Premier League - Öt dolog, ami miatt veszélyben van a Manchester City címvédése
Öt dolog, ami miatt veszélyben van a Manchester City címvédése
Fotó: Europress/AFP

Öt dolog, ami miatt veszélyben van a Manchester City címvédése

Németh DánielNémeth Dániel
2018/12/29 19:53

Egy hónappal ezelőtt a Manchester Citynek kétpontos előnye volt a Liverpoollal szemben az angol bajnokságban, gólkülönbség tekintetében pedig 15-öt vert legnagyobb riválisára. A 19. fordulót követően azonban más formát öltött a tabella: a címvédő hétpontos hátrányba került a legnagyobb kihívóval szemben, a gólkülönbség tekintetében eltűnt az előny, ráadásul még a Tottenham is beékelődött a két csapat közé. Michael Cox nyomán összefoglaltuk, mik okozhatják a ManCity visszaesését.

Angliában mindig nagyon fontos időszak a két ünnep körüli hajtás, ezért is bizonyulhat döntőnek, hogy a Manchester City teljesítménye látványosan visszaesett ebben a periódusban. Pep Guardiola csapata zsinórban két mérkőzésen, előbb a Crystal Palace ellen hazai pályán, majd a Leicester City ellen is vereséget szenvedett, utolsó négy meccséből pedig hármat elveszített. Adja magát a kérdés: mi okozza a regnáló angol bajnok visszaesését? Íme öt lehetséges magyarázat.

1. Problémák a szélen

Mindkét karácsonyi vereségben közrejátszott a szélső védők pocsék teljesítménye. Kyle Walker egyébként sem tartozik a jól védekező szélső hátvédek közé, de az angolok számára hosszúra nyúlt világbajnokság óta nem találja a 2017/18-as idényben mutatott formáját. Már az Everton ellen is elkövetett jó pár hibát, csakhogy azok nem kerültek pontokba, ellentétben a Crystal Palace elleni találkozóval, ahol mindhárom gólban megvolt a maga szerepe.

Az első találatnál nem tudta egy az egyben megállítani Jeffrey Schluppot, aki a hosszú sarkot célba véve kiegyenlített. Ezt követően Walker ügyetlenkedése készítette elő azt a szabadrúgást, ami után Andros Townsend hatalmas bombát akasztott Ederson kapujába. Végül az angol védő összehozott egy büntetőt, amikor a tizenhatoson belül szabálytalankodott May Meyerrel szemben, amivel Luka Milivojevic 3-1-re növelte a vendégek előnyét.

000_1BS46E.jpg Fotó: Europress/AFP

Pár nappal később a Leicester ellen Fabian Delph-nek akadtak problémái. Marc Albrighton egyenlítő találatánál teljesen tanácstalan volt, rosszul olvasta a játékot, és nem sokkal később Hamza Choudhury nagyon hasonló szituációban járt túl az eszén. A Leicester tudatosan próbálta kihasználni, hogy Delph nem tudja levédekezni a hosszú oldalon érkező ellenfeleket, és mivel az angol játékos eredetileg inkább középpályás mintsem védő, nem meglepő, hogy hátul zavarba hozható.

Delph-et ráadásul a meccs hajrájában a Ricardo Perreirával szemben elkövetett, felesleges szabálytalansága miatt kiállította a játékvezető, így Guardiolának további fejtörést okozhat a balhátvéd poszt. Mivel Benjamin Mendy hónapokra kidőlt, valószínűleg Danilo és az eredetileg támadó középpályás Oleksandr Zinchenko közül kell majd valakinek felvennie a versenyt a Liverpool támadóival, vélhetően Salahhal. Aki ugyan az év nagy részében középen játszott, de nagy meccseken Klopp rendre visszatette jobbszélre.

2. A presszing hiánya

Pep Guardiola Cityje sosem teljesített jól, amikor mélyen kellett védekezni, amit többnyire sikerrel kompenzált azzal, hogy proaktív módon, a pálya magasabb zónáiban védekezett. Támadói (többnyire hárman) agresszíven letámadtak, a középpályások szintén feljebb léptek és felvették a saját emberüket, a védelmet pedig magasra tolták, hogy a játékot lehetőleg az ellenfél térfelére szűkítsék le. Az előző szezonban és a mostani nagy részében ez kiválóan működött.

000_1BM5HC.jpg Fotó: Europress/AFP

Azonban az elmúlt pár hétben - és ez a sorozat már a vereségek előtt elkezdődött - a ManCity nem tudott akkora nyomást helyezni a letámadással az ellenfelek labdakihozatalaira, mint a bajnokság első felében, így olykor egészen könnyedén jutottak el a címvédő térfelére. Utóbbi jelentősen megnövelte az egyedüli védekező középpályásként robotoló Fernandinho munkáját, akinek ráadásul még csak igazi cseréje sincs (erre még külön visszatérünk).

A fáradtság logikus magyarázat lehet az intenzív sprinteket igénylő presszing hatékonyságának csökkenésére. Érdemes megfigyelni, hogy ebben a szezonban a Liverpool sem támad le annyira keményen, mint a Klopp-éra első felében (vagy akár tavaly), azonban sokkal jobban teljesítenek a vörösök akkor, amikor mélyen kell védekezni. Tekintve, hogy a City utóbbira aligha lesz képes jelenlegi formájában, a letámadás hatékonyságát kell visszaállítani.

3. Fernandinho kiesése

Önmagában már az is problémás, hogy a letámadás visszaesésével a 33 éves brazilnak többet kellett dolgoznia. Fernandinho eredetileg box-to-box középpályásként igazolt Manchesterbe, Guardiola érkezése óta azonban a két kreatív középpályás mögötti területek biztosítása volt a feladata. Ez nagy teher, de hatékony presszing mellett képes magas szinten megoldani a rá bízott szerepkört. Rajta kívül azonban más ezt nem képes megtenni Guardiola csapatában.

A Crystal Palace ellen John Stones játszott védekező középpályásként, azonban az angol válogatott játékos nem teljesített jól, amikor nyomás alá került, amit a City passzjátéka láthatóan megszenvedett. Más volt a probléma a Leicester ellen: Ilkay Gündogan ugyan a passzjáték terén sokkal többet tett a játékhoz Stones-nál, azonban a védekezéshez nincsenek meg a szükséges képességei. Ez legalább akkora probléma volt, mint Stones passzjátékban mutatott hiányosságai.

Mindez visszavezet az előző kérdéskörhöz: amikor a City letámadott és a játék az ellenfél térfelén zajlott, Gündogan jól mozgott a mély szerepkörben. Most, hogy hagyományos védekező középpályás erényeket kellett csillogtatnia, porszem került a gépezetbe. Ezt Guardiola azzal próbálta megoldani, hogy a két szélső védő beljebb helyezkedett, hogy a védekező középpályásnak kisebb területet kelljen lefednie. Nekik azonban ugyanúgy megvannak a maguk gondjai, lásd az egyes pontot.

4. Agüero hiányzó élessége

Agüero manchesteri pályafutását a kiemelkedő eredmények mellett (három bajnoki cím, klub-gólrekorder) az apróbb sérülések is meghatározzák. Szinte sosem rendelkezik komoly problémákkal, azonban sűrűn kényszerül pár hetes kihagyásra, és ilyenkor időbe telik, mire képes visszanyerni a formáját. Vannak játékosok, akik a sérüléseiket követően szinte azonnal jól játszanak, Agüero azonban rozsdásan mozog ilyenkor, hiányzik a játékából a sebesség.

Ez most is érezteti a hatását. A Palace ellen csereként állt be az argentin, azonban szinte semmit nem tudott hozzátenni a játékhoz, egyetlen lövése sem volt. A Leicester ellen ugyan oroszlánrészt vállalt Bernardo Silva góljából, mindkét félidőben hagyott ki helyzetet. A Manchester City szurkolói valószínűleg már megtanulták, hogy nem feltétlenül kell azonnal ünnepelni az argentin visszatérését, mert kell neki egy kis idő, hogy formába lendüljön, és most sincs ez másként.

5. A taktikai variációk hiánya

Első szezonjaiban Guardiola többféle játékrendszert is kipróbált, ebben az évben azonban megszokottá vált a 4-3-3-as játékrendszer. Variációs lehetőségeket leginkább a széleken láttunk: néha klasszikus szélsőkkel, máskor tükörszélsőkkel állt fel, és a szélső hátvédek is képesek változtatni a helyüket, kívülre vagy belülre húzódva. Hamis kilencest viszont csak sérülések esetén alkalmazott, és azt is ritkán lehetett látni, hogy a támadótrió valamelyik játékosa visszalép a középpályára, hogy kialakuljon a létszámfölény középen.

000_1BS3Q6.jpg Fotó: Europress/AFP

Éles a kontraszt a Liverpool idei fejlődéséhez képest. Tavaly Klopp volt az, aki (leginkább a rendelkezésére álló keret miatt) zömmel a 4-3-3-at használta, Salahot pedig elsősorban a jobb oldalon játszatta. Ebben az idényben nagyon gyakran látni 4-2-3-1-ben a tavaly BL-döntőst, ilyenkor az egyiptomi klasszis középre húzódva segíti csapatát. Lehet vitatkozni, hogy ez a rendszer javított-e a Liverpool támadójátékán, de az vitathatatlan, hogy az ellenfelek kevésbé tudják, mire kell számítaniuk.

Nincs okunk azt állítani, hogy az ellenfelek kiismerték Guardiola csapatát, az idei mérlegük még mindig szenzációs. Azonban minél többet alkalmazza a City ezt a játékrendszert, annál valószínűbb, hogy az elemzők megtalálják a gyenge pontjaikat. Valami ilyesmi történt Antonio Conte 3-4-3-as rendszerével is, ami a második évére sokat veszített hatékonyságából. Stílus terén nincs szükség változtatásra, formációknál viszont talán szüksége lenne a Citynek egy B-tervre is.

via espn

Hozzászólások