szolgálatra a Tottenham sztárját
Fotó: Europress/AFP

Pályafutása csúcsán kötelezhetik katonai szolgálatra a Tottenham sztárját

Németh DánielNémeth Dániel
2018/08/11 12:38

Son Heung-min a koreai törvények értelmében hamarosan kénytelen lesz megkezdeni a kötelező kétéves katonai szolgálatát, hacsak meg nem nyeri hazája válogatottjával az Ázsia Játékokat. Egy hosszabb kihagyás akár az európai pályafutásának végét is jelentheti.

Idén az Ázsia Játékokra az indonéziai Jakartában kerül sor. A számos sporteseményt felvonultató rendezvényen több mint 20 ország vesz majd részt, köztük természetesen az ázsiai sport-nagyhatalomnak számító Dél-Korea is. Utóbbi a Tottenham játékosát, Son Heung-mint is érinti, akinek kis túlzással a pályafutása múlhat azon, milyen eredményt ér el a koreai labdarúgó-válogatott a tornán. Amennyiben nem a koreaiak nyerik a játékokat, valószínűleg kénytelen lesz bevonulni a hadseregbe.

Arannyal lehet felmentést szerezni

Az olimpiához hasonlóan az Ázsia Játékokon is U23-as válogatottak mérik össze a tudásukat. Mindegyik ország nevezhet három túlkoros játékost, így kerülhetett be a csapatba Son is, akitől azt várják, hogy ő lesz a vezére dél-koreai válogatottnak. Ha jól szerepel az eseményen Korea, úgy Son leghamarabb szeptember elején csatlakozhat csak klubjához. A Tottenhamnél mégis ebben bíznak, mert a másik opció szerint akár évekre is elveszíthetik az egyik kulcsemberüket.

Dél-Koreában ugyanis a törvények szerint minden férfi köteles 21 hónapos katonai szolgálatot teljesíteni, amit általában 28 éves korig le is kell tölteni. Son most lesz 26 esztendős, ami azt jelenti, hogy egy éven belül meg kellene kezdenie a szolgálatot. Sportolóként elméletben kaphat felmentést, ehhez azonban meg kell nyernie az olimpiát vagy az Ázsia Játékokat. Fontos, hogy az érem nem elegendő, csak az arany birtokában jár automatikus felmentés a katonai szolgálat alól.

000_16Q4ZU.jpg Fotó: Europress/AFP

Ritkán, de előfordulnak kivételek. A 2002-es világbajnokságon elődöntőig menetelő dél-koreai válogatott minden játékosát felmentették a katonai szolgálat alól. 2012-ben pedig az akkor Arsenalban futballozó Park Chu-young kapott 10 éves felmentést, mivel 2022-ig érvényes tartózkodási engedélyt kapott Monacótól. Esetében már okozott némi felháborodást a koreai közvéleményben a szolgálat elhalasztása, ugyanis komolyan veszi a lakosság a katonaságot.

Nem kivételeznek vele

Hiába beszélünk a legjobb ázsiai futballistáról, Son esetében nehéz elképzelni, hogy csak úgy kivételt tesznek vele. Akkor sem, ha ezzel megtörhetik a pályafutását, amire elég jó esély van. Amennyiben szolgálatra kötelezik, úgy a hadsereg csapatában, a koreai bajnokságban szereplő Sangju Sangmunál játszhatna a következő években. A FourFourTwo szerint elképzelhető, hogy Son csak 28 évesen kezdi meg a szolgálatot, azaz nagyjából 30 lenne, mire visszatérhetne Európába. Nem valószínű, hogy a szolgálat után is tartani tudná jelenlegi formáját.

"Nyilvánvalóan elnézést kell kérnem. Nem leszek egy darabig a csapattal, emiatt bocsánatot kérek a menedzsertől, a szurkolóktól és a csapattársaimtól. Biztos vagyok benne, hogy a csapattársaim hatékonyan megoldják a pótlásomat, mégis sajnálom, hogy szezon közben kell elhagynom a csapatot. Emiatt nagyon fontos, hogy áldozatot hozzak a klubért, miután visszatértem az Ázsiai Játékokról" - nyilatkozta a goal.comnak a futballista.

Az Ázsiai Játékokon a labdarúgó-eseménynek összesen öt fordulója van: a csoportkört követően a nyolcaddöntőktől rendezik az egyenes kieséses szakaszt. Amennyiben Dél-Korea eljut az esemény végéig, Son szeptember 1. után térhet vissza a Tottenhamhez, mely esetben legalább négy bajnokiról lemaradna. Erre elég jó esély van, mivel Dél-Korea - Japán mellett - a torna egyik favoritjának számít. Dél-Korea Kirgizisztán, Malajzia és Bahrein mellett szerepel az E-jelű négyesben.

Hozzászólások